Στέγη στο Παν/μιο Κύπρου για τα Μουσικά Ταλέντα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.3.2018

Ένα πλούσιο και απαιτητικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν από τον Σεπτέμβριο 2018 τα μουσικά ταλέντα της Κύπρου, στο Πανεπιστήμιο της χώρας. Το Πρόγραμμα, το οποίο φέτος συμπληρώνει 11 χρόνια λειτουργίας υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή βιολιού Ματθαίου Καριόλου, υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.


Μετά από πρωτοβουλία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, και επαφών του με τον καλλιτεχνικό διευθύντη του προγράμματος, Ματθαίο Καριόλου και τον τέως υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 8 Φεβρουαρίου 2018 την πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για λειτουργία και στέγαση του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων (ΠΑΜΤ) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο και θα διαχειρίζεται το Πρόγραμμα, από την 1η Σεπτεμβρίου 2018.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, βασικός στόχος της προσπάθειας είναι «η διασφάλιση της απρόσκοπτης και αποτελεσματικής λειτουργίας του προγράμματος τα επόμενα χρόνια και η παράλληλη δημιουργία στρατηγικών συνεργειών στο εγγύς μέλλον.»

Το Πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από τον αείμνηστο υπουργό Παιδείας Πεύκιο Γεωργιάδη, αφορά την ανάπτυξη μουσικών ταλέντων στα έγχορδα όργανα της ορχήστρας [βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο], προβλέπει τη διδασκαλία συγκεκριμένης μεθόδου σε παιδιά από 3 χρόνων έως και 18 χρόνων. Στόχος του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων είναι ο έγκαιρος εντοπισμός και η ανάπτυξη των ταλαντούχων παιδιών από μικρή ηλικία, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης στην Κύπρο. Το ΠΑΜΤ, που σήμερα αριθμεί περίπου 60 μαθητές και στα τέσσερα έγχορδα όργανα, έχει αξιολογηθεί το 2015, από εξωτερικό εμπειρογνώμονα, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης χαιρέτισε την απόφαση για ένταξη του ΠΑΜΤ στο Πανεπιστήμιο, σημειώνοντας ότι αυτή θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των συνεργασιών με διεθνούς εμβέλειας μουσικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού και στη κινητικότητα για την εκπλήρωση των σκοπών του Προγράμματος. Τόνισε επίσης ότι στόχος είναι στο μέλλον το πρόγραμμα να ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών που επιδιώκει το Πανεπιστήμιο Κύπρου να λειτουργήσει. «Πρόκειται για μία στρατηγική απόφαση που θα οδηγήσει στην ουσιαστική ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης στην Κύπρο» σημείωσε. «Οι μουσικές σπουδές οργανώνονται και λειτουργούν όπως ακριβώς οι σπουδές στον αθλητισμό. Όσο  πιο νωρίς, όσο πιο καλός και ειδικός ο εκπαιδευτής, τόσο πιο καλές είναι οι προοπτικές. Είναι για αυτό που απαιτείται η λειτουργία ενός  μουσικού προγράμματος με προκαταρκτική σχολή που να προετοιμάζει τους μελλοντικούς φοιτητές. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο μεγαλύτερος φυσικός του 20ου αιώνα είχε πει κάποτε:  «Αν δεν ήμουν φυσικομαθηματικός, κατά πάσα πιθανότητα θα ήμουν μουσικός. Συχνά σκέφτομαι με μουσική υπόκρουση. Ζω τους οραματισμούς μου μέσα στη μουσική. Βλέπω τη ζωή μου μέσα από ένα μουσικό πρίσμα. Αντλώ τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής μέσα από τη μουσική». Αναμένουμε, λοιπόν, από τους μικρούς και νεαρούς δεξιοτέχνες μουσικούς να καταπλήξουν τον κόσμο με τη μουσικότητα και τη δεξιοτεχνία τους και το δύσκολο ρεπερτόριο τους».

Σημειώνεται ότι ήδη το Πανεπιστήμιο Κύπρου προβαίνει σε δράσεις προώθησης της μουσικής ως τέχνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνδρομή του Πανεπιστημίου Κύπρου στη διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού ΗANS GABOR-BELVEDERE σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος (προκριματικός γύρος).

Υπουργείο Παιδείας: «Τίθενται οι βάσεις για μελλοντική δημιουργία μουσικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου»

Η ένταξη του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων (ΠΑΜΤ) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα συμβάλει στην επέκταση των συνεργασιών με διεθνούς εμβέλειας πανεπιστημιακές μουσικές σχολές του εξωτερικού, μέσα από την ανταλλαγή φοιτητών και ιδεών και τη διάχυση εμπειρογνωμοσύνης. Την ίδια στιγμή, η στρατηγική αυτή ενέργεια πρόκειται να συνεισφέρει ουσιαστικά στην επαγγελματική ανάπτυξη των μουσικών αλλά και στον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της μουσικής εκπαίδευσης στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, δημιουργούνται προοπτικές συνεργασίας με τη νέα Υπηρεσία Υποστήριξης Έρευνας για συμμετοχή σε σχετικά διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

Η ένταξη του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, θα επιτρέψει επίσης την προσέλκυση και αξιοποίηση πρόσθετων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και θα επιλύσει το πρόβλημα στέγασης που αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει, αφού η προσωρινή λειτουργία του στους χώρους της Σχολής Τυφλών δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνιμη λύση, αλλά ούτε και ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του. Με τη λειτουργία του Προγράμματος ως προκαταρκτικής σχολής, τίθενται οι βάσεις για μελλοντική δημιουργία μουσικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η προτεινόμενη αναβάθμιση του επιπέδου του ΠΑΜΤ και η μελλοντική δημιουργία μουσικής σχολής μπορούν να θεωρηθούν ως φυσικό επακόλουθο της επένδυσης που έχει κάνει μέχρι σήμερα το κράτος σε θέματα μουσικής παιδείας.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΑΜΤ Καθηγητής Ματθαίος Καριόλου δήλωσε για τη μεταφορά του Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου: «Είμαι σίγουρος ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αξιοποιήσει πλήρως το μέγεθος και τις προεκτάσεις της μεγάλης και ιστορικής αυτής προσφοράς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το ΠΑΜΤ δεν είναι ένας διάττοντας αστέρας. Το έχει ήδη αποδείξει κόντρα στο πείσμα των καιρών. Είναι η ελπίδα, το όνειρο δεκαετιών που ενσαρκώνεται και μεγαλώνει, μιας προσπάθειας να γίνει η χώρα μας κυριολεκτικά σημείο αναφοράς στις πλούσιες σε μουσική παράδοση χώρες της Ευρώπης. Είναι το στερνοπαίδι μου που αγαπώ και έχω αφιερώσει, με πολλές θυσίες, τα τελευταία χρόνια της ζωής μου σε αυτό. Είναι το επιστέγασμα μιας ζωής αφιερωμένης στην τέχνη που λάτρεψα και υπηρέτησα απόλυτα δοσμένος σε αυτήν. Ξέρω με πάσα βεβαιότητα ότι το Πρόγραμμα βρίσκεται σε χέρια που θα το κρατήσουν με αγάπη, πίστη σε αυτό, ανιδιοτέλεια, μεθοδικότητα, επαγγελματισμό κι εμπειρογνωμοσύνη, θα ανθίσει και θα δώσει όχι μόνον στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά στη χώρα μας ολόκληρη, το μέλλον που της αξίζει, αντάξιο του ιστορικού πολιτιστικού παρελθόντος της.  Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που εναποθέτω το όνειρο και τις προσπάθειες μιας ολόκληρης ζωής στα χέρια ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος-το πλαίσιο όλης της ζωής μου-του Πανεπιστημίου Κύπρου το οποίο μετρά τόσες επιτυχίες και καταξίωση. Πιστεύω ακράδαντα ότι το Πρόγραμμα θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μεγάλες επιτυχίες διεθνώς και στον ιδιόμορφο, ευαίσθητο και όμορφο κόσμο της μουσικής. Σε αυτόν τον δικό μας κόσμο συμβαίνει το εξής θαυμαστό: οι μεγάλοι μας Δάσκαλοι, μας κληροδότησαν τα γονίδιά τους τα οποία εύχομαι να έχουμε δώσει κι εμείς σε αυτά τα παιδιά που για 11 χρόνια μεγαλώνουν σε αυτό το Πρόγραμμα με την ελπίδα κι αυτά με τη σειρά τους να τα δώσουν στις επόμενες γενεές. Αυτή η μαγιά θα φτιάξει τη ραχοκοκκαλιά της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και θα συνδέσει το δικό μας παρελθόν με το δικό της λαμπρό μέλλον».

Στο πρόγραμμα διδάσκουν οι επισκέπτες πανεπιστημιακοί καθηγητές Ιuga Petru-Koντραμπάσο, Christian, Euler-Βιόλα και Susan Varga-Βιολοντσέλο και σε σταθερή βάση ειδικά εκπαιδευμένοι και εξαίρετοι συνεργάτες-βοηθοί, όλοι αριστούχοι, απόφοιτοι φημισμένων πανεπιστημίων της Ευρώπης και σολίστ ο καθένας στο όργανό του. Στην τάξη Βιολιού/Βιόλας διδάσκουν οι Μενέλαος Μενελάου, Μελίνα Harrer-Κάνθου και Νicolas Dante, στην τάξη Βιολοντσέλου ο Robertas Grod και στην τάξη Κοντραμπάσου ο Hristo Ovcharov.

Τι είναι το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων

Αποτελεί ένα φιλόδοξο, πρωτοπόρο και αποτελεσματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στα έγχορδα όργανα της ορχήστρας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το Πρόγραμμα στοχεύει στον εντοπισμό των παιδιών από  3 μέχρι 18 χρόνων σε όλη την Κύπρο με ιδιαίτερο ταλέντο στη μουσική και στην παροχή εκπαίδευσης υψίστου επιπέδου σε αυτά, στα έγχορδα όργανα.

Μέχρι σήμερα, οι νεαροί καλλιτέχνες του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων εκτός από τις εκατοντάδες εμφανίσεις στη χώρα τους, έχουν τιμήσει την Κύπρο σε μουσικές πρωτεύουσες όπως τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, τη Μόσχα, τη Ρώμη, αφήνοντας εκπληκτικές εντυπώσεις στο απαιτητικό κοινό του εξωτερικού, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές και ασκώντας μια άκρως επιτυχημένη πολιτιστική διπλωματία. Προσκλήθηκαν δε σε ονομαστά φεστιβάλ βιολιού όπως το φεστιβάλ Spivakov στη Μόσχα, έπαιξαν για τον Πάπα Βενέδικτο στο Βατικανό και εμφανίστηκαν ως σολίστ σε ηλικία μόλις 13 χρόνων, με ορχήστρες στην Κύπρο και το εξωτερικό (Kρακοβία και Μόνζα), αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές, ενώ το 2016 κέρδισαν πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Λόγω της μοναδικότητας του Προγράμματος και της διεθνούς επιτυχίας του, οι θρυλικοί καλλιτέχνες Μartha Argerich και Ivry Gitlis εμφανίστηκαν μαζί με τους νεαρούς καλλιτέχνες του Προγράμματος και εκφράστηκαν με τα πλέον κολακευτικά σχόλια για το Πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του. Θέλοντας να σφραγίσουν τη συνεργασία και τη σχέση αυτή, αναγορεύτηκαν σε Επίτιμους Μέντορες του Προγράμματος. Αποτελεί ύψιστη τιμή καλλιτέχνες αυτής της εμβέλειας να συνδέσουν το όνομά τους με το Πρόγραμμα, αλλά και απόδειξη της πρωτόγνωρης αναγνώρισης που πέτυχε μέσα στα λίγα αυτά χρόνια το Πρόγραμμα διεθνώς και της εξέχουσας θέσης που κέρδισε στον τομέα της εκμάθησης έγχορδων οργάνων.

Το φαινόμενο «Cyprus Young Strings Soloists»

Οι εμφανίσεις του Προγράμματος στα 11 χρόνια της λειτουργίας του, έχουν καταπλήξει το κοινό τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, με την υψηλού επιπέδου ποιότητά τους. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Προγράμματος, δημιουργήθηκε η ομάδα Cyprus Young Strings Soloistsη οποία αποτελείται από εξαιρετικά ταλαντούχα παιδιά. Η ομάδα αυτή, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή Ματθαίου Καριόλου, έχει ήδη κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλες πρωτεύουσες, στις πιο διάσημες αίθουσες παγκόσμια, με πολυπληθές ακροατήριο, με διθυραμβικές κριτικές από παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, πολιτικού και θρησκευτικού κόσμου. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ορισμένα από τα παιδιά αυτά κατόρθωσαν να φτάσουν στα πιο υψηλά επίπεδα βιολιστικής τέχνης παγκόσμια, για την ηλικία τους, χάρη στο ταλέντο τους και στις ιδιαίτερες παιδαγωγικές μεθόδους του Καθηγητή τους. Παγκοσμίου φήμης μουσικοί έχουν εκφράσει την έκπληξή τους και τον ενθουσιασμό τους για το επαγγελματικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται ήδη τα παιδιά παρά το σχετικά μικρό χρονικό διάστημα της λειτουργίας του Προγράμματος.

Σημαντικός σταθμός στην πορεία της ομάδας Cyprus Young Strings Soloists”, είναι οι εμφανίσεις, με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσκεψη της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’, στο Βασιλικό Κονσερβατόριο των Βρυξελλών, στο διάσημο μέγαρο συναυλιών “Musikverein” στη Βιέννη, στο διεθνές φεστιβάλ “Moscow meets friends” του διάσημου Spivakov Foundation στη Μόσχα, στο Κυρηνάλιο Προεδρικό Μέγαρο στη Ρώμη και στο Βατικανό όπου έτυχαν της επιδοκιμασίας ενός όρθιου, ενθουσιώδους ακροατηρίου. Παιδιά της ομάδας εμφανίστηκαν ως σολίστ μαζί με την κρατική ορχήστρα Bacau Ρουμανίας, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κρακοβίας στην Πολωνία και με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Όλες οι εμφανίσεις είχαν εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και τα παιδιά καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ