Περιήγηση στη Λευκωσία-μουσείο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.3.2021

Καλωσορίσατε φίλοι τζιαι φίλες στην Κύπρο, τζιαι πιο συγκεκριμένα στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Πάμε μαζί μια βόλτα ξεκινώντας κατά μήκος της πράσινης γραμμής, ή αλλιώς νεκρής ζώνης, τόσο πραγματικής όσο τζιαι νοητικής – αλλά τζιαι των διαδικασιών κατάρρευσης όσων συμβολίζει.


Στα δεξιά βλέπουμε τον διάδρομο ενός σχολείου, χτισμένου σχεδόν πάνω στη νεκρή ζώνη. Οι τοίχοι έν' φτιαγμένοι 'που ταλαιπωρημένα τσουβάλια λινάτσας τζιαι ξεχύνουν άμμο όταν κάποια μαθήτρια περάσει κατά λάθος το σιέρι της 'που τες τρύπες που εχάραξαν οι σφαίρες. Λλία βήματα πιο κάτω ακούεται η καθηγήτρια να εξυμνεί τον Γρίβα τζιαι τους δολοφόνους, να τους αποκαλεί ήρωες. Οι ήρωες της μιας πλευράς έν' οι τύραννοι της άλλης. Όταν λοιπόν οι εφηβικές αναμνήσεις παίζουν μπροστά 'που φόντο εμπόλεμης ζώνης τζιαι παρ' όλα αυτά συμπεριλαμβάνουν χωρίς ντροπή τα αφηγήματα που διαιωνίζουν τις νοοτροπίες που εμετέτρεψαν τα σχολεία, τις πλατείες που αράζαμε τζιαι τις γειτονιές μας σε ενθύμια πολέμου, αγανακτούμε. Όταν κλείουν τα οδοφράγματα πριν παρθεί οποιοδήποτε άλλο μέτρο για τη διαχείριση της πανδημίας, θυμώνουμε.

Συνεχίζουμε την ξενάγησή μας στους στενούς δρόμους της παλιάς πόλης τζιαι αντικρίζουμε τα χαλάσματα των τεσσάρων διατηρητέων κτηρίων δίπλα από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Για ακόμα μια φορά βλέπουμε τον Αρχιεπίσκοπο να ενεργεί αυθαίρετα τζιαι να χρησιμοποιεί τη θέση του για να εξυπηρετήσει τα δικά του πολιτικοοικονομικά συμφέροντα. Ζούμε σ' ένα κράτος που μας απέδειξε πως διοικείται στενά από τις απόψεις της Εκκλησίας και όπου η κυβέρνηση καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τα σκάνδαλα διαφθοράς (βλ. διαβατήρια). Εξάλλου σε πρόσφατες δηλώσεις του ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Είπα στον Αναστασιάδη: Πρόεδρε να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε, βάζω και τον εαυτό μου μέσα». Όταν βλέπουμε τη διαπλοκή να το παραδέχεται ανοιχτά, αγανακτούμε. Όταν η δικαιοσύνη ασχολείται μόνο με τα sms τζιαι την απαγόρευση, θυμώνουμε.

Περνούμε δίπλα 'που μαγαζάτορες που απαιτούν πολιτικό απαρτχάιντ ενάντια σε μετανάστες. Σάμπως τζιαι έννεν αρκετά χυδαία η πολιτική που ήδη υπάρχει εναντίον τους. Γιατί ενώ οι κυβερνώντες προσπαθούν να μας πείσουν πως μας σφίγγουν στην αγκαλιά τους για την προστασία της υγείας μας, εν καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια για μετανάστριες. Η αγκαλιά έν' τα σίδερα τζιαι τα συρματοπλέγματα της Πουρνάρας τζιαι των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η προστασία της υγείας εκφράζεται με ένστολους μπροστά σε ανθρώπους που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους 'που έναν χώρο στον οποίο εν τηρείται κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Προσπερνούμε τες κρύες επιφάνειες της πλατείας Ελευθερίας υπό το άγρυπνο βλέμμα των φρουρών τζιαι κατευθυνόμαστε προς το πάρκο Κολοκάση. Είναι 13 Φλεβάρη, γύρω στις 4:15 το απόγευμα. Βλέπουμε την ασχήμια της πόλης να γίνεται μπότα τζιαι γκλοπ τζιαι να επιβάλλεται με ρυθμικούς χτύπους. Γκντουπ. Γκντουπ. Γκντουπ. Τζιαι πλημμυρίζει τους δρόμους με την αποφασισμένη ορμή του θανάτου που στοχεύκει πέρα 'που τα κεφάλια μας, τα μυαλά τζιαι τις καρδιές μας. Η γυαλιστερή μαύρη μπότα, που συμπυκνώνει την άρνηση της αλλαγής, η φυσική συνέχεια των εθνικιστικών ύμνων, των πολεμικών ιαχών, της θρησκείας του θανάτου (των Άλλων, εκεί μακριά). Όταν βλέπουμε να 'γοράζουν μηχανές βίας, αγανακτούμε. Όταν τις στρέφουν εναντίον μας, θυμώνουμε.

Τζιαι εσύ που περπατάς μαζί μας τι περιμένεις; Νομίζεις μια 20 Φλεβάρη ήταν αρκετή;

Με αγανάκτηση,

Η νεολαία

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ