Μετά την «Parrhesia» που έλαβε χώρα το 2011 και εξερευνούσε τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη τέχνη δρα σε κοινωνικά πλαίσια, το πρότζεκτ Common Reflections παρουσιάζει τη δεύτερη του συλλογική δράση με τίτλο «Δια-γενεο-λογισμοί» που θα εγκαινιαστεί στις 20 Σεπτεμβρίου στο ίδρυμα ARTos.
Το 2011, η Μαρία Παπαχαραλάμπους και η Εύη Τσελίκα, στην πρώτη εκδοχή του ‘Common Reflections’, προσκάλεσαν και παρουσίασαν μια ομάδα από εικαστικούς, συγγραφείς, φιλοσόφους, ποιητές και καλλιτέχνες. Το ερώτημα που τέθηκε αφορά στο τι συμβαίνει όταν η Τέχνη μας ρωτά πως αντανακλούμε πάνω στις ίδιες τις συνήθειές μας, τα έθιμά μας και την ευρύτερη κοινωνική μας συμπεριφορά. Οι δράσεις του Common Reflections στοχεύει στην έρευνα και σχηματοποίηση του «κοινού» μέσω εικαστικών εκθεμάτων, γραπτού λόγου, παρουσιάσεων και μιας σειράς κατεξοχήν καλλιτεχνικών πρακτικών. Η πρώτη αυτή παρουσίαση και εξερεύνηση σχετικά με την έννοια του «κοινού» και για το πώς μπορεί η τέχνη να ευαισθητοποιήσει το «κοινό» για κοινωνική δράση μέσα από τη δημιουργία, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη φιλόσοφο Δρ Νίκη Κατσιαούνη και ονομάστηκε «Παρρησία».
Το Common Reflections 2012, εμπνευσμένο από την έννοια του δια-γενεο-λογισμού, θα εξερευνήσει τρόπους με τους οποίους δρούμε κοινωνικά και με την ιδέα της επαναξιολόγησης των δια- ηλικιακών σχέσεων.
Μια συλλογική έκθεση θα πραγματοποιηθεί από μια ομάδα καλλιτεχνών, συγγραφέων, θεωρητικών.
Κωνσταντίνος Φελλάς / Μάγια Χατζηγεωργίου / Γιάννης Ιωάννου / Σταύρος Λαμπράκης και Κλειώ Άλφα / Μιχάλης Θεοδώρου / Carlos Rodriguez Mendez / Αχιλλέας Κεντώνης και Μαρία Παπαχαραλάμπους / Εύη Τσελίκα / Χαρά Καμιναρά / Νεφέλη Κεντώνη / Ricardo Echevarria