Διεθνής Μέρα Χορού: Κύπριοι χορευτές χορεύουν στην πανδημία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.4.2020

Ο Gregory Vuyani MAQOMA, χορευτής, ηθοποιός, χορογράφος και καθηγητής χορού από τη Νότια Αφρική στέλνει ένα μήνυμα για την φετινή Διεθνή Μέρα Χορού


"Ήταν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που έδωσα πρόσφατα που χρειάστηκε να σκεφτώ εις βάθος για τον χορό, για το τί σημαίνει για μένα. Για να απαντήσω, έπρεπε να διερευνήσω το ταξίδι μου και αντιλήφθηκα ότι τα πάντα είχαν να κάνουν με τον σκοπό και πως η κάθε μέρα παρουσιάζει μια καινούργια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί και πως είναι μέσα από το χορό που προσπαθώ να καταλάβω τον κόσμο.


Ζούμε εν μέσω απίστευτων τραγωδιών, σε μια εποχή που θα μπορούσα να περιγράψω καλύτερα ως τη μετά-ανθρώπινη εποχή. Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να χορεύουμε με σκοπό, να υπενθυμίζουμε στον κόσμο ότι η ανθρωπότητα εξακολουθεί να υπάρχει. Ο σκοπός και η ενσυναίσθηση πρέπει να επικρατήσουν επί του διαχρονικά αδιαμφισβήτητου εικονικού τοπίου διάλυσης που οδήγησε σε μια κάθαρση καθολικής θλίψης που κατακτά τη λύπη, τη σκληρή αυτή πραγματικότητα που συνεχίζει να διαπερνά τους ζωντανούς που έρχονται αντιμέτωποι με το θάνατο, την απόρριψη και τη φτώχεια. Ο χορός μας πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου και σε εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με τη διαφύλαξη και τη βελτίωση των ανθρώπινων συνθηκών, ότι είμαστε ένας στρατός οργισμένων στοχαστών και ότι ο σκοπός μας είναι ένας και αυτός είναι να αλλάξουμε τον κόσμο βήμα με βήμα. Ο χορός είναι ελευθερία και μέσω της ελευθερίας μας, πρέπει να απελευθερώσουμε άλλους από τις παγίδες που αντιμετωπίζουν σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Ο χορός δεν είναι πολιτική πράξη, καθίσταται όμως πολιτική πράξη επειδή κουβαλά στον πυρήνα του μια ανθρώπινη σύνδεση και ως εκ τούτου ανταποκρίνεται στις περιστάσεις στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


Καθώς χορεύουμε με τα σώματά μας, που κατρακυλούν στο χώρο και μπλέκονται μαζί, γινόμαστε μια δύναμη κίνησης που υφαίνει καρδιές, αγγίζει ψυχές και προσφέρει ίαση που τόσο απελπισμένα χρειαζόμαστε. Και ο σκοπός γίνεται μια Λερναία Ύδρα, ένας ανίκητος και αδιαίρετος χορός. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να χορέψουμε κι άλλο!!! "


Κύπριοι χορευτές και χορογράφοι που ζουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό συνεχίζουν να χορεύουν κάτω από ξεχωριστές συνθήκες εγκλεισμού.


Κατερίνα Τυλληρίδου





Φούλη Στυλιανίδου





Παναγιώτης Τοφή





Ιόλη Κασκάνη





Έλενα Χριστοδουλίδου




dance

Ήβη Χατζηβασιλείου





Πάνος Μαλακτός





Αριάννα Μαρκουλίδη




Screenshot_20200425_133238_com.huawei.himovie.overseas

Σοφία Ηρακλέους




dance_nikolas

Νικόλας Γεωργίου




dav
dav

Έρικα Φωτίου




dance

Ελισάβετ Παναγιώτου






Screenshot_20200425-122341

Αυγουστίνα Τριάρου





Βασιλική Βασιλείου





Εύα Καλομοίρη





Χριστιάννα Ευτυχίου




dance Screenshot_20200421-174543_Gallery

Μαρίνα Πιπερίδου




dance_7103

Μαρία Χρυσοστόμου




IMG_0230

Αρετή Χουρδάκη και Max Ricat










Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ