Ιδρύθηκε «Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.9.2019

Με στόχο «η πνευματική δημιουργία να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία», ο νεοσύστατος Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής (Ο.Λ.Κ) ανακοίνωσε στις 6 Σεπτεμβρίου τη λειτουργία του.


Βασική επιδίωξη του Ο.Λ.Κ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είναι «η γόνιμη ανταλλαγή ιδεών, ώστε η πνευματική δημιουργία να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία, μακριά από δεσμεύσεις οποιουδήποτε χαρακτήρα.»

Όπως αναφέρεται, η ιδρυτική συνέλευση του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 και σε αυτή συνυπογράφηκε από τα ιδρυτικά μέλη η συστατική πράξη του σωματείου, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το Καταστατικό και διεξήχθη η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Λ.Κ. Στην ιδρυτική συνέλευση παρευρέθηκαν άτομα από τον χώρο της Λογοτεχνίας και της Κριτικής της Κύπρου.

olk2


Πρόεδρος του δ.σ. του νεοσύστατου Ομίλου είναι ο Λεωνίδας Γαλάζης, τέως πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου ο οποίος υπενθυμίζεται ότι παραιτήθηκε από τη θέση πριν από ένα χρόνο, εξαιτίας του «Γλωσσαρίου» που προκάλεσε κρίση στις τάξεις της ΕΛΚ και δίχασε τα μέλη της. Αντιπρόεδρος του Ομίλου αναδείχθηκε Κυριάκος Ιωάννου, Γραμματέας η Φένια Κινικλή, Ταμίας η Ηλιάδα Αδάμου και μέλη οι Ανδρέας Πάμπουκκας (υπεύθυνος ιστότοπου), Νάτια Αναξαγόρου (κοσμήτορας), Αντρέας Τίφας (βοηθός ταμίας), Ανδρέας Γεωργαλλίδης (βοηθός γραμματέας) και ο δημοσιογράφος Απόστολος Κουρουπάκης (υπεύθυνος Τύπου και Κοινωνικών Δικτύων).

Ως βασικοί σκοποί του Ομίλου, αναφέρονται στην ανακοίνωση «η προώθηση και η ενίσχυση της λογοτεχνικής δημιουργίας, της λογοτεχνικής κριτικής και της μελέτης, τόσο της λογοτεχνίας της Κύπρου όσο και της ευρύτερης νεοελληνικής, καθώς και της παγκόσμιας. Σημαντικός στόχος για τον Όμιλο είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε όλες τις ηλικίες και η ανάδειξη του παιδευτικού ρόλου της λογοτεχνίας, καθώς και της σημασίας της για την κριτική γλωσσική επίγνωση.

Ο Ο.Λ.Κ. επιθυμεί να προωθήσει τη λογοτεχνική μετάφραση σε ξένες γλώσσες, καθώς και έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας στην ελληνική γλώσσα. Επίσης, για τον Ο.Λ.Κ., είναι πολύ σημαντική η γόνιμη ανταλλαγή εμπειριών και η συνεργασία μεταξύ των μελών του σωματείου, αλλά και με τα μέλη των λοιπών ομόλογων σωματείων της Κύπρου και του εξωτερικού.

Προκειμένου ο Ο.Λ.Κ. να επιτύχει τους παραπάνω σκοπούς θα προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, εκθέσεις κ.ά. Επίσης, επειδή ο Όμιλος θεωρεί σημαντικές τις επαφές με άλλες κοινωνικές ομάδες και συλλόγους, προτίθεται να συνεργαστεί με εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους θεσμούς. Σημαντική για τον Ο.Λ.Κ. είναι επίσης η διασύνδεση και συνεργασία με ομοσπονδίες ή διεθνείς εταιρείες λογοτεχνών.

Ένα ακόμη μέσο, το οποίο ο Όμιλος θεωρεί πολύ χρήσιμο για την εκπλήρωση των στόχων του είναι η έκδοση ανθολογιών, μελετών, μεταφράσεων, πρακτικών ημερίδων και συνεδρίων.

Στον ιστότοπο δε του Ομίλου θα δημοσιεύονται αποσπάσματα από έργα των μελών του. Ο Όμιλος προτίθεται, επίσης, να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά ή άλλα διεθνή προγράμματα για ενίσχυση των λογοτεχνικών δραστηριοτήτων.

+ Ο Ο.Λ.Κ. υποδέχεται νέα μέλη. Για πληροφορίες και εγγραφή νέων μελών οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 99 762 886 (Λεωνίδας Γαλάζης, πρόεδρος) και 99 414 995 (Κυριάκος Ιωάννου, αντιπρόεδρος) ή να επισκέπτονται τον ιστότοπο του Ομίλου www.olk.com.cy, όπου είναι αναρτημένη η αίτηση εγγραφής μέλους στον Ο.Λ.Κ., ή να αποστέλλουν τα μηνύματά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ομίλου: olk@olk.com.cy

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ