Οι καλλιτέχνες μίλησαν: «Ντροπή κύριε Υπουργέ!»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.7.2020

Εκατοντάδες επαγγελματίες του πολιτισμού αλλά και φίλοι των τεχνών συμμετείχαν σήμερα το πρωί σε πορεία διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση καταβολής του έκτακτου επιδόματος των 900 ευρώ αλλά και για τη γενικότερη πενιχρή στήριξη του κράτους στον πολιτισμό, παρά τις συνέπειες της πανδημίας. 


Με συνθήματα και πανό που ανέγραφαν «Ντροπή κύριε Υπουργέ», «Οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν είναι επαίτες», «Συγνώμη για την αναστάτωση, αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα» και «Η πολτεία έχει ευθύνη» μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο Αγίου Δημητρίου και πορεύτηκαν προς το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας [ΥΠΠΑΝ] όπου έκαναν μια στάση στο κτήριο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, επί της λεωφ. Ιφιγενείας.



«Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση για όλους εκείνους τους ανθρώπους του πολιτισμού που εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες απέχουν από την εργασία τους και μένουν χωρίς εισόδημα παρά τις άρσεις μέτρων περιορισμού και την φαινομενική επανεκκίνηση της οικονομίας» ανέφερε η Λέα Μαλένη διαβάζοντας το σημείωμα που επιδόθηκε αργότερα στον Υπουργό Πρόδρομο Προδρόμου.

»Δεν είναι εφικτό να υπάρχουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικές παραγωγές, εκθέσεις και παραστάσεις χορού χωρίς προγραμματισμό και προετοιμασία. Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση γιατί πέρα από κάποια περιορισμένα μέτρα σε πολύ συγκεκριμένους οργανισμούς, η πολιτεία δεν εξήγγειλε κανένα πρόσθετο μέτρο στήριξης των φορέων που παράγουν πολιτισμό παρά τις ζημιές που υπέστησαν και υφίστανται συνεπεία της πανδημίας αλλά και των μέτρων προστασίας που περιορίζουν κατά πολύ την προσέλευση κοινού και τους οικονομικούς τους πόρους.

»Λυπούμαστε πάρα πολύ γιατί στο τέταρτο πακέτο στήριξης δεν συμπεριλαμβάνονται οι αυτοτελώς εργοδοτούμενοι, άρα και πάλι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών του πολιτισμού που εξαναγκάζεται να εργάζεται ως αυτοεργοδοτούμενος, αποκλείεται και από αυτή την οικονομική ενίσχυση. Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση γιατί οι άρσεις των διαταγμάτων που ανακοινώθηκαν για επαναλειτουργία ανοιχτών θεάτρων σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις για άλλες εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς λογική συνέπεια και επαρκή αιτιολόγηση, αφήνουν για άλλη μια φορά μετέωρη μεγάλη μερίδα δημιουργών.

»Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση γιατί παρά τη διάθεση για διάλογο, επικρατεί ασάφεια, έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης, απουσία ξεκάθαρων διαδικασιών και στοχευμένων σχεδίων υλοποίησης

»Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση για την παρατεινόμενη αγωνία και την εξευτελιστική ανέχεια που υφίστανται οι άνθρωποι του πολιτισμού με τη μη καταβολή του έκτακτου επιδόματος. Σημασία δεν έχει ποια υπηρεσία καθυστέρησε τη διαδικασία, ούτε να καταλογιστούν ευθύνες. Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι αυτή η παρατεινόμενη περίοδος αναμονής έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές πολλών ανθρώπων. Με άμεσες συνέπειες. Και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

»Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση γιατί οι άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού διαχρονικά δεν αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες του κράτους και δεν ανήκουν σε κάποιο σχέδιο κοινωνικής πρόνοιας το οποίο να λαμβάνει υπόψη την ιδιαίτερη φύση της εργασίας τους αλλά και να κατοχυρώνει την προσφορά τους. Δηλώνουμε θλίψη, θυμό, δυσαρέσκεια και απογοήτευση γιατί όλα αυτά καταδεικνύουν πως η πολιτεία δεν επιδεικνύει το ανάλογο ενδιαφέρον και για αυτή τη μερίδα των ανθρώπων, θεωρώντας τους ανθρώπους του πολιτισμού δεύτερης, μάλλον, διαλογής.

»Η πολιτεία έχει ευθύνη για αυτή την άδικη και άνιση μεταχείριση και οφείλει να στηρίξει και αυτούς τους επαγγελματίες μέσα στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση.

»Καλούμε τον ΥΠΠΑΝ ως θεσμικό υπεύθυνο του πολιτισμού στον τόπο, να στηρίξει τις τέχνες και τους ανθρώπους που τις υπηρετούν άμεσα και έμπρακτα, χωρίς άλλη αναβολή, με την ανάλογη προσοχή και φροντίδα.»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©ΕΦΗ ΞΑΝΘΟΥ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ