Επτά μήνες μετά τον θάνατο της ζωγράφου Καίτης Φασουλιώτου Στεφανίδου, έργα της θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση στο Μουσείο Τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, στις 22 Οκτωβρίου 2012, θα παρουσιαστεί και η έκδοση «Καίτη Φασουλιώτου Στεφανίδου» από τις εκδόσεις Εν Τύποις.
Πρωτοπόρος καλλιτέχνης του Μοντερνισμού στην Κύπρο, η Καίτη Στεφανίδου υπήρξε μία από τις ηγετικές μορφές της καλλιτεχνικής οικοδόμησης της χώρας.
«Η Καίτη εμβάθυνε όσο λίγοι Κύπριοι καλλιτέχνες στα διδάγματα του μοντερνισμού, βοηθώντας τη νεαρή σε ηλικία κυπριακή τέχνη να προχωρήσει, χωρίς να παραγνωρίσει εντελώς τα σημαντικά και ουσιαστικά για τα επόμενα βήματα που έκανε η τέχνη διεθνώς κινήματα του μοντερνισμού, έτσι ώστε η τέχνη στο τόπο μας […] να περάσει μέσα από τις λεωφόρους που οδήγησαν την τέχνη στο σήμερα» γράφει η Δρ. Ελένη Νικήτα στο δοκίμιο για την Καίτη Στεφανίδου΄Ενα εσωτερικό ταξίδι προς την ελευθερία’.
Στην έκθεση στο Μουσείο Ζαμπέλα, με τίτλο Selected Paintings, θα δούμε έργα της ζωγράφου από τους κύκλους της δουλειάς της «Διαδηλώσεις» και «Εκφράσεις», που αποτέλεσαν σταθμό στην καριέρα της.
Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2012.
Την εκδήλωση θα εγκαινιάσει ο Δρ. Παύλος Παρασκευάς Γενικός Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ).
Στα εγκαίνια θα μιλήσουν οι Δρ Ελένη Νικήτα - τέως Γενική Διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Δρ Αντώνης Δανός - Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δάφνη Τριμικλινιώτου - Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου και Βούλα Κοκκίνου - Διευθύντρια εκδόσεων Εν Τύποις.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει και θα συντονίσει o Ανδρέας Χατζηθωμάς, φιλόλογος κριτικός.
Η έκδοση
Η πολυτελής έγχρωμη έκδοση «Καίτη Φασουλιώτου Στεφανίδου» [εκδόσεις Εν Τύποις, 2009], δίγλωσση σε ελληνικά και αγγλικά, αποτελεί μία εις βάθος προσέγγιση της πορείας της Καίτης Στεφανίδου που ολοκληρώθηκε σε έξι δεκαετίες και επηρέασε βαθειά την κυπριακή ζωγραφική.
Η έκδοση εικονογραφείται από 245 φωτογραφίες.
«Η τέχνη της Καίτης Στεφανίδου έχει μεγάλη ζωγραφική καθαρότητα. Τα θαυμάσια έργα της, που κάποιος θα μπορούσε να ονομάσει Hard-Edge αφηρημένη ζωγραφική, είναι στην ουσία απαλά στην εκτέλεση, δίνοντας την απατηλή ελαφράδα του αγγίγματος, κι έχουν τεράστιο διανοητικό υπόβαθρο. Το χρώμα της είναι ιδιαίτερα όμορφο, με κάθε φωτεινή ζωγραφική περιοχή γεμάτη μηνύματα και μυστήριο. Δεν υπάρχει εδώ καλύτερη ζωγράφος» γράφει στο βιβλίο ο ζωγράφος Glyn Hughes.
Το κύριο σώμα του βιβλίου παρουσιάζει μία εικονογραφημένη αυτοβιογραφία από την ίδια την ζωγράφο στην οποία λέει την ιστορία της, επισημαίνει τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας της και αναλύει το έργο της.
Η έκδοση συμπληρώνεται με αναλύσεις του έργου της Καίτης Στεφανίδου από τους Δρ Ελένη Νικήτα [«Ενα εσωτερικό ταξίδι προς την ελευθερία»] και Δρ Αντώνη Δανό [«Πρωτοποριακός μοντερνισμός και το διαχρονικό ‘πρόβλημα’ της ζωγραφικής»] καθώς επίσης με αποσπάσματα από κριτικές των έργων της, βιβλιογραφία και χρονολόγιο.
Στην αρχή του βιβλίου, η Μαρίνα Στεφανίδου, κόρη της ζωγράφου και επιμελήτρια της έκδοσης, εισάγει τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα του σπιτιού στο οποίο μεγάλωσε, στην καλλιτεχνική Λευκωσία της εποχής και στην προσωπικότητα της Καίτης Στεφανίδου.
Ο επίλογος είναι «τρυφερά» γραμμένος από τον ζωγράφο Πάνο Στεφανίδη, γιο της Καίτης Στεφανίδου.
Η έκδοση περιλαμβάνει 100 σελίδες με εξαιρετικές φωτογραφίες που εικονογραφούν το εύρος και την δυναμική εξέλιξη της ζωγραφικής της Στεφανίδου.
Το βιβλίο βραβεύθηκε με το Β' Βραβείο Εκδοτικής Αρτιότητας από τη Βιβλιογραφική Εταιρεία Κύπρου και το περιοδικό Κυπριακή Βιβλιοφιλία.
Η έκθεση
Με γενικό τίτλο ΄Selected Paintings΄ η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα από τις σειρές «Διαδηλώσεις» (1983-1989) και «Εκφράσεις» (1987-1993) από την προσωπική συλλογή της ζωγράφου και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2012.
Οι Διαδηλώσεις υπήρξαν η πέμπτη της ατομική έκθεση. Κυρίαρχα στοιχεία των Διαδηλώσεων είναι η ένταση που δημιουργεί η σύγκρουση φόρμας και χρώματος και η τάση απελευθέρωσης του χώρου από τα όρια της φόρμας που εμφανίζεται ακόμα πιο έκδηλα στα έργα της επόμενης σειράς, τις Εκφράσεις.
«Θεματολογικά, το αρχικό ενδιαφέρον της ζωγράφου αφορούσε στην απόδοση της ανθρώπινης φιγούρας μέσα σε πλήθος, σε κίνηση […],» γράφει για τις Διαδηλώσεις ο Δρ Δανός στην ανάλυση για το έργο της Καίτης «Πρωτοποριακός μοντερνισμός και το διαχρονικό 'πρόβλημα' της ζωγραφικής».
«Φορμαλιστικά […] οι εικόνες εδώ απαρτίζουν συνθέσεις αποτελούμενες από μικρές χρωματικές περιοχές, σαν πολύ πλατιές πινελιές βαλμένες η μία δίπλα στην άλλη. Θυμίζουν τις πιο «ανεικονικές» στιγμές του Claude Monet, αλλά και τα έργα του Nicolas de Stael (από τα μέσα του 20ου αιώνα), τα οποία βρίσκονται στα όρια παραστατικότητας και ανεικονικότητας.»
Στις Εκφράσεις κυριαρχούν τα μεγάλα γεωμετρικά χρωματικά πλάνα και ο χώρος λειτουργεί θεματολογικά.
«Οι φόρμες εδώ χαρακτηρίζονται από οργανικότητα, και ο αισθησιασμός του χρώματος που είχε ήδη εμφανιστεί στις Διαδηλώσεις παρουσιάζεται εντονότερος λόγω της απουσίας του αναγνωρίσιμου στοιχείου» γράφει ο Δρ Δανός.


