Το «Κορίτσι με τον μοβ μπερέ» του Πικάσο βγαίνει σε δημοπρασία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.3.2021

Η Μαρί Τερέζ Βαλτέρ, μούσα του Πάμπλο Πικάσο, μεγάλος του έρωτας και μητέρα του πιο αγαπημένου ίσως παιδιού του, της Μάγια, ποζάρει σε ένα αριστουργηματικό έργο, το «Κορίτσι με τον μοβ μπερέ», που περιλαμβάνεται σε δημοπρασία ιμπρεσιονιστικών και μοντέρνων έργων τέχνης του οίκου Bonhams, στη Νέα Υόρκη, στις 13 Μαΐου.


Πριν από τη δημοπρασία το έργο θα ταξιδέψει στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ. Το έργο εκτιμάται από 10 έως 15 εκατομμύρια δολάρια.

Η Μαρί Τερέζ έγινε η μούσα του στα περισσότερα από τα ερωτικά έργα του. Ανάμεσά τους και το αριστουργηματικό «Το Όνειρο», ένα ιδιαίτερα ερωτικό πορτρέτο της κοιμωμένης Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, και το «Κορίτσι μπροστά στον καθρέφτη», έργα που είναι φορτισμένα με μια έντονη ερωτική και σεξουαλική δύναμη.



Η ξανθιά, χυμώδης, νεαρή 17χρονη γυναίκα, μια μέρα του Ιανουαρίου του 1927, έξω από το παρισινό πολυκατάστημα Galeries Lafayette, γνώρισε τον Πικάσο. Ο Πικάσο ήταν τότε 46 ετών, διάσημος και παντρεμένος με την Όλγκα Χοχλόβα, την οποία δεν χώρισε ποτέ για να μη μοιραστεί την περιουσία του με μια γυναίκα που δεν ήθελε πια.

Το έργο είναι του 1937 και η κατάσταση του Πικάσο ήταν περίπλοκη συναισθηματικά – όπως πάντα. Μαρί Τερέζ και Μάγια κατοικούν στο Le Tremblay-sur-Mauldre της Γαλλίας και ο Πικάσο τις επισκέπτεται συχνά. Το σπίτι αυτό ήταν ένα καταφύγιο γαλήνης, κάτι που φαίνεται και στο φωτεινό και γαλήνιο πρόσωπο της μούσας του.

Η ζωή όμως του Πικάσο είναι σε νέα φάση. Είναι ήδη μαζί και ερωτευμένος με μια καλλονή, την Ντόρα Μάαρ. Ζει μαζί της στο Παρίσι και ήδη έχει αρχίσει να δουλεύει τα σχέδια της Γκερνίκα, και ο Ισπανικός Εμφύλιος μαίνεται στην πατρίδα του, την Ισπανία.

«Αυτό το φωτεινό, χαρούμενο πορτρέτο της Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ αποπνέει σταθερότητα και ηρεμία σε μια εποχή που η προσωπική ζωή του Πικάσο ήταν σε αναταραχή και όλη η Ευρώπη ζούσε κάτω από τη σκιά του επικείμενου πολέμου» δήλωσε η Molly Ott Amber του οίκου Bonhams.

Το έργο ήταν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες σε χέρια ιδιωτών. Πρώτη ιδιοκτήτριά του ήταν η Μαρίνα Πικάσο, εγγονή του από τον γιο που απέκτησε με την Όλγκα Χοχλόβα, κληρονόμος του ενός πέμπτου της περιουσίας του και κάτοχος περισσότερων από δέκα χιλιάδων έργων.

LiFO

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ