Μοναδικές εικόνες της Κύπρου από τη δεκαετία του 1950, έτσι όπως τις κατέγραψε στο φακό του ο Ρένος Ευρυβιάδης Wideson παρουσιάζονται από τις 16 Οκτωβρίου και μέχρι τις 24 Νοεμβρίου στην αίθουσα Ειρήνη, στη Λευκωσία.
H έκθεση έχει τίτλο «Ο κόσμος της Κύπρου στο ποτάμι του χρόνου» και την επιμελείται ο Πανίκος Χρυσάνθου σε συνεργασία με τον Άγγελο Wideson, την Κυπριακή Ταινιοθήκη, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τον Δήμο Λευκωσίας.
«Ο Wideson είναι ένας ποιητής της κάμερας», έγραψε για αυτόν ο λογοτέχνης Λόρενς Ντάρελ [1912-1990], με τον οποίο συνεργάστηκε ο Wideson.
«Χρησιμοποιεί τους φακούς σαν μια προέκταση του ανθρώπινου ματιού – ενός ματιού γυμνασμένου και ραφιναρισμένου, ώστε να καταλαβαίνει και να ερμηνεύει ό,τι βλέπει. Οι φωτογραφίες του μάς προσφέρουν καθαρά κλασικά ξαναποζαρίσματα ενός τοπίου με μια αναλλοίωτη ομορφιά... Μια ελιά ή μια χαρουπιά, ένας παπάς, ένα σύννεφο, ένα εξαντλημένο γαϊδούρι, ένας μιναρές – φαίνεται να πιάνει την ψυχή τους. Τα μεταχειρίζεται σαν τα σύμβολα της αιώνιας Κύπρου, σμίγοντάς τα με τα σκοτεινά βουνά και τις μπρούντζινες πεδιάδες στις ποικίλες αποχρώσεις των τοπίων και των εποχών του χρόνου».
Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες μιας χώρας κι ενός κόσμου που αλλοιώθηκε μέσα στη ροή του χρόνου και των πραγμάτων.
Εικόνες-ντοκουμέντα των πατεράδων και των παππούδων μας, που, 50-60 χρόνια μετά, φαντάζουν πολύ μακρινά και ταυτόχρονα πολύ κοντά μας.
Ο Ρένος Ευρυβιάδης Wideson, γιος του Οδυσσέα Ευρυβιάδη (Wideson) και της Ολβίας, γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1920.
Το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία ξεκίνησε με μια μηχανή Κodak, που του χάρισε στα 10 του χρόνια ο πατέρας του. Έτσι ξεκίνησε το πάθος της φωτογράφησης, που κράτησε μια ζωή.
Η πρώτη του δουλειά εμπεριείχε πολλά ταξίδια σ’ όλη την επαρχία της Λάρνακας κι αυτό τού δημιούργησε ένα δεύτερο, παράλληλο με τη φωτογραφία, πάθος: για τα τοπία και τους ανθρώπους του τόπου του.
Αφού υπηρέτησε στο Κυπριακό Σώμα Εθελοντών κι αργότερα στο Κυπριακό Σύνταγμα του αγγλικού στρατού, ανέλαβε, στα 1949, τα καθήκοντα του επιθεωρητή ξενοδοχείων του τότε Κυπριακού Γραφείου Τουρισμού.
Στην πραγματικότητα ήταν επικεφαλής της ανάπτυξης του γραφείου Τουρισμού υπό τον Lawrence Durrell, που υπηρετούσε στο Γραφείο Τύπου. Ένα μεγάλο μέρος των καθηκόντων του ήταν να κάνει προβολή της Κύπρου, κι αυτό του έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτεί και να φωτογραφήσει πολλές απομακρυσμένες κι απομονωμένες αγροτικές γωνιές του νησιού. Έτσι μπόρεσε να συνδέσει τα «πάθη» του με «μια δουλειά που είχε ένα καλό αποτέλεσμα». Είναι σ’ αυτή την περίοδο που τράβηξε τις πιο πολλές του φωτογραφίες της Κύπρου.
Στα 1956 εργάστηκε στο άρτι τότε δημιουργηθέν τμήμα τηλεόρασης της Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας και ήταν επικεφαλής ενός μικρού κινηματογραφικού συνεργείου, που παρήγαγε μερικά ντοκιμαντέρ τα οποία περιέγραφαν τη ζωή του νησιού.
Μετανάστευσε στην Αγγλία το 1959 με τη γυναίκα και τους δυο του γιους. Εργάστηκε στα Ealing Film Studios του BBC, όπου ανακηρύχθηκε Επικεφαλής του Κινηματογραφικού Τμήματος στα 1975. Το 1977 βγήκε στη σύνταξη. Σήμερα ζει στο Buckinghamshire.
(Ελεύθερη απόδοση της βιογραφίας του Ρένου Ευρυβιάδη Wideson από το άλπουμ «Cyprus remembered»)
