Αρχιτεκτονικές ταυτότητες

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 10.11.2020

Πολύπλευρο και πολυσχιδές, το «The Berengaria Project», το οποίο ξεκίνησε τη δράση του καλοκαίρι του 2019, κατάφερε να χτίσει μία συνέχεια, αγγίζοντας κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του, διάφορες παραμέτρους ενός καλλιτεχνικού εγχειρήματος -το οποίο πήρε διαστάσεις φαινομένου- οι οποίες αφορούσαν το πώς αντιλαμβανόμαστε τις ιστορικές και πολιτιστικές μας αναφορές και ποια η σχέση μας μαζί τους στην καθημερινότητά μας. Το «The Berengaria Project» του ΦΧΨ Heritage Design το οποίο επιχορηγείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας πραγματοποιήθηκε υπό τη γενική επιμέλεια της Γιάννας Τσολάκη. Σε συνέχεια της δράσης αυτής, αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, η κ. Τσολάκη επέλεξε ορισμένα στοιχεία που αντανακλούσαν σε συγκεκριμένες πτυχές της έκθεσης, δημιουργώντας τη θεματική των αρχιτεκτονικών ταυτοτήτων.


Διάλεξη και έκθεση

Οι αρχιτεκτονικές ταυτότητες επανέρχονται, αυτή τη φορά στη Λευκωσία, με τη δράση να παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Άρτος στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2020, περιλαμβάνοντας μία διαδραστική διάλεξη και μία έκθεση που συνδέεται με τη θεματική. Μία διαδραστική συζήτηση μέσα από τρία διαφορετικά πρίσματα, της αρχιτεκτονικής, της χωρικής στατικότητας και της τέχνης, η οποία πλαισιώνεται από νέα έργα και έργα που ήταν μέρος της αρχικής έκθεσης που συμμετείχαν στο The Berengaria Project και απεικονίζουν στοιχεία των κτηρίων του ξενοδοχείου Βερεγγάρια, του οικισμού στα Πολεμίδια και του Κάστρου της Λεμεσού και τα οποία θα περιλαμβάνονται στο νέο σκέλος της παρουσίασης του project.







Το βίντεο «The Queen Of Loneliness» της εικαστικού Πένυς Μονογιού, συνδέει την ιστορία της βασίλισσας Βερεγγάρια, με έναν από τους σημαντικότερους εικαστικούς χώρους της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης, του Baumwollspinnerei στη Λειψίας. Το βίντεο, αφότου παρουσιαστεί το 2021 στο Μουσείο του Baumwollspinnerei θα παραμείνει στη μόνιμη συλλογή του.

Η διαδραστική διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου, μεταξύ 19:00 και 20:30, με κεντρικούς ομιλητές της συζήτησης τους: Δέσποινα Ζάκου - πολιτικού μηχανικού, Χριστιάνα Ιωάννου - αρχιτέκτονα και Αθηνά Αντωνιάδου - εικαστικού. Παράλληλα καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης που θα είναι ανοικτή για το κοινό 18-19 Νοεμβρίου, 10:00-13:00 και 15:00-18:00, θα προβάλλονται τα τρία βίντεο: «James 2019» των εικαστικών Άννας Μαρίας Χαραλάμπους, Μαρίας Λεονίδου και Κυριάκου Θεοχαρίδη και του μουσικοσυνθέτη Τάσου Παπάμιχαηλ, «The Queen Of Loneliness» της εικαστικού Πένυς Μονογιού, «Δεν ήξερε ποιο να διαλέξει» της αρχιτέκτονα και σχεδιάστριας συγχρόνου κοσμήματος Ηρώς Κασκάνη. Ενώ θα παρουσιαστούν τα έργα των Ίρις Nibbering, Δημοσθένη Μιχαήλ, Κώστα Μαννούρη και Γιώργου Πούλλου, Πένυς Μονογιού, Ηρώς Κασκάνη, Χριστίνας Σκαρπάρη, Σπύρου Αγαθού, Θεοπίστης Στυλιανού-Lambert και ΦΧΨ Heritage Design.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ