Κατεδάφιση χάριν ανασκαφής στη Λάρνακα

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 12.9.2019

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει κατεδαφιστεί η οικία επί της οδού Αγίου Νεοφύτου, στη Λάρνακα, κάτω από την οποία πιστεύεται ότι συνεχίζεται μοναδικής αξίας ψηφιδωτό δάπεδο της ρωμαϊκής περιόδου, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη το 2016.


Σύμφωνα με στοιχεία που παρέδωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, τον φετινό Ιούνιο ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης του τεμαχίου στην Ενορία Χρυσοπολίτισσας όπου βρίσκεται η παραδοσιακή και ακατοίκητη οικία. Σύμφωνα με την υπουργό, το Τμήμα Αρχαιοτήτων προωθεί αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, τις διαδικασίες κατεδάφισης ώστε να γίνει δυνατή η έναρξη συστηματικής ανασκαφής που θα αποκαλύψει νέα τμήματα του εν λόγω δαπέδου.
Οι εργασίες κατεδάφισης προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν το φθινόπωρο του 2019, οπότε και ο χώρος θα προετοιμαστεί για την έναρξη της ανασκαφής.

Ανάδειξη του μνημείου

Η υπουργός έδωσε στοιχεία για τη διαδικασία, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτού Αννίτας Δημητρίου σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ανάδειξη του ψηφιδωτού δαπέδου και το χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των εργασιών επί της οδού Αγίου Νεοφύτου.
Εν ευθέτω χρόνω, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα συστήσει διεπιστημονική ομάδα για την ανάδειξη του μνημείου

Απαντώντας στη βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού, η υπουργός αναφέρει ότι ο τελικός σχεδιασμός ανάδειξης και διαχείρισης του μνημείου και του ψηφιδωτού θα καταστεί εφικτός μόνο αφού ολοκληρωθεί η ανασκαφή του χώρου.
Προς τον σκοπό αυτό, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα συστήσει διεπιστημονική ομάδα που θα συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ανάδειξη του μνημείου, την αρχαιολογική και ιστορική του αξία, τις ανάγκες συντήρησης, αποκατάστασης και προβολής του αλλά και τις δυνατότητες και τις επιπτώσεις από τη διαμόρφωση επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου στο πολεοδομικό σύνολο της περιοχής.
Η υπουργός σημειώνει, επίσης, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για πρόσληψη μεγάλου αριθμού εργατών για το 2020 (κάθε χρόνο εγκρίνεται η πρόσληψη 10-12 ατόμων που καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της επαρχίας) ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανασκαφής στην οδό Αγίου Νεοφύτου.
Υπενθυμίζεται ότι η οδός Αγίου Νεοφύτου παραμένει κλειστή από το 2013, οπότε ξεκίνησαν οι εργασίες για το αποχετευτικό της πόλης. Στο πλαίσιο των εργασιών ήρθαν στο φως κατάλοιπα κτηρίου που πιστεύεται ότι χρησίμευε ως δημόσιο λουτρό κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ