Ως άδικη και εντελώς άτοπη χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Χορού Κύπρου την τροποποιητική πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης και Γιώργος Κάρουλλας που διέπει τις σχολές έντεχνου χορού και εισηγούνται απαγόρευση μαθημάτων χορού μετά τις 8:00 το βράδυ σε ανήλικα άτομα με αιτιολογία, την ασφάλεια των ανήλικων προσώπων.
«Θεωρούμε», σημειώνεται σε ανακοίνωση, «ότι η διάκριση που γίνεται όσον αφορά αποκλειστικά τα μαθήματα έντεχνου χορού, ως προς το ωράριο, είναι όχι μόνο άδικη αλλά και εντελώς άτοπη – η πρόταση μας προς τους βουλευτές είναι όπως, η Βουλή και το Υπουργείο Παιδείας βάλουν σε εφαρμογή τον ήδη υπάρχοντα νόμο περί Ιδιωτικών Σχολών Έντεχνου Χορού, που οι ίδιοι ψήφισαν το 1997, και δεν εφαρμόστηκε ποτέ από το κράτος, προτού θελήσουν να καταθέσουν τροποποιήσεις.»
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6 και στην εκπομπή της Κατερίνας Ηλιάδη «Πρωινή Επιθεώρηση», η πρόεδρος του Συνδέσμου, Κλέα Πιτσιλλίδου, ανέφερε ότι είχε γίνει συζήτηση πριν αρκετούς μήνες για το εν λόγω θέμα με τους βουλευτές. Σύμφωνα με την ίδια, στη συνάντηση ήταν παρόντες και εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και «τους δόθηκε η απάντηση ότι υπάρχει ήδη νόμος που δεν μπαίνει σε εφαρμογή από την Πολιτεία, από το 1997. Αν θα ήθελαν να κάνουν τροποποιήσεις, θα έπρεπε πρώτα να ενεργοποιήσουν το νόμο εκείνο, για να γίνουν πάνω σ' εκείνο τις τροποποιήσεις που θέλουν», σχολίασε η κ. Πιτσιλλίδου.
Σύμφωνα με την ίδια, ο εν λόγω νόμος αφορά την λειτουργία των Σχολών Έντεχνου Χορού (σ.σ. δηλαδή το κλασικό και σύγχρονο μπαλέτο, τον τζαζ και μοντέρνο χορό) και προνοεί την δημιουργία Επιτροπών οι οποίες θα ελέγχουν ποιοι διδάσκουν στις Σχολές, ποιες είναι οι υποδομές τους, ποια είναι η διδακτέα ύλη κλπ. Όπως ανέφερε η κ. Πιτσιλλίδου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλεγχος, γι' αυτό και υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός Σχολών Χορού στην χώρα μας.
Η κ. Πιτσιλλίδου εξήγησε ότι ο λόγος που παιδιά ετών από 12 έως 18 ετών παρακολουθούν μαθήματα μετά τις 8 το βράδυ, είναι γιατί «δεν έχουν άλλο χρόνο να το κάνουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουν. Αν θα πρέπει να πάνε σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα την υπόλοιπη μέρα, είναι ο μόνος χρόνος που τους μένει» και κάτι που ζητούν τα ίδια τα παιδιά και οι γονείς τους, βεβαίωσε. «Και εμείς ως δάσκαλοι αναγκαζόμαστε να μένουμε ως εκείνες τις ώρες και να διδάσκουμε. Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», επισήμανε.
Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Χορού Κύπρου αναφέρεται ότι «αν το σύστημα παιδείας μας ήταν υγιές δεν θα χρειαζόντουσαν περαιτέρω ώρες απασχόλησης σε φροντιστήρια ενίσχυσης μαθημάτων, αφού ήδη έχουν ξοδέψει για αυτά 6 ώρες ημερησίως στο σχολείο. Άρα πιστεύουμε ότι το πρόβλημα ξεκινά από εκεί.
Θεωρούμε επίσης», αναφέρει ο Σύνδεσμος Χορού, «ότι στην Κύπρο αφήνουμε όλη την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών μας σαν τελευταίο μέλημα, και αν και εφόσον βρεθούν ώρες για να γίνει, ενώ σε όλες τις πιο αναπτυγμένες, όσον αφορά την παιδεία, χώρες από τις οποίες θέλουμε να παίρνουμε παραδείγματα, υπάρχει η αντίληψη ότι η ενασχόληση των παιδιών με τα καλλιτεχνικά, τον χορό, την μουσική, την γυμναστική κτλ., είναι προς όφελος της υγείας και της σωστής ανάπτυξης της προσωπικότητας τους.
«Το τελευταίο με το οποίο ασχολούμαστε στην Κύπρο είναι οι τέχνες, θεωρώντας ότι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης», σχολίασε η κ. Πιτσιλλίδου στο Ραδιόφωνο του Πολίτη 107.6.
