Άκυρα φάλτσα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.10.2019

Παράτυπες με βούλα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, θεωρούνται οι αποφάσεις που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΙΣΟΚ) στην απουσία εκπροσώπων του ΥΠΠΑΝ.


Ως εκ τούτου, το υπουργείο θεωρεί ως παράτυπες τόσο την απόφαση για τον τερματισμό του συμβολαίου του εκτελεστικού διευθυντή του ΙΣΟΚ Νέναντ Μπογκτάνοβιτς (με ημερομηνία 19 Ιουλίου 2019) όσο και την απόφαση για μονιμοποίηση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου Γιώργου Κουντούρη (με ημερομηνία 25 Ιουλίου 2019).

Αλλαγή καταστατικού

Η ως άνω θέση του ΥΠΠΑΝ περιλαμβάνεται σε επιστολή για την επικύρωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, σχετικά με την τροποποίηση του καταστατικού του ΙΣΟΚ. Όπως είχε γράψει ήδη ο «Π», το Υπουργικό ενέκρινε στις 25 Ιουλίου 2019 την τροποποίηση των διατάξεων του καταστατικού του ιδρύματος, αναφορικά με τη σύνθεση του διοικητικού του συμβουλίου, στο οποίο μέχρι πρότινος συμμετείχε, ως ex officio πρόεδρος, o εκάστοτε γενικός διευθυντής του ΥΠΠΑΝ και ως ex officio μέλος ο εκάστοτε υπεύθυνος λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών στον τομέα της μουσικής.

Νέοι διορισμοί

Με βάση αυτήν την τροποποίηση, το διοικητικό συμβούλιο του ΙΣΟΚ καλείται να προωθήσει τις σχετικές ενέργειες με την κατάθεση αίτησης στο δικαστήριο για την αλλαγή του καταστατικού του. Αμέσως μετά την έκδοση σχετικής κυρωτικής απόφασης από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας, ο αρμόδιος υπουργός, εν προκειμένω ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, θα πάρει νέα πρόταση στο Υπουργικό για τον διορισμό των δύο νέων μελών του δ.σ.

Σε επιστολή του προς τα μέλη του δ.σ. του ΙΣΟΚ με την οποία ενημερώνει για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο νέος γενικός διευθυντής του ΥΠΠΑΝ Μάριος Παναγίδης αναφέρει ότι «ενόψει του αναμενόμενου διορισμού νέου προέδρου του ΙΣΟΚ, οποιεσδήποτε ενέργειες αποσκοπούν σε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΙΣΟΚ ή και της δράσης του μέχρι σήμερα εγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού του ΙΣΟΚ, θα πρέπει να τεθούν υπόψη του νέου προέδρου».

Ο κ. Παναγίδης σημειώνει ακόμη: «Δράττομαι της ευκαιρίας να θέσω υπόψη σας ότι σε συνεδρίες του διοικητικού συμβουλίου του ΙΣΟΚ, στις οποίες οι εκ της θέσης τους εκπρόσωποι του υπουργείου δεν κλήθηκαν να παρευρεθούν, οι οποιεσδήποτε αποφάσεις έχουν παρθεί είναι παράτυπες και το υπουργείο δεν φέρει ουδεμία ευθύνη».

Επηρεάζονται Μπογκντάνοβιτς - Κουντούρης

H θέση του ΥΠΠΑΝ ότι όσες αποφάσεις λήφθηκαν στην απουσία εκπροσώπων του είναι παράτυπες, επηρεάζουν καίρια τους Νέναντ Μπογκτάνοβιτς και Γιώργο Κουντούρη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Π», οι εκπρόσωποι του υπουργείου δεν καλούνταν σε συνεδρίες του δ.σ. του ΙΣΟΚ από τον Ιούνιο 2019. Ως εκ τούτου, αμφότερες οι αποφάσεις Ιουλίου για Κουντούρη και Μπογκτάνοβιτς, σύμφωνα με τη θέση του ΥΠΠΑΝ (που κοινοποιείται σε γενικό εισαγγελέα και γενικό ελεγκτή της ΚΔ), δεν ισχύουν.

Υπενθυμίζεται, για την απόφαση τερματισμού της σύμβασης απασχόλησης του κ. Μπογκτάνοβιτς ως εκτελεστικού διευθυντή της ΙΣΟΚ, ότι ο ίδιος είχε αρχικά απομακρυνθεί με υποχρεωτική άδεια μέχρι τη διερεύνηση καταγγελιών εναντίον του. Μερικές μέρες αργότερα, ο κ. Μπογκτάνοβιτς έλαβε επιστολή απόλυσης την οποία δεν υπέγραφε ο πρόεδρος του δ.σ. (που τότε ήταν ex officio ο γ. διευθυντής του ΥΠΠΑΝ) αλλά η αντιπρόεδρος του δ.σ.

Όσο για τη δεύτερη απόφαση, για τη μονιμοποίηση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΣΟΝΚ Γιώργου Κουντούρη, στην οποία εναντιώθηκε με δημόσια τοποθέτησή του και ο γενικός ελεγκτής, λήφθηκε σε συνεδρία από την οποία απουσίαζαν οι εκπρόσωποι του ΥΠΠΑΝ. Μάλιστα, το θέμα του εργασιακού καθεστώτος του κ. Κουντούρη βρισκόταν ενώπιον του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, εξαιτίας διαφωνίας μεταξύ του ίδιου και του προηγούμενου δ.σ..Το νυν δ.σ. αναγνώρισε το εργασιακό καθεστώς του κ. Κουντούρη ως αορίστου διαρκείας με τη μορφή επείγοντος.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ