Στην Κύπρο για διάλεξη ο καθηγητής που έδωσε την έμπνευση για τον 'Κώδικα Ντα Βίντσι'

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 21.5.2019

Η Κύπρος φιλοξενεί εκδηλώσεις στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι.


H ιταλική πρεσβεία στην Κύπρο, σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Μαρία Παφίτη, διοργανώνει στις 28 Μαΐου, στις 19:15 στο The Shoe Factory, στη Λευκωσία, διάλεξη του διάσημου Ιταλού καθηγητή Maurizio Seracini, με θέμα «Ανακαλύπτοντας εκ νέου τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Οι κρυφές ζωές των έργων του», ενώ μια δεύτερη διάλεξη θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου το φθινόπωρο. Η δουλειά του καθηγητή Seracini υπήρξε έμπνευση για το βιβλίο του συγγραφέα Νταν Μπράουν "Κώδικας Ντα Βίντσι".

Και οι δύο διαλέξεις αποτελούν μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Λεονάρντο να Βίντσι, που διοργανώνονται το 2019 από την ιταλική πρεσβεία στην Κύπρο. Με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίτσι, η Ιταλία αφιέρωσε τη φετινή χρονιά στη μνήμη του, με πληθώρα εκθέσεων και διαφόρων εκδηλώσεων σε όλη την Ιταλία, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο Ιταλός Πρέσβης στο νησί, Αντρέα Καβαλλάρι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δυνατότητα να γιορτάσουμε στην Κύπρο την 500η επέτειο από το θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος που προωθείται παγκοσμίως από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών και εξέφρασε ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι το κατέστησαν δυνατό.

«Η Κύπρος, με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της, είναι μία από τις χώρες που μπορούν να εκτιμήσουν καλύτερα τον τεράστιο ρόλο που αντιπροσωπεύει ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η αναζήτηση της γνώσης, οι προσπάθειές του να κατανοήσει τους κανόνες που διέπουν τα φυσικά φαινόμενα και να τους χρησιμοποιήσει για τα οφέλη των συμπολιτών του και για την εξέλιξη της κοινωνίας της εποχής του, παραμένουν επίκαιρες μέχρι σήμερα και αποτελούν σημαντικό παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα», είπε ο κ. Καβαλλάρι.

Επεσήμανε πως «ο θρύλος λέει ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ταξίδεψε στην Κύπρο και ότι επέστρεψε στην Ιταλία με ένα όμορφο κέντημα από το χωριό Λεύκαρα για την Αγία Τράπεζα του καθεδρικού ναού του Μιλάνου».

«Είμαι βέβαιος ότι 500 χρόνια αργότερα το 'κομμάτι του Λεονάρντο’ που θα φέρει ο Καθηγητής Seracini στην Κύπρο θα μας διαφωτίσει σε ότι αφορά στον αγώνα του Λεονάρντο για την επέκταση των ορίων της ανθρώπινης γνώσης, συνδυάζοντας όπως ποτέ άλλοτε την ελπίδα και τον λόγο», ανέφερε.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο καθηγητής Seracini, ο οποίος σπούδασε βιοϊατρική μηχανική και ιστορία της τέχνης, μελέτησε περισσότερα από 3500 έργα τέχνης, ανάμεσα στα οποία είναι Ο Μυστικός Δείπνος και Η Προσκύνηση των Μάγων του Λεονάρντο ντα Βίντσι, Η Αλληγορία της Άνοιξης του Botticelli, Η Μαντόνα με την καρδερίνα του Ραφαήλ και η Μέδουσα του Caravaggio. Ο καθηγητής Seracini ήταν ο επιστημονικός διευθυντής της έρευνας που έγινε για τη χαμένη τοιχογραφία του Λεονάρντο Η μάχη του Ανγκιάρι στην Αίθουσα των Πεντακοσίων στο Palazzo Vecchio της Φλωρεντίας.

Το 2009 τού απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστήμιου McMaster, Hamilton στο Οντάριο του Καναδά. Το 2017 η Βασιλική Φωτογραφική Εταιρεία τιμήσε τον καθηγητή Seracini για την πρόοδο που επέφερε και τις καινοτομίες του στην εφαρμογή της επιστημονικής απεικόνισης στον κόσμο της τέχνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2017 εντάχθηκε στο κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο όπου διδάσκει τη χρήση των εφαρμοσμένων επιστημών στην καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά της τέχνης.

Η ιστορικός τέχνης, Μαρίας Παφίτη, επεσήμανε πως «τα πολλαπλά χαρίσματα του Λεονάρντο ντα Βίντσι αναγνωρίστηκαν από την εφηβική του ηλικία. Η τέχνη και η εφευρετικότητά του ήταν εντυπωσιακές γι᾽ αυτό και συνεργάστηκε με τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής του. Μετά θάνατο η φήμη και ο θαυμασμός για το έργο του αυξήθηκε».

«Ελάχιστα είναι τα γνωστά έργα που μας άφησε ο Λεονάρντο, αρκετά όμως για να τεκμηριώσουν το μεγαλείο του. Τον Νοέμβριο του 2017 το έργο του Salvator Mundi ξεπέρασε κατά πολύ κάθε προηγούμενο ρεκόρ όταν πωλήθηκε για 450.312.500 δολάρια. Ο αγοραστής δεν απέκτησε απλώς έναν πολύ καλό πίνακα, αλλά το πόνημα της ιδιοφυίας του Λεονάρντο ντα Βίντσι και μαζί ένα κομμάτι από τον ίδιο», σημείωσε.

«Ο Λεονάρντο αποτελεί διαχρονικά ένα πραγματικό υπόδειγμα για το μέγεθος και τις δυνατότητες της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Είναι πηγή έμπνευσης και αξίζει να τον θυμόμαστε και να τον εορτάζουμε στις επετείους του, αλλά και στην καθημερινότητά μας», σημείωσε η κ. Παφίτη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ