Ο Stefan Kalmár διευθυντής του ICA στο Λονδίνο επιχειρεί μια ηρωική έξοδο μετά από πέντε χρόνια στον οργανισμό, εν μέσω προβλημάτων χρηματοδότησης και κατηγοριών για υποκρισία και συστημικό ρατσισμό.
Στις αρχές της εβδομάδας ο Stefan Kalmár, o πρώτος μη Βρετανός διευθυντής στα 75 χρόνια του λονδρέζικου ΙCA, ανακοίνωσε πως παραιτείται από τη θέση του διευθυντἠ μετά από 5 χρόνια στα ηνία του οργανισμού. Το όραμά του να κάνει το ICA μια πολιτικοποιημένη kunsthalle βρήκε σημαντικούς υποστηρικτές. Στη διάρκεια της θητείας του έφερε στο διοικητικό συμβούλιο σημαντικούς υποστηρικτές όπως τον καλλιτέχνη Wolfgang Tillmans (επικεφαλής)και σημαντικούς συλλέκτες. Εκανε εκθέσεις για τη δουλειά της συγγραφέα Kathy Acker, ατομικές παρουσιάσεις του Seth Price και του Cameron Rowland. Aνάμεσα στις αξιομνημόνευτες ομιλίες ήταν και η soldοut ομιλία της Chelsea Manning το 2019, ενώ το σινεφίλ πρόγραμμα του κινηματογράφου είχε φανατικούς οπαδούς.
Ο Κalmar ανέλαβε τα ηνία του οργανισμού στα τέλη του 2016, έχοντας στο παρελθόν διατελέσει διευθυντής του εναλλακτικού Artists Space στη Νέα Υόρκη και της Kunstverein München στο Mόναχο. To ICA είχε σημαντικά οικονομικά προβλήματα όταν ανέλαβε, τα οποία εντάθηκαν με την πανδημία. Το κράτος έδωσε σημαντική βοήθεια που όμως δεν ήταν αρκετή για να συνεχίσει τα προγράμματά του με την ίδια εμβέλεια σε μια εποχή που το κοινό παραμένει μακριά από τους χώρους τέχνης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανέκαθεν αμφισβητούσαν την ειλικρίνεια των προθέσεων του Kalmár. Πρόσφατα κατηγορήθηκε ανοικτά για συστημικό ρατσισμό και για το σφετερισμό ιδεών και προτάσεων της Ιfeanyi Αwachie, που υπήρξε βοηθός επιμελήτρια στο ICA στο παρελθόν. Mέσω αναρτήσεων της στο twitter, η Αwachie κατηγορεί το πρώην αφεντικό της ότι χωρίς την άδειά της παρουσιάζει τις ιδέες της ως δικές του. Προφανώς, μια τέτοια κατηγορία δύσκολα μπορεί να αποδειχτεί, δείχνει όμως το κλίμα στο ΙCA. Με δεδομένα λοιπόν τα οικονομικά προβλήματα του οργανισμού και τις εσωτερικές αντιξοότητες, η περαιτέρω παραμονή του Kalmar στη θέση του διευθυντή ίσως να μην ήταν δυνατή.
Ο ίδιος ο Kalmár στη δήλωσή του αναφέρει ως κύριο λόγο της παραίτησής του τo Βrexit, την περικοπή των κονδυλίων για την τέχνη και την αυξημένη κυβερνητική εποπτεία στα μουσεία και την συντηρητική στροφή της βρετανικής κοινωνίας. Ομολόγησε ότι το ίδρυμα λάμβανε σωρεία παραπόνων ότι λειτουργούσε ως πολιτική οντότητα.
Άγνωστο παραμένει αν ο Kalmár θα παραμείνει στη Βρετανία, ενώ το ίδρυμα έχει ήδη αρχίσει την αναζήτηση για τον επόμενο διευθυντή.
Φωτογραφία: Institute of Contemporary Arts (ICA)THE ART NEWSPAPER GREECE
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.