Δημοκρατία, ιδιωτικότητα και ανθρώπινα δικαιώματα σε περιόδους κρίσης

Eleni Papadopoulou Δημοσιεύθηκε 24.6.2020
Elections




Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην επιβολή περιορισμών και ελέγχων στις κινήσεις των πολιτών, καθώς και στο ενδεχόμενο εντατικοποίησης τους, ως αποτέλεσμα της ανάγκης παρακολούθησης της διασυνοριακής κίνησης, συνέπεια της πανδημίας. Επίσης θα εξεταστούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την Δημοκρατία, την ιδιωτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα από την παρακολούθηση των πολιτών, με τη συγκατάθεση τους ή όχι, από κρατικές και μη αρχές στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας.


Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020, 16:00

Ομιλητές:

Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου και Δημοσίου Δικαίου και Πρόεδρος Τμήματος Νομικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Παύλος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης

Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία (European Public Law Organisation)

Συντονιστής:

Κώστας Ν. Παπανικόλας, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος Ινστιτούτου Κύπρου

•    Live Streaming από το κανάλι του Ινστιτούτου Κύπρου στο YouTube
•    Live Streaming από τη σελίδα του Ινστιτούτου Κύπρου στο FacebookΕρωτήσεις και σχόλια θα μπορούν να υποβάλλονται μέσα από τις παραπάνω πλατφόρμες.

Σχετικά με τη Σειρά Διαδικτυακών Διαλέξεων «Με την Ματιά της Επιστήμης»:


Το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κύπρου (CREF) και το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), διοργανώνουν διαδικτυακές συζητήσειςστο πλαίσιο της Σειράς Διαδικτυακών Διαλέξεων που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί θα επιχειρήσουν μέσα από επιλεγμένες εισηγήσεις και συμπεράσματα ερευνών να αναλύσουν επίκαιρα ζητήματα, δίνοντας παράλληλα ολοκληρωμένες απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, με απλή και κατανοητή γλώσσα.

Ο πρώτος κύκλος συζητήσεων, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, θα επικεντρωθεί στην πανδημία του COVID-19 και τις επιπτώσεις σε ποικίλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Κύπρο, την Ευρώπη και παγκόσμια.

Η σειρά συζητήσεων έχει χορηγούς το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και τη Φαρμακοβιομηχανία Medochemie.



Σχετικά με τους ομιλητές:

Καθ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης
Ο Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης είναι Καθηγητής και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δικηγόρος, διδάκτωρ Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκλεγεί ως μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Είναι Πρόεδρος του Royal Commonwealth Society Cyprus Branch και του Κέντρου Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας, σύμβουλος έκδοσης του  Cyprus Review και μέλος πολυάριθμων επιστημονικών επιτροπών.


Διετέλεσε εκδότης της Επιθεώρησης Κυπριακού & Ευρωπαϊκού Δικαίου και Πρόεδρος του Κέντρου Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας. Έχει τιμηθεί για το έργο του με το βραβείο Άννυς Τσάτσου από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου στην Αθήνα. Στις σημαντικές δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: "Law and Religion in Cyprus" (2011), "Religious Freedom in the EU" (2010), "Το νέο Ευρωπαϊκό Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο των Συμβάσεων" (2009), "Κυπριακό Κληρονομικό Δίκαιο" (2008), "Κυπριακό Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων" (2007), "Επαγγελματικό Δίκαιο των Δικηγόρων" (2007), "Η Υπέρβαση του Κυπριακού Συντάγματος" (2006), "Το Κυπριακό Δίκαιο του Γάμου και του Διαζυγίου" (2006).




Καθ. Παύλος Ελευθεριάδης

Ο Παύλος Ελευθεριάδης είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δικηγόρος στο Λονδίνο. Σπούδασε Νομικά στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Δίδαξε ως λέκτορας στο Queen Mary and Westfield College (1995-1998) και το London School of Economics (1998-2003). To 2003 εξελέγη University Lecturer στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Official Fellow στο Mansfield College. Έχει ειδικευθεί στο Συνταγματικό Δίκαιο, το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την φιλοσοφία του Δικαίου. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Συνταγματισμός και Πολιτικές Αξίες (Σάκκουλας, 1999) και Legal Rights (Oxford University Press, 2008) και άλλων μελετών στην φιλοσοφία του Δικαίου και το Δημόσιο Δίκαιο. Υπήρξε επιμελητής της πολύτομης εγκυκλοπαίδειας ευρωπαϊκού δικαίου  D. Vaughan  & Α. Robertson, The Law of the European Union (Oxford: Oxford University Press, 2007-2014), για το οποίο έχει επίσης γράψει το κεφάλαιο για τους θεσμούς, ‘The Institutions’. Tο 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μποδοσάκη. Από το 2008 έως το 2012 ήταν στο Συμβούλιο της Βρετανικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων JUSTICE.




Καθ. Λίλιαν Μήτρου

Η Ευαγγελία (Λίλιαν) Μήτρου είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία (Εuropean Public Law Organisation)  και Δικηγόρος Αθηνών.


Σπούδασε στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της (1993) στη Γερμανία με αντικείμενο τα μοντέλα προστασίας δεδομένων στη Γερμανία και τη Γαλλία. Διδάσκει Δίκαιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Δίκαιο της Πληροφορίας/Διαδικτύου στο Τμήμα Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ως επισκέπτρια καθηγήτρια  στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και  στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών).

Διετέλεσε  μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (1999-2003). Κατά την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (2014) υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την  προστασία δεδομένων (DAPIX) που διεξήγαγε τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ) και την Οδηγία για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (2016/680/ΕΕ) σε τεχνικό επίπεδο. Έχει διατελέσει μέλος/ πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών με αντικείμενο την προστασία προσωπικών δεδομένων, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες,  την ασφάλεια πληροφοριών- υποδομών-δικτύων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.α (Ν. 2472/97, Ν. 3471/06, Ν. 3861/10, Ν. 3979/11 κ.α).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά έργα με αντικείμενο την προστασία και την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλά έργα συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει γράψει  βιβλία και επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.




Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας

Ο Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας είναι o Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Εκτελεστικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος Κύπρου.  Είναι κάτοχος B.Sc. και Ph.D. πτυχίων στη Φυσική από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Έχει διατελέσει ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Saclay της Γαλλίας, και Καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Illinois και στο Πανεπιστημίου Αθηνών. Διεύθυνε το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών της Ελλάδας και το Εργαστήριο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προέδρευσε στο Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΕΚΑΠ) της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (1998 - 2006) και υπηρέτησε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Είναι διακεκριμένο μέλος (Fellow) της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europea) όπως και της Silk Road Academy of Sciences (China). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών της Κύπρου. Για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη της Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Κύπρο του απενεμήθει  το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία».  Ονομάστηκε “Commendatore dell’Ordine della Stella d’Italia” από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ