Υπογραφές για την επαναλειτουργία της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.7.2018

Η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών απαιτώντας από το Κράτος να ανοίξει το πέρασμα προς την είσοδο της σχολής  και να εφαρμοστεί πλήρως η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  


Η Σχολή οδηγήθηκε σε ξαφνικό κλείσιμο την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 , μετά από την προκλητική ενέργεια του κοινοτάρχη, Ανδρέα Κωστή, να κλείσει το δρόμο που οδηγεί στη Σχολή.Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει δημιουργηθεί 23 χρόνια πριν με κονδύλι και κατασκευή της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού ειδικά για πρόσβαση στη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή, με πρωτοβουλία του τότε κοινοτάρχη. Από το 1995, όποτε και ιδρύθηκε η σχολή, ο δρόμος χρησιμοποιείτο από κοινού με τους κατοίκους του σπιτιού που στεγάζεται ακριβώς δίπλα από τη σχολή, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το ιστορικό της Σχολής

Η Σχολή ιδρύθηκε το 1995 από τον χαράκτη Χαμπή σε ένα τουρκοκυπριακό χωριό τα Πλατανίσκια, σχεδόν ακατοίκητο ανάμεσα σε μάντρες με πρόβατα και βόδια. Δύο χρόνια μετά, το 1997, ο τότε κοινοτάρχης Γεώργιος Ιωάννου βλέποντας ότι κάτι σημαντικό γίνεται στο χωριό του μαζί με την τότε Επαρχιακή Διοίκηση κατασκευάζουν πλακόστρωτο που ενώνει τον κύριο δρόμο και την είσοδο της Σχολής.

Η σχολή λειτουργεί για 23 συνεχή χρόνια προσφέροντας δωρεάν μαθήματα στην μνήμη του μεγάλου Έλληνα Χαράκτη Α. Τάσσου, πρώτου δασκάλου του Χαμπή στη Χαρακτική, σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους, κάθε ηλικίας ή μορφωτικού επιπέδου.

Ξαφνικά πριν μερικές ημέρεςτο τεμάχιο στο οποίο κατασκευάστηκε το πλακόστρωτο έχει παραχωρηθεί δικαίωμα χρήσης και άδεια περίφραξης στον γιο του τωρινού κοινοτάρχη και ο κοινοτάρχης απαγορεύει την είσοδο στην Σχολή. Επιπρόσθετα η Επαρχιακή Διοίκηση χτίζει τοίχους σε μέρος αυτού του τεμαχίου για να βάλει κάγκελο ο γιος του κοινοτάρχη και έτσι η Σχολή δεν έχει πια είσοδο.

Από την στιγμή που ανέλαβε ο τωρινός κοινοτάρχης τα πρoβλήματα για τη Σχολή και το Μουσείο ήταν συνεχή. Eμπόδια και βρωμιές στην είσοδο, φωνές και βρισιές μπροστά στα παιδιά των σχολείων που επισκέπτονται το Μουσείο και τη Σχολή, παράλογες φορολογίες που ανέρχονται στα 500 ευρώ και πολλά άλλα.

«Τους καταγγείλαμε στην Επίτροπο Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2015 η οποία συνέταξε μια καταπελτική έκθεση σε βάρος της Επαρχιακής Διοίκησης και της Κοινοτικής αρχής καταλογίζοντας τους σοβαρότατες ευθύνες για "συμπεριφορές και πρακτικές που απαξίωναν το σεβασμό στην τέχνη και τον πολιτισμό, την προσφορά της Σχολής - Μουσείου και τη σημασία των δραστηριοτήτων τους". Επιπρόσθετα ζητούσε "έχοντας υπόψη τη διάσταση της σημασίας της Σχολής - Μουσείο στον πολιτισμό και αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί αλλά και να διευκολύνεται στις δραστηριότητες της σε περιβάλλον προσιτό, φιλικό και ποιοτικό, για να επιτελεί την αποστολή της, να την διευρύνει και να την αναδεικνύει στο ευρύτερο κοινό" »

Στις 11.07.2018 η νέα Επίτροπος Διοίκησης ζητά από την Επαρχιακή Διοίκηση και τον κοινοτάρχη να της απαντήσουν εντός δέκα ημερών γιατί δεν εφαρμόστηκαν αυτά που ζητούσε η προκάτοχος της το 2015 και γιατί αντί να διευκολύνεται η λειτουργία της Σχολής παρεμβάλλονται και σήμερα νέα εμπόδια.

«Εμείς δεν έχουμε καμιά διαμάχη με κανένα. Οι τουρκοκυπριακές περιουσίες είναι στην διαχείριση του κράτους και εμείς ζητούμε από το κράτος να διασφαλίσει απρόσκοπτη είσοδο στην Σχολή και καλές συνθήκες λειτουργίας όπως ζητά η Επίτροπος Διοίκησης. »

Γιατί η σχολή δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτή την είσοδο


Η είσοδος αυτή είναι πολύ βασική και μοναδική για τη Σχολή για λόγους πυρασφάλειας και πρόσβασης αναπήρων, γιατί από αυτήν μπαίνουν αυτοκίνητα μέσα στην Σχολή για την μεατφορά πολύ βαριών εκτυπωτικών μηχανών (Χρειάζονται τέσσερα άτομα να μετακινηθούν), κορνιζωμένα έργα για εκθέσεις και άλλα υλικά της Σχολής. Αυτές οι μεταφορές γίνονται γιατί η Σχολή άπλωσε σε όλη την Κύπρο. Ενδεικτικά μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στις Πλάτρες τρεις φορές, Σπίτι της Κοντέας στη Λάρνακα δυο φορές, Κλήρου τρεις φορές, Πέρα, Μέσα Χωριό Πάφου, Λέμπα, Λόφου, Σια, Λεμεσό δύο φορές, Αλάμπρα, Λαζανιά, Δερύνεια, Μουτουλλά, Κυπερούντα, Επταγώνια και αλλού. Ομάδα της σχολής έκανε μαθήματα μέχρι και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Τέλος του Ιούλη ήταν προγραμματισμένο  εργαστήρι στην Επισκοπή Πάφου. Αρχές του Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένο εργαστήρι, διάλεξη και θεατρικό δρώμενο στην Λόφου, με τον Λαογραφικό Λεμεσού. Θα γίνουν μόνο αν ανοίξει η είσοδος.

Χωρίς αυτή την είσοδο δεν υπάρχει Σχολή, στραγγαλίζεται. Η Σχολή πεθαίνει και δεν υπάρχει εναλλακτική είσοδος γιατί είναι αδύνατο να μπει αυτοκίνητο από άλλο σημείο στην Σχολή.

Στην ανακοίνωση του, ο χαράκτης Χαμπής αναφέρει ότι ο ίδιος και η παρέα του έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους για όσα έχουν προσφέρει στους χιλιάδες που πέρασαν από τη Σχολή Χαρακτικής Χαμπή.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ