Ο Αρχιεπίσκοπος διεκδικεί την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 3.1.2020

Τη μετατροπή του Εθνολογικού Μουσείου (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) σε Εκκλησιαστικό εντός του 2020 επιδιώκει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, όπως επιβεβαίωσε χθες στον «Π».


O Αρχιεπίσκοπος προέβη σε σχετική δήλωση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ το βράδυ της Τετάρτης και χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, μάς ανέφερε ότι το κτήριο ανήκει στην Εκκλησία και δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία μέσω της οποίας είχε τη διαχείριση του μουσείου το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

«Το χρειαστήκαμε»

Το μνημείο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) ανήκει εν μέρει στην Εκκλησία της Κύπρου. Συγκεκριμένα, ολόκληρη η ανατολική και μεγάλο μέρος της βόρειας πτέρυγάς του αποτελούν κληροδότημα της τελευταίας ιδιοκτήτριας του σπιτιού, Ιουλίας Κ. Πική, και της αδελφής της Άννας Χαριλάου Δημητριάδου, στην Εκκλησία, με τον όρο όπως αυτό μετατραπεί σε Εθνολογικό ή Βυζαντινό Μουσείο.

«Ολόκληρο το μουσείο είναι σε καταπίστευμα», ανέφερε στον «Π» ο Αρχιεπίσκοπος. «Της επιτροπής που διαχειρίζεται το καταπίστευμα προεδρεύει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος και μέχρι τώρα το προσφέραμε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων». Όπως εξήγησε, ενώ η συμφωνία ανανεωνόταν σταθερά, αυτή τη φορά «αποφασίσαμε να μην την ανανεώσουμε. Τώρα που το χρειαστήκαμε, θα το χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Π».

Σε ερώτηση γιατί αποφασίστηκε η μετατροπή ενός υφιστάμενου μουσείου σε άλλο μουσείο, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι πρόεδρος της επιτροπής του καταπιστεύματος είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος και αφήνοντας, ουσιαστικά, να νοηθεί ότι δεν χρειάζεται να δικαιολογήσει σε κανέναν την απόφασή του.

Υπενθυμίζεται ότι υπό την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου λειτουργεί ήδη Βυζαντινό Μουσείο, εντός του χώρου της Αρχιεπισκοπής, σε πολύ μικρή απόσταση από το Εθνολογικό Μουσείο.
Η ενδεχόμενη μετατροπή του Εθνολογικού σε Εκκλησιαστικό Μουσείο θα αλλοιώσει τη μνήμη για μια σημαντική περίοδο της κυπριακής ιστορίας

Μουσείο... εξ ημισείας

Κι όμως, το κτήριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Εθνολογικό Μουσείο, δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην Εκκλησία της Κύπρου. Μέρος αυτού απαλλοτριώθηκε και ανήκει στο κράτος και δη στο Τμήμα Αρχαιοτήτων.
Επιπλέον, το εν λόγω αρχοντικό στο οποίο έζησε ο δραγουμάνος της Κύπρου κατά την Οθωμανική Περίοδο, κηρύχθηκε Αρχαίο Μνημείο ήδη το 1935 και ως εκ τούτου την ευθύνη της διαχείρισής του έχει το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Είναι, επομένως, τουλάχιστον προβληματική η οικειοποίηση ενός αρχαίου μνημείου και η αλλαγή χρήσης του στη βάση της απόφασης μιας επιτροπή της οποίας, στο μεταξύ, τα μέλη -πλην του προέδρου, δηλαδή του Αρχιεπισκόπου- είναι άγνωστα. Εγείρονται, δε, ερωτηματικά σχετικά με το πώς η Αρχιεπισκοπή θα διαχειριστεί τον χώρο, από τη στιγμή που μέρος του είναι κρατική περιουσία.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο παρόν στάδιο σχετικά με το θέμα.

ontas
Το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χ. Κορνέσιου) αποτελεί μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Οθωμανικής Περιόδου με τον χαρακτηριστικό οντά που μεταφέρει την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην εποχή του Χατζηγεωργάκη.


Θλίψη για την απόφαση

«Πιστεύω πως κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα πρέπει να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του μουσείου ως ιστορικού μνημείου και οπωσδήποτε να διατηρηθούν τα ιδιαίτερα στοιχεία που το συνδέουν με τον σημαντικότερο δραγουμάνο της Κύπρου», ανέφερε κληθείσα να σχολιάσει σχετικά με την ενδεχόμενη μετατροπή του Εθνολογικού σε Εκκλησιαστικό Μουσείο η Ευφροσύνη Ριζοπούλου - Ηγουμενίδου. «Απ’ εκεί και πέρα είναι θέμα συνεννόησης μεταξύ του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Αρχιεπισκόπου», σχολίασε ακόμη η κ. Ριζοπούλου - Ηγουμενίδου, ομότιμη καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου που ανέλαβε τη δεκαετία του ’80 τη μελέτη της ιστορίας του αρχοντικού και την εσωτερική διαμόρφωσή του προκειμένου να γίνει το μουσείο που έχουμε σήμερα. Ανέφερε, επιπλέον, ότι το κτήριο «είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Λευκωσίας» και «το σημαντικότερο κτήριο αστικής αρχιτεκτονικής της Οθωμανικής Περιόδου της οθωμανικής κυριαρχίας.»

«Θλίβομαι για τον τόπο μου, για τις αλήθειες του τόπου μου», σχολίασε με τη σειρά της η ιστορικός-αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω αρχοντικό υπήρξε ενετικό κτίσμα που απέκτησε εξέχουσα θέση κατά την Οθωμανική Περίοδο και πως η ιστορία του θα αλλοιωθεί σημαντικά σε περίπτωση που μετατραπεί σε Εκκλησιαστικό Μουσείο. «Είμαστε άξιοι ενός υπέροχου τόπου και ανάξιοι να τον κρατήσουμε», κατέληξε σχετικά.

Μουσεία οι ναοί Αγίου Αντωνίου και Αγίου Ιωάννη

Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος προτίθεται να μετατρέψει σε μουσεία… την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στον ίδιο δρόμο όπου βρίσκεται το Εθνολογικό Μουσείο, αλλά και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη, εντός του χώρου της Αρχιεπισκοπής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με την ολοκλήρωση και λειτουργία του μεγάλου Καθεδρικού Ναού που ανεγείρεται αυτή την περίοδο δίπλα στην Αρχιεπισκοπή, δεν θα υπάρχει η ανάγκη χρήσης των γειτονικών ναών. Σημειώνεται ότι ο ιερός ναός του Αγίου Αντωνίου είναι μετόχι της κατεχόμενης ιεράς μονής του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αμμόχωστο.
Στα μεγαλεπήβολα πλάνα η μετατροπή της Παλιάς Αρχιεπισκοπής σε μουσείο, κι ας είναι ήδη από... το 1937

Στο μεταξύ, στις αρχικές του δηλώσεις στο ΡΙΚ όπου παρέθεσε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, ο Αρχιεπίσκοπος είχε αναφέρει ότι η Παλιά Αρχιεπισκοπή θα μετατραπεί σε μουσείο. Ωστόσο, η Παλιά Αρχιεπισκοπή είναι Μουσείο Λαϊκής Τέχνης ήδη από το 1937. Σε αυτή την επισήμανση του «Π», ο ίδιος ανέφερε ότι μουσείο είναι ο ισόγειος χώρος μόνο και όχι ο ανώγειος. Κι όμως, ολόκληρο το κτήριο της Παλιάς Αρχιεπισκοπής είναι μουσείο στο οποίο, μάλιστα, διατηρεί την έδρα της η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, στον πάνω όροφο «θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, το δωμάτιο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού», ωστόσο εκεί βρίσκεται ήδη και είναι επισκέψιμο το δωμάτιο του Αρχ. Κυπριανού, στο οποίο εκτίθενται τα λίγα αντικείμενα που ανήκαν στον ίδιο και διασώθηκαν.

Μιλώντας στον «Π», ο Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, αναρωτήθηκε για τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου: «Μακάρι να γίνουν όλα αυτά αλλά με τι χρήματα, γιατί όλα συνεπάγονται πολύ μεγάλο κόστος», σχολίασε ο κ. Χοτζάκογλου, που αξιολόγησε ως «όχι πολύ θετική εξέλιξη» τη μετατροπή ιστορικών ναών σε μουσεία. «Τότε γιατί φωνάζουμε για τους Τούρκους που μετατρέπουν τις εκκλησίες μας σε μουσεία;» αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια παράδοση στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ