Βραβείο ΕΒΓΕ στον γραφίστα Όμηρο Παναγίδη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.5.2019

Ο Κύπριος γραφίστας Όμηρος Παναγίδης πήρε το πρώτο βραβείο ΕΒΓΕ στην κατηγορία «Ακυκλοφόρητη εργασία» για τον σχεδιασμό της έκδοσης «Αλλοίωση» μια ποιητική συλλογή του Σώτου Σταυράκη.


Ο ποιητής και ηθοποιός Σώτος Σταυράκης για την πρώτη του δίγλωσση ποιητική συλλογή, είχε ζητήσει μια σχεδιαστική πρόταση για το εξώφυλλο του η οποία θα έπρεπε να ήταν λιτή και κατανοητή χωρίς περιττά σχεδιαστικά στοιχειά. Μέσα από ένα τυπογραφικό παιχνίδι “αλλοίωσης” το κεντρικό στοιχείο της πρότασης έδινε μια διαφορετική έκφραση του λόγου, ο οποίος εμφανιζόταν παραποιημένος.

Οι κριτές είπαν για την επιλογή τους: «Παρότι έχουμε ξαναδεί παραμορφώσεις γραμματοσειρών, θεωρήσαμε τη συγκεκριμένη λύση κατά κάποιον τρόπο πρωτότυπη. Πέραν του ότι η τυπογραφική παραμόρφωση εξυπηρετεί στην εικονοποίηση του τίτλου του βιβλίου, ολόκληρη η σύνθεση του εξωφύλλου συμβάλλει στην απόδοση του νοήματος με έναν άλλο ρυθμό. Η επανάληψη της λέξης καταγράφει σταδιακά αυτή τη διαδικασία αλλοίωσης.»

Ένας ακόμη Κύπριος γραφίστας, ο Χρίστος Γεωργίου [XGeographics], έλαβε έπαινο στην κατηγορία «Λογότυπος: Πολιτισμός και δημόσιοι φορείς» για το λογότυπο που δημιούργησε για λογαριασμό της Ιεράς Μητρόπολης Κυρηνείας.

Για τη δημιουργία του λογότυπου ο Γεωργίου εμπνεύστηκε από μια επίσκεψή του στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και δη από συγκεκριμένο έκθεμα: ένα χρυσό βυζαντινό κολιέ του 6ου αιώνα, που βρέθηκε στον Καραβά το 1902.



mitropoli_kyrinias





Η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής & Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2019 πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

Τα ΕΒΓΕ συγκεντρώνουν, αξιολογούν και επιβραβεύουν τα καλύτερα δείγματα της οπτικής επικοινωνίας στην Ελλάδα, θέτουν τα πρότυπα ποιότητας της αγοράς, αναδεικνύουν συνεχώς νέα ταλέντα και παρέχουν μια πλατφόρμα συνάντησης, αλληλεπίδρασης και καταγραφής των επαγγελματιών του χώρου.

24o-FESTIBAL-GRAFICS-5


Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και ο καλλιτεχνικός διεύθυντής του Mike Rafail έλαβε το Χρυσό ΈΒΓΕ για την οπτική επικοινωνία του 24 Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2018.

Ειδικότερα, το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας απέσπασε τις διακρίσεις: Χρυσό ΕΒΓΕ στην ενότητα της γραφιστικής, Βραβείο ΕΒΓΕ στην κατηγορία «Πολλαπλές Εφαρμογές», έπαινος λογότυπος στην κατηγορία «Πολιτισμός και δημόσιοι φορείς».

Η οπτική επικοινωνία του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, είχε ως πηγή έμπνευσης το καλλιτεχνικό πρόγραμμά του, που σχεδιάστηκε ως ένας ύμνος στο ανθρώπινο σώμα, την πλαστικότητά του, τις πολλαπλές φόρμες του, τις άγνωστες και αμέτρητες δυνατότητές του.

«Όπως ακριβώς το ανθρώπινο σώμα πλάθεται, πιέζεται, τρέχει, στέκει ακίνητο, αγωνίζεται, κοιμάται, αισθάνεται, αναπνέει, ζει, φθείρεται, καταστρέφεται και αναγεννιέται, έτσι και η ταυτότητα της καμπάνιας του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2018 υπερθεματίζει τη φύση του χορού ως μορφή γλώσσας και επικοινωνίας. Η δημιουργία custom made γραμματοσειράς - με τη χρήση πλαστικής αυτοκόλλητης ταινίας- για όλες τις ανάγκες των τίτλων, ονομάτων, backgrounds στο print, στο outdoor & στα social media, αποτέλεσε τη βάση της ενιαίας οπτικής ταυτότητας για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Οι αδρές υφές, οι ρευστές δυσδιάστατες τροχιές της ταινίας που δημιουργούν όγκους, ο έντονος φωτισμός και οι πραγματικές υφές των υλικών, χαρίζουν στο τελικό αποτέλεσμα ανθρώπινα στοιχεία, φέρνοντας το ευρύ κοινό πιο κοντά στην τέχνη του χορού. Η διάταξη, η τοποθέτηση και η τελική σύνθεση του custom font μαζί με τα λοιπά στοιχεία προσθέτουν χορευτικό tempo και μουσικότητα, προσκαλώντας τον θεατή στην εξερεύνηση της γλώσσας του χορού» αναφέρει ο Mike Rafail.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ