Η UNESCO απειλεί το Στόουνχεντζ με έξωση

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 11.8.2021
** FILE ** This is a Sept. 15, 2004. file photo of tourists looking at The Stonehenge on Salisbury Plain in England. Scientists scouring the area around Stonehenge said Thursday July 22, 2010 they have uncovered the foundations of a second circular structure only a few hundred meters (yards) from the world famous monument. (AP Photo/Dave Caulkin, File )

Μετά την περίπτωση του Λίβερπουλ, το οποίο αφαιρέθηκε από τη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το μυστηριώδες νεολιθικό σύμπλεγμα της νότιας Αγγλίας κινδυνεύει κι αυτό να τεθεί εκτός λίστας.


Αν λέγαμε σε κάποιον να ονοματίσει κάποια από τα πιο γνωστά από 1073 Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, σίγουρα θα ξεκινούσε από την Ακρόπολη (αν ήταν Έλληνας), τις Πυραμίδες (αν ήταν Αιγύπτιος), το Σινικό Τείχος (αν ήταν Κινέζος) ή  το Στοούνχεντζ (αν ήταν Βρετανός). Κι όμως, το μυστηριώδες νεολιθικό σύμπλεγμα της νότιας Αγγλίας κινδυνεύει να τεθεί εκτός καταλόγου εξαιτίας κάποιων αποφάσεων του Υπουργείου Μεταφορών.

Για την ακρίβεια, ο λόγος είναι ένα τούνελ τρεισήμισι περίπου χιλιομέτρων, κοντά στην αρχαιολογική περιοχή, του οποίου η διάνοιξη έχει εγκριθεί, και το οποίο θα κοστίσει 1,7 εκατομμύρια λίρες.  Η UNESCO έχει προειδοποιήσει – όπως είχε κάνει και με το Λίβερπουλ – από το 2018 ότι η οδική αυτή παρέμβαση θα βλάψει ανεπανόρθωτα την περιοχή, και όπως έχει το δικαίωμα να ασκήσει συμβουλευτικό ρόλο (όταν κρίνει ότι ένα μνημείο βρίσκεται σε κίνδυνο), πρότεινε μια εναλλακτική λύση για το που έπρεπε να διανοιχθεί το τούνελ αλλά δεν εισακούστηκε. Τώρα είμαστε στη φάση που η UNESCO δηλώνει πως δεν θα κάνει περαιτέρω διάλογο με την βρετανική κυβέρνηση αν δεν εγκαταλειφθεί η ιδέα της συγκεκριμένης κατασκευής. Εν τω μεταξύ, μια μεγάλη μερίδα Βρετανών διαμαρτύρεται κι αυτή για το τούνελ, μέσω της οργάνωσης «Συμμαχία Στόουνχεντζ». Η τελική απόφαση για το έργο αναμένεται να αν ανακοινωθεί από το ανώτατο δικαστήριο μέσα στο καλοκαίρι.

Το μεγαλιθικό μνημείο, το οποίο μπήκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το 1986, είναι από τα τουριστικότερα σημεία της  Βρετανίας, κάτι που πιστεύουμε ότι δύσκολα θα αλλάξει ακόμη και αν μπει στη λίστα κινδύνου που είναι προθάλαμος για την οριστική του αφαίρεση από τον κατάλογο του οργανισμού του ΟΗΕ. Η απουσία του Στόουνχεντζ από τη λίστα είναι σαφώς θέμα πρεστίζ και άλλο ένα διεθνές φιάσκο (μετά το Λίβερπουλ) για το πως χειρίζεται η βρετανική κυβέρνηση κάποια ευαίσθητα θέματα πολιτισμού. Άλλωστε ήδη αρκετοί πολιτιστικοί φορείς θεωρούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αμαυρώνει τη φήμη του σχετικά με τα ιστορικά περιουσιακά του στοιχεία». Που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν ανάμεσα στα τέσσερα πρώην μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς τα δύο να είναι βρετανικά.

Φωτογραφία: AP Photo / Dave Caulkin, File.

THE ART NEWSPAPER GREECE

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ