Το παρελθόν και το παρόν της Δανίας στο μουσείο προσφύγων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.8.2022
Ένα μουσείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες, στη θέση του μεγαλύτερου στρατοπέδου προσφύγων της Δανίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Oksbøl

Ένα μουσείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες, στη θέση του μεγαλύτερου στρατοπέδου προσφύγων της Δανίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Oksbøl. Με την ονομασία “FLUGT“, το νέο πολιτιστικό κτίριο δίνει φωνή και πρόσωπο στους πρόσφυγες παγκοσμίως και αποτυπώνει τις παγκόσμιες προκλήσεις, τα συναισθήματα, το πνεύμα και τις ιστορίες που μοιράζονται οι εκτοπισμένοι άνθρωποι.

4292199528043795 image 583795311111656337263695 1656337266395-768x768

4292199612357444 image 33603890971656336648135 1656336650973-768x768

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group / BIG, για αυτό το έργο μετέτρεψε και επέκτεινε μία από τις λίγες εναπομείνασες δομές του στρατοπέδου -ένα κτίριο νοσοκομείου- σε μουσείο 1.600 τ.μ. Το πρώην νοσοκομείο στο Oksbøl αποτελείται από δύο μακρόστενα κτίρια. Η BIG τα συνέδεσε αρχιτεκτονικά και ιστορικά προσθέτοντας έναν απαλό όγκο σε σχήμα καμπύλης, ο οποίος προσφέρει 500 τ.μ. πρόσθετου χώρου στο μουσείο και δημιουργεί μια φιλόξενη δομή, ορατή από μακριά.

Η καμπύλη ολοκληρώνεται αρμονικά προς τον δρόμο προκειμένου να δημιουργήσει μια φιλόξενη εικόνα κατά τη στιγμή άφιξης των επισκεπτών. Επενδυμένη με χάλυβα, η δομή δείχνει οικεία δίπλα στα κόκκινα τούβλα των πρώην νοσοκομειακών κτιρίων. Κατά την είσοδο, ένας καμπύλος γυάλινος τοίχος από το δάπεδο μέχρι την οροφή αποκαλύπτει τη θέα μιας προστατευμένης πράσινης αυλής και του δάσους, όπου βρισκόταν ο καταυλισμός προσφύγων. Η αυλή αφήνει το φως να ρέει μέσα στην αίθουσα εισόδου, η οποία λειτουργεί ως λόμπι ή ως χώρος προσωρινής έκθεσης για τους επισκέπτες πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους σε μία από τις πτέρυγες του μουσείου.

4292199937421624 image 605184228131656337559985 1656337562683-768x576

«Από την αρχή της διαδικασίας σχεδιασμού, ήταν ζωτικής σημασίας για εμάς και τον πελάτη μας Vardemuseerne να διατηρήσουμε τα δύο κτίρια του νοσοκομείου. Το FLUGT είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμα, λειτουργικά κτίρια που διατηρούν την κοινή μας ιστορία, ενώ παράλληλα ξεχωρίζουν αρχιτεκτονικά», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου, Frederik Lyng.

Ο εκθεσιακός χώρος της βόρειας πτέρυγας περιλαμβάνει χώρους γκαλερί οργανωμένους σύμφωνα με την αρχική ροή/κυκλοφορία στο νοσοκομείο. Ενώ οι περισσότεροι από τους τοίχους των δωματίων του νοσοκομείου γκρεμίστηκαν, ορισμένοι από τους εσωτερικούς τοίχους διατηρούνται άθικτοι και σταθεροποιούνται με τρεις διατομές, δημιουργώντας μεγαλύτερους εκθεσιακούς χώρους.

Η νότια πτέρυγα διαθέτει μια αίθουσα συνεδριάσεων, μικρότερους εκθεσιακούς χώρους, καφετέρια και λοιπές βοηθητικές λειτουργίες με τον ίδιο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της βόρειας πτέρυγας: λευκοί τοίχοι και διασταυρώσεις καλυμμένες με λευκές βαμμένες ξύλινες σανίδες, καθώς και τούβλα σε όλο το δάπεδο του μουσείου, συνδέοντας τις δομές του παρελθόντος και του παρόντος.

4292200315376670 image 28164394961656336573764 1656336576721-768x614

Η αυλή που σχεδίασε η BIG Landscape προσφέρει μια αισθητηριακή εμπειρία τόσο μέσα στο μουσείο όσο και έξω από αυτό. Μια μικρή λίμνη στο κέντρο της αυλής αντανακλά τον ουρανό πάνω από αυτήν, ενώ η φύτευση βοτάνων, που ευδοκιμούν στην περιοχή, τονίζει και αναδεικνύει τον τοπικιστικό της χαρακτήρα. Οι επισκέπτες φεύγουν από το μουσείο έχοντας βιώσει ένα μέρος ενός σημαντικού τόπου στην ιστορία της Δανίας, με μια νέα προοπτική για την εμπειρία των προσφύγων.

«Το Μουσείο Προσφύγων της Δανίας εξερευνά ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας και ένα θέμα που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, με εκατομμύρια πρόσφυγες να έχουν εκτοπιστεί σήμερα από τα σπίτια τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Bjarke Ingels.

Πηγή: elculture.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ένα σπίτι αιωρείται πάνω από ένα φαράγγι της Γιούτα

Ένα σπίτι αιωρείται πάνω από ένα φαράγγι της Γιούτα

Ένα σπίτι αιωρείται πάνω από ένα φαράγγι της Γιούτα