Η προβλήτα της οργής, στο Κάστρο της Κάτω Πάφου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.5.2019

Γράφει ο Κώστας Νάνος


Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση των προθέσεων διαφόρων φορέων της Πάφου για την κατασκευή προβλήτας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου για την οποία υπήρξε και σχετικός σχεδιασμός από την Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ).

Μετά τη δημοσιοποίηση της θέσης που διατύπωσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων το οποίο τάχθηκε κατά της κατασκευής προβλήτας προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι μνημείο της UNESCO και ότι δεν πρέπει να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η γραφικότητα της περιοχής ακολούθησαν ανακοινώσεις με παρόμοια επιχειρήματα από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO και το Κυπριακό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS).

Μεσολάβησε δήλωση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη ο οποίος χαρακτήριζε τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μαρίνα Ιερωνυμίδου τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Πάφου.

Στην παρέμβασή της η Εθνική Επιτροπή της UNESCO διευκρινίζει ότι δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη και τη συνέχιση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε χώρους πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Όμως, προσθέτει, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή έργα ανάπτυξης να πραγματοποιούνται με σεβασμό προς το μνημείο και τον χώρο που το περιβάλλει και με βασικό γνώμονα την περαιτέρω ανάδειξή του ως πολιτιστική κληρονομιά, και όχι το οικονομικό όφελος. Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Παρόμοιες θέσεις διατυπώνει και το κυπριακό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS) το οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ενδεχόμενη κατασκευή προβλήτας και ο ελλιμενισμός κρουαζιερόπλοιων στο γραφικό λιμανάκι θα υποβαθμίσει ανεπιστρεπτί την περιοχή τόσο αισθητικά, οπτικά, περιβαλλοντικά αλλά και από πλευράς προσέλκυσης τουρισμού.

Σημειώνουμε ότι σε ιστορικές περιοχές και πόλεις του εξωτερικού όπως στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι χώροι, ο τουρισμός, οι κάτοικοι και εν γένει οι χρήστες υποφέρουν από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια και αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους απομάκρυνσής τους.

Η επίθεση Πιττοκοπίτη

Προσπάθεια εξυπηρέτησης συμφερόντων βλέπει πίσω από την αντίδραση του Τμήματος Αρχαιοτήτων ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η θέση της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων Μ. Ιερωνυμίδου προκαλεί αγανάκτηση και δημιουργεί ερωτηματικά για τα πραγματικά κίνητρά της. Τονίζει ότι η η κατασκευή προβλήτας στην Κάτω Πάφο, ένα αίτημα το οποίο εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες, θα συμβάλει όπως αναφέρει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάδειξη και επισκεψιμότητα των αρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής καθώς και στην αναζωογόνηση του εμπορικού κέντρου της πόλης της Πάφου το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει περιπέσει σε πλήρη μαρασμό. Εκφράζει επίσης την ευχή η εκτελεστική εξουσία να μην κρυφτεί πίσω από τις αντιδράσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Σημειώνεται πως η Αρχή Λιμένων ήδη έχει προχωρήσει στην εκπόνηση σχετικής μελέτης για την κατασκευή προβλήτας στην Κάτω Πάφο μήκους 260 μέτρων και κόστους 5,5 εκατ. ευρώ.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ