H εικαστικός Κλίτσα Αντωνίου και η επιμελήτρια Δρ Εσπερία Ηλιάδου- Suppiej είναι μέσα στην καλλιτεχνική ομάδα που επιλέγηκε για να εκπροσωπήσει την Μάλτα στην Μπιεννάλε Βενετίας το 2019 με ένα σύνολο έργων υπο τον τίτλο "Maleth / Haven / Port - Heterotopias of Evocation "
Τοποθετόντας τη Μάλτα, "Μάλεθ" , στο επίκεντρο του θέματος, το σύνολο έργων επικεντρώνεται στο ρόλο του νησιού ως πολιτιστικού κέντρου της Μεσογείου, τόσο στην ιστορία όσο και στην σημερινή εποχή. Επιδιώκει να παρουσιάσει μια έκθεση που καλεί το κοινό να προβληματιστεί για το δικό του ταξίδι αυτοανακαλύψης, για τη δική του αναζήτηση για ένα προσωπικό λιμάνι. Με βάση την ιστορία / αρχαιολογία, το μύθο / παράδοση και το όραμα / προσδοκία, το έργο στην έκθεση στοχεύει να δημιουργήσει μέσα στο περίπτερο της Μάλτας ένα τόπο/χώρο καλλιτεχνικής συνομιλίας για ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Απολύτως συντονισμένο με το φετινό θέμα της Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας όπως περιγράφεται από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, το έργο «θα επιδιώξει να καλωσορίσει το κοινό του σε μια εκτεταμένη εμπειρία... εμπλέκοντας τους επισκέπτες σε μια σειρά συναντήσεων ...», που θα οδηγούν στην ανακάλυψη του εαυτού.
Δημιουργώντας ένα χώρο μέσα σε ένα χώρο, το Evoking Heterotopias καλεί το κοινό να συμμετάσχει σε έναν διαισθητικό διάλογο με τα έργα τέχνης που θα είναι οργανικά τοποθετημένα μέσα στο χτισμένο κέλυφος της Βενετικής Άρσεναλ. Ως σκάφη / νησιά μέσα σε μια θάλασσα, έργα τέχνης συναντιούνται, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη, ο οποίος καλείται να διασχίσει τον εκθεσιακό χώρο σε ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης που λαμβάνει χώρα σε ένα υποδηλκτικό πλασματικό χώρο ελεγχόμενου φωτός και ήχου.
Η νικήτρια ομάδα αποτελείται από τους Δρ Εσπερία Ηλιάδου- Suppiej (επιμελήτρια), τον Βίνσε Μπρίφα (καλλιτέχνης), την Κλίτσα Αντωνίου (καλλιτέχνης), τον Τρέβορ Μποργκ (καλλιτέχνης) και τον Περίτ Ματθαίος Ιωσήφ Κασά (αρχιτέκτονας / σχεδιαστής). Η ομάδα διαχείρισης παραγωγής απαρτίζεται από τον κ. Stephen Ciantar και τον κ. Γιώργο Λάζογλου.
Η Αντωνίου θα συμμετέχει με το έργο "Atlantropa: A heterotopia of evocation", μια εγκατάσταση πολυμέσων.
Η Atlantropa ήταν μια γιγαντιαία ιδέα μηχανικής και αποικισμού που επινόησε ο Γερμανός αρχιτέκτονας Herman Sörgel στη δεκαετία του 1920. Το έργο του πρότεινε την εν μέρει αποστράγγιση της Μεσογείου, δημιουργώντας μια ευρωπαϊκή υπερήπειρο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το Σχέδιο Atlantropa (σχηματισμός γέφυρων γής στη Μεσόγειο) φαίνεται ότι έχει σημασία καθώς ξαφνικά ενισχύεται από τη σύγχρονη ένταση για να μας υπενθυμίσει τα όρια της ελευθερίας (μετανάστες και πρόσφυγες) και το πεπρωμένο των κατοίκων της περιοχής (που επιβιώνουν εν μέσω στρατιωτικών, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών περιπλοκών / αντιθέσεων, μεταναστεύσεων και ρευστών τοπογραφιών απορριφθείσων, ξεχασμένων, αόρατων και σιωπηλών αναμνήσεων).
Το έργο αυτό, στο πλαίσιο του περίπτερου της Μάλτας, θα στοχεύει στην εννοιολογική και καλλιτεχνική ένταξη των δύο νησιών της Μεσογείου, της Μάλτας και της Κύπρου, προσφέροντας αναφορές στα ουτοπικά κίνητρα και τα δυστοπικά ατυχήματα που χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή περιοχή.
Βιογραφικά
Η Δρ Εσπερία Ηλιάδου- Suppiej είναι εκλεγμένη διδάκτωρ στην Ιστορία της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής και ειδικός στιις Σπουδές Μουσείων, μέλος του ICOM-Italia, του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων. Εκπαιδεύτηκε στο Ε.Μ.Π Αθήνα, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Bartlett) και στο Ερευνητικό Κέντρο Μουσείων & Γκαλερί του Πανεπιστημίου του Leicester, διεξάγει έρευνα σε κοινωνικές στρατηγικές για την επιμέλεια και τη δημιουργία ενός νέου μουσείου στη Βενετία αφιερωμένο σε χειροτεχνικές πρακτικές και στις τέχνες.
Από το 2014 διετέλεσε επίτροπος της Μπιενάλε της Βενετίας και συμμετείχε σε διάφορες πτυχές της έρευνας και της οργανωτικής διαδικασίας της έκθεσης στη Βενετία. Έχει επιμεληθεί διάφορες εκθέσεις τόσο της σύγχρονης τέχνης όσο και των ιστορικών θεματικών εκθεμάτων του μουσείου και ως επιμελήτρια της εναρκτήριας εκδήλωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017.
Ζει στη Βενετία, όπου σήμερα διδάσκει Μουσειολογία, Τεχνικές Εκθέσεων και Socially Engaged Art στην Ακαδημαϊκή Πρακτική του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Σχεδιασμού. Οι ακαδημαϊκές της δημοσιεύσεις και έρευνες επικεντρώνονται στις σύγχρονες πρακτικές στην εκπροσώπηση και έκθεση της πολιτιστικής ιστορίας και των τεχνών της Μεσογείου.
Η Κλίτσα Αντωνίου σπούδασε στο Wimbledon School of Art, στο St. Martins School of Art, στο Pratt Institute της Νέας Υόρκης και στο New York University. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Φινλανδία και τη Βρετανία. Μερικές από τις σημαντικότερες συμμετοχές της είναι: 2012 - Terra Mediterranean in Crisis, Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία, Κύπρος. Διεθνής Έκθεση - Sculpture and ObjectT XLII, Μπρατισλάβα, Σλοβακία. Mapping Cyprus Contemporary Views, BOZAR EXPO, Βρυξέλλες, Βέλγιο. Tempus Arti Triennial Exhibition, Βέλγιο. Arrivals Departures, Εγκατάσταση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, Κύπρος. 2011 - The Location of Culture, μια διεθνής έκθεση με καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Τουρκία, Pulchri Studio, Χάγη, Ολλανδία. OCC one (Original Certified Copy one), Γκαλερί Tint, Θεσσαλονίκη. Roaming Images: The Persistence of the Image, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μπιενάλε Θεσσαλονίκης. 2010 - Exterritory Project, επιμελήτρια της Κυπριακής συμμετοχής, Μπιενάλε Πεκίνου. The Little Land Fish, Antrepo, Κωνσταντινούπολη Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Breaking Walls-Building Networks, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη.
Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και υποτροφίες , συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος δια βίου μάθησης Λεονάρντο ντα Βίντσι 2010, Residency πέντε εβδομάδων στο Λονδίνο, στο Golden Lane Estate: Exhibit Gallery στο Κέντρο Barbican.
