UROBOROS | Από τις σκηνές τσίρκου στο ARTos

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 13.4.2022

Καλλιτέχνες από τη Γερμανία, την Ιταλία, το Μεξικό και την Κύπρο συναντιούνται για μία μόνο βραδιά στο ARTos Cultural and Research House, στις 18 Απριλίου 2022, η ώρα 20:30.


Η Uroboros είναι μία ιδέα που γεννήθηκε το 2021 και αμέσως αντιμετώπισε τους περιορισμούς και τις προοπτικές μιας παγκόσμιας πανδημίας. Νέες πολιτιστικές και γεωγραφικές αποστάσεις που η Ευρώπη σίγουρα δεν είχε βίωσε τις προηγούμενες δεκαετίες, επηρεάζουν αναπόφευκτα την εξέλιξη του καλλιτεχνικού έργου. Εμφανίζεται μια νέα σημασία, η οποία θέτει το ερώτημα, πώς μια κοινή αφήγηση θα μπορούσε να εκφραστεί μέσω της γλώσσας του σώματος προκειμένου να φέρει πιο κοντά τις αποχρώσεις των ανθρώπινων σχέσεων.

Η ποικιλομορφία της γυναικείας και της ανδρικής φύσης τυποποιείται, προτείνοντας τον παρατηρητή να αμφισβητήσει τα κοινωνικά και έμφυλα στερεότυπα. Τα σώματα συγχωνεύονται, απομακρύνονται, αρνούνται, και τελικά συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο. Το έργο αυτό επιδιώκει να διευρύνει τους ορίζοντες της έρευνας του σώματος που αναδύεται από το σύμπαν των τεχνών τσίρκου και του χορού.

intro uroboros


Silvia & Julius
Η Silvia και ο Julius εξερευνούν μέσα στον κόσμο του τσίρκου, με διάφορες μορφές έκφρασης, τόσο την ερμηνεία όσο και τη διδασκαλία. Ακολουθούν την προσωπική τους πορεία στην έρευνα της κίνησης και της ανάπτυξης εσωτερικής επίγνωσης ως «ανθρώπινο ον».Τόσο σε καλλιτεχνικά όσο και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, βρίσκουν τους εαυτούς τους να συγκινούνται από την επιθυμία να αναπτύξουν μια μεταγλώσσα του σώματος που βοηθά στην επικοινωνία μεταξύ τους εαυτούς τους και τους άλλους, προκειμένου να μοιραστούν, να αφομοιώσουν και να μεταμορφώσουν τη ζωή. Επισκέπτονται την Κύπρο για πρώτη φορά και με μεγάλη χαρά θα μοιραστούν τη δημιουργία τους με την πρόθεση να φέρουμε νέες δυναμικές και συναντήσεις να διασυνδεθούν με την τοπική πολιτιστική κίνηση.

Ποιοι είναι;
Η Silvia γεννήθηκε στην Ιταλία, οι ρίζες της είναι στο Μιλάνο, όπου ξεκινά ως νεαρή γυμνάστρια, αλλά σύντομα η γοητεία της σκηνής του τσίρκου και οι διεθνείς ακροβατικές συμβάσεις την οδηγούν να εξερευνήσει διαφορετικά πλαίσια. Οι διασταυρούμενες διαδρομές σε διαφορετικούς κλάδους τροφοδοτούν την περιέργεια και την έρευνα της ατομικής και ζευγαρωτής κίνησης- αφιερώνει αρκετά χρόνια στη μελέτη και τη διδασκαλία από παιδιά έως ενήλικες.

Ο σύγχρονος χορός, η παρτενέρ-ακροβατική, η γιόγκα γίνονται μέρη μιας ευρύτερης προοπτικής της κίνησης. Ολοκληρώνει την εκπαίδευσή της στην Κλινική Ψυχολογία και τη Χοροθεραπεία, ως εργαλείο διαλόγου μεταξύ νου, λόγου και σώματος, όπου η κίνηση γίνεται δίαυλος έκφρασης μέσω του εαυτού και των άλλων

Ο Julius είναι ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης του τσίρκου, γεννημένος στη Γερμανία. Η επαγγελματική του εκπαίδευση τον φέρνει από τη Γαλλία στην Κίνα και, τέλος, στο Μόντρεαλ, στην Εθνική Σχολή Τσίρκου.

Με το Hand-to-Hand Duo Julius & César εμφανίζεται σε διάφορα φεστιβάλ, όπως το Cirque de Demain στη Γαλλία, το Youngstage στην Ελβετία, το Ficho στο Μεξικό. Συμμετέχει στη δημιουργία και περιοδεία της παράστασης «Hotel» με το Cirque Eloize και αυτή τη στιγμή εργάζεται στη νέα δημιουργία της παράστασης «TINA» με τη βελγική εταιρεία Théâtre d'Un Jour. Ο Julius βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση νέας έμπνευσης και στοχευμένης ζωής και εξελίσσεται μέσα σε ένα αυξανόμενο δίκτυο καλλιτεχνών και φίλων σε όλο τον κόσμο.

Στις 18 Απριλίου θα εμφανιστούν επίσης:
Hugo Olivos [MX]
Nektarios Rodosthenous [CY]
Achilleas Kentonis [CY]

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»