Μπιενάλε Βενετίας 2024: όλα τα εθνικά περίπτερα, οι καλλιτέχνες και οι επιμελητές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.1.2023

Οι λεπτομέρειες για τις συμμετοχές στην Μπιενάλε της Βενετίας 2024 έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνονται. Η 60ή έκδοση της πιο διάσημης και παλαιότερης μπιενάλε τέχνης θα ανοίξει στις 20 Απριλίου 2024 (έως τις 24 Νοεμβρίου). Ο ιστότοπος The Art Newspaper συγκέντρωσε όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τους διοργανωτές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Μπιενάλε της Βενετίας: 60η Διεθνής Έκθεση Τέχνης, Giardini, Arsenale και διάφοροι χώροι στη Βενετία, 20 Απριλίου-24 Νοεμβρίου 2024

Αυστρία

Καλλιτέχνης: Α: Anna Jermolaewa

Διοργανωτές: Α: Gabriele Spindler- Αυστριακό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τεχνών, Πολιτισμού, Δημόσιας Διοίκησης και Αθλητισμού

Τοποθεσία: Giardini

https://www.labiennale.at/index.php

Η γεννημένη στη Ρωσία και εγκατεστημένη στη Βιέννη καλλιτέχνιδα, η οποία εργάζεται κυρίως με φωτογραφικά μέσα και εγκαταστάσεις, θα παρουσιάσει νέα έργα βασισμένα σε διάφορες εκφράσεις της μη βίαιης αντίστασης. Προηγούμενα έργα τέχνης περιλαμβάνουν μια εγκατάσταση για διάσημα ταχυδρομικά περιστέρια και την πρόσληψη μιμητών Ρώσων ηγετών -Λένιν, Στάλιν, Γκορμπατσόφ και Πούτιν- και τη βιντεοσκόπησή τους σε δημόσιους χώρους για το έργο The Doubles (2021).

4443098797287400 ven

Καναδάς

Καλλιτέχνης: Kapwani Kiwanga

Διοργανωτές: Gaëtane Verna, Εθνική Πινακοθήκη του Καναδά

Τοποθεσία:Giardini

Το έργο της Καναδής καλλιτέχνιδας Kapwani Kiwanga, με έδρα το Παρίσι, καταπιάνεται συχνά με ξεχασμένες ιστορίες, χρησιμοποιώντας μια πληθώρα διαφορετικών μέσων. Η καλλιτέχνιδα, η οποία σπούδασε ανθρωπολογία και συγκριτική θρησκειολογία, "ενδιαφέρεται για τον ρόλο της τέχνης ως καταλύτη για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση εναλλακτικών και συχνά αποσιωπημένων, περιθωριοποιημένων κοινωνικοπολιτικών αφηγήσεων που αποτελούν μέρος της κοινής μας ιστορίας", σύμφωνα με την επιμελήτρια του περιπτέρου Gaëtane Verna.

4443098956661557 estonia-

Εσθονία

Καλλιτέχνης: Karlson

Διοργανωτές: Εσθονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

https://cca.ee/en/news/edith-karlson-to-represent-estonia-at-the-60th-venice-biennial

Η γλύπτρια Edith Karlson με έδρα το Ταλίν θα δημιουργήσει μια καθηλωτική εγκατάσταση για το εσθονικό περίπτερο. Οι "υποβλητικές εγκαταστάσεις της καλλιτέχνιδας παρασύρουν το κοινό σε ένα επικό ταξίδι, μέσα από την ιστορία, τις διαθέσεις και τους μύθους", λέει ο επιμελητής Geir Haraldseth, ο οποίος συμμετείχε στη διεθνή επιτροπή επιλογής για το περίπτερο. "Η πίστη της Karlson στη δύναμη της τέχνης, και ειδικότερα της γλυπτικής, στο να μας επηρεάζει όλους, είναι πολύ αναγκαία σήμερα".

4443099150224933 france

Γαλλία

Καλλιτέχνης: Julien Creuzet

Διοργανωτές: Γαλλικό Ινστιτούτο, Γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών και Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού

Τοποθεσία: Giardini

https://www.institutfrancais.com/en/magazine/close-up/julien-creuzet-will-represent-france-at-the-60th-biennale-di-venezia-in-2024

Ο Γάλλος καλλιτέχνης Julien Creuzet μεγάλωσε στο γαλλοκαραϊβικό νησί της Μαρτινίκας και "το μοναδικό του έργο και το χάρισμά του για την προφορική λογοτεχνία διαπνέονται από τον κρεολισμό, συγκεντρώνοντας μια ποικιλία υλικών, ιστοριών, μορφών και χειρονομιών", αναφέρει η επιτροπή επιλογής που ψήφισε ομόφωνα υπέρ του να εκπροσωπήσει τη Γαλλία. Πρόσφατες εκθέσεις του περιλαμβάνουν το Luma Arles και το Camden Art Centre στο Λονδίνο.

4443099293856574 greatbritain

Μεγάλη Βρετανία

Καλλιτέχνης: John Akomfrah

Διοργανωτές: Βρετανικό Συμβούλιο

Τοποθεσία: British British British Council Giardini

https://venicebiennale.britishcouncil.org/john-akomfrah-ra

Στην Μπιενάλε του 2022, η παρουσίαση της Sonia Boyce στο βρετανικό περίπτερο κέρδισε το βραβείο Χρυσού Λέοντα για την καλύτερη εθνική συμμετοχή, οπότε η πίεση θα είναι μεγάλη για τον σκηνοθέτη John Akomfrah, που θα εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο το 2024. Ο Βρετανο-Γκανέζος καλλιτέχνης είναι γνωστός για τις καυστικές βιντεοεγκαταστάσεις του που εξερευνούν θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μετα-αποικιοκρατία. Ο ίδιος αναφέρει σε δήλωσή του: "Είμαι ευγνώμων που μου δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσω την πολύπλοκη ιστορία και τη σημασία αυτού του θεσμού [του Βρετανικού Περιπτέρου] και του έθνους που εκπροσωπεί, καθώς και την αρχιτεκτονική του στέγη στη Βενετία, με όλες τις ιστορίες που έχει αφηγηθεί και θα συνεχίσει να αφηγείται".

4443099452861744 lithu

Λιθουανία

Καλλιτέχνες: Pakui Hardware (Neringa Cerniauskaite και Ugnius Gelguda) και Marija Teresė Rožanskaitė

Διοργανωτές: Valentinas Klimasauskas και Joao Laia- Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Λιθουανίας, Συμβούλιο Πολιτισμού της Λιθουανίας

https://www.lndm.lt/60-ojoje-venecijos-meno-bienaleje-lietuvai-atstovaus-pakui-hardware-ir-marija-terese-rozanskaite/?lang=en

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Pakui Hardware σχεδιάζει μια καθηλωτική εγκατάσταση για το περίπτερο της Λιθουανίας, η οποία θα περιλαμβάνει πίνακες της αείμνηστης υπερρεαλίστριας καλλιτέχνιδας Marija Teresė Rožanskaitė. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τύπου, η "έκθεση θα διερευνήσει την ανάφλεξη των (μετα)ανθρώπινων σωμάτων υπό τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες".

4443099597429074 swiss

Ελβετία

Καλλιτέχνης: Amor: Guerreiro do Divino Amor

Διοργανωτές: Andrea Bellini,; Ελβετικό Συμβούλιο Τεχνών Pro Helvetia

Τοποθεσία:Giardini

https://biennials.ch/home/Biennial.aspx?PosLeft=-3600px&BiennialId=1080

Ο ελβετοβραζιλιάνος καλλιτέχνης Guerreiro do Divino Amor (το όνομά του μεταφράζεται από τα πορτογαλικά ως πολεμιστής της θεϊκής αγάπης) θα δημιουργήσει μια έκθεση με τίτλο Super Superior Civilizations, η οποία θα διερευνήσει τον εθνικισμό και τις πολιτικές μυθολογίες. Θα είναι το τελευταίο μέρος του μακροχρόνιου έργου του καλλιτέχνη Superfictional World Atlas, το οποίο ξεκίνησε το 2005.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

Ψαλιδιασμένοι στίχοι, σενάρια και μπομπίνες: Ντοκουμέντα από τη χουντική λογοκρισία στις τέχνες

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ. Το παιδί και το βουνό» στην Άλωνα

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Bill Viola: Για τη μυστήρια μπλε λάμψη

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης

Οι γάτες μπορούν να επισκέπτονται το Μουσείο της Σαγκάης