Παίρνει μπρος το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.5.2020

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) Πρόδρομου Προδρόμου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαΐου, όπου συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΑΝ.


Σε σχέση με τα θέματα πολιτισμού, ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του τομέα του πολιτισμού. Ο υπουργός αναφερόταν στο γνωστό νομοσχέδιο για το καθεστώς/ιδιότητα του καλλιτέχνη, ένα επάγγελμα που μέχρι σήμερα δεν είναι κατοχυρωμένο στην Κύπρο. Το νομοσχέδιο εκκρεμεί εδώ και χρόνια, ξεκίνησε δε με πρωτοβουλία των επαγγελματιών εικαστικών.



Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον πολιτισμό, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει μητρώο καλλιτεχνών. Ο υπουργός ανέφερε ότι ετοιμάζεται η σύσταση ενός αρχείου καλλιτεχνών.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε με την έναρξη της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καταγραφή των καλλιτεχνών στην Κύπρο, των τομέων τους, του αριθμού τους, των δράσεών τους.



Αξίζει να αναφερθεί ότι η προσπάθεια μιας πρώτης καταγραφής έγινε από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και τα οργανωμένα τους σύνολα.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ακόμη ότι ασκήθηκε κριτική και διατυπώθηκε η θέση ότι το επίδομα των 900 ευρώ (που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να δοθεί ως έκτακτη χορηγία σε εργαζόμενους στον τομέα του πολιτισμού με κριτήρια), δεν είναι αρκετό. Ο Υπουργός επανέλαβε τη θέση πως ως έχουν σήμερα τα δεδομένα δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιος είναι καλλιτέχνης, πού εργάζεται και πώς. «Ως έχει η κατάσταση σήμερα, όποιος δηλώσει καλλιτέχνης, είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας, ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς αναφέρθηκε στις κινήσεις των ΠΥ για την στήριξη των καλλιτεχνών μέχρι σήμερα.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι το νομοσχέδιο για το καθεστώς του καλλιτέχνη θα συζητηθεί αμέσως με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, που έχει οριστεί για τις 20 Μαΐου.

ΕΙΚΟΝΑ: Gabrielle Capet, L’atelier de Mme Vincent vers 1800, 1808

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ