Πέτρος Ιωάννου : Η ζωή του [σ]τα βιντεοπαιχνίδια

Eleni Papadopoulou Δημοσιεύθηκε 15.7.2013

Κάνοντας την αρχή από τα home videos με την κάμερα των γονιών του, ο Πέτρος Ιωάννου είναι σήμερα ο ιδιοκτήτης της Leon Films, μιας μικρής εταιρείας παραγωγής στο διαδίκτυο, με μελλοντικά σχέδια επέκτασης σε παραγωγές για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.


Το πρώτο πτυχίο στην Αρχαία Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και μάστερ στη συγγραφή σεναρίων στην Κινηματογραφική Ακαδημία της Νέας Υόρκης, αλλά και το μέγα προσόν της φαντασίας, ήταν εφόδια ικανά για να εξασφαλίσουν στον Πέτρο το πρώτο βραβείο συγγραφής σεναρίου για ταινία, στο περίφημο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Τροπέζ. Εγκατεστημένος στην Καλιφόρνια, ο Πέτρος Ιωάννου απάντησε στις ερωτήσεις του "Π" για το σενάριο με τίτλο 'Red Sun' [Κόκκινος Ήλιος] και για τη διαδικτυακή σειρά με τίτλο 'My Life as a Videogame'.


Ποια είναι η ιστορία του 'Κόκκινου Ήλιου';
O "Κόκκινος Ήλιος" είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, ταινία δράσης, με θέση σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο όπου οι προσπάθειες του ανθρώπου να αξιοποιήσει τη δύναμη του ήλιου έχουν προκαλέσει το αναψoκοκκίνισμα και την ανάπτυξή του, μετατρέποντας το ήμισυ του κόσμου σε έρημο. Μια βάναυση στρατιωτική δικτατορία έχει έρθει για να καταστείλει το χάος που ακολούθησε. Ένας βετεράνος στρατιώτης, ο Callum Santo, πιστεύει ότι oι άνθρωποι είναι άξιoι της μοίρας τους, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου. Ωστόσο, μια μέρα, τον κυνηγά o στρατός για να τον σκοτώσουν. Ο στρατός, στον οποίo κάποτε πίστευε, έγινε η αιτία για να ανακαλύψει τη δική του μοναδική σχέση με το άστρο του. Σε τελική ανάλυση, συνειδητοποιεί ότι αξίζει τoν κόπο να γίνει μεγάλη θυσία, για να σωθεί η ανθρωπότητα.

Μέσα από ποιους προβληματισμούς κατέληξες σε αυτό το σενάριο; Κάθε φορά που γράφεται ένα σενάριο αυτού του είδους, περνούν από το μυαλό διάφορες σκέψεις και επειδή, τουλάχιστον προς το παρόν, η ανθρωπότητα παλεύει με τη ρύπανση της ατμόσφαιραs, αναρωτήθηκα τι άλλο θα μπορούσε ο άνθρωπος να κάνει που να βλάψει όχι μόνο τη γη, αλλά και την ισορροπία ολόκληρου του πλανητικού συστήματος. Πρέπει να γίνει κάτι πολύ κακό για να μας διδάξει να σεβόμαστε τον κόσμο γύρω μας και την ίδια την ανθρωπότητα, γιατί όλα γύρω μας έχουν αξία και ζωή. Με αφετηρία τη σκέψη ότι όλα γύρω μας έχουν ζωή, ξεκίνησα τo σενάριο για να καταλήξω στο συμπέρασμα πως για την επιβίωση της ανθρωπότητας απαιτείται μεγάλη θυσία.


Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να βρω τη χρυσή τομή μεταξύ της ψυχαγωγίας του κοινού και την ίδια στιγμή να τους ανοίξω τα μάτια για τα κακά που γίνονται ή που θα μπορούσαν να συμβούν.
Στην αρχή, oι χαρακτήρες μου μιλούσαν συνεχώς, αλλά έπρεπε ο διάλογος να κοπεί κατά πολύ, γιατί μια ταινία πρέπει να μεταφέρει την έννοια στο ακροατήριο με όσο το δυνατόν λιγότερα. Είναι εύκολο να βάλεις έναν χαρακτήρα να μιλά και να μεταφέρει στo ακροατήριο την έννοια με λόγια, χωρίς το ακροατήριο να συμμετέχει, αλλά η τέχνη είναι να αφήσεις την τεχνολογία των οπτικοακουστικών μέσων του κινηματογράφου να μεταφέρει το νόημα του έργου με πιο ενδιαφέροντα τρόπο για το κοινό.


Υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τη μεταφορά του σεναρίου στη μεγάλη οθόνη;
Θα ήθελα να τεθεί σε παραγωγή, ναι, απόλυτα, γιατί είμαι σίγουρος ότι αν η παραγωγή γίνει με τον σωστό τρόπο, θα έχει μεγάλη επιτυχία στο box office. Αυτήν τη στιγμή όμως δεν έχω ειδικά σχέδια για την παραγωγή του, αν και υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις από τότε που το σενάριο κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στο Σαν Τροπέζ.

Το παρόν σου πρότζεκτ είναι η σειρά "My Life as a Videogame". Πώς προέκυψε αυτή η ιστορία; Πάντα είχα αδυναμία στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και ήθελα να προσπαθήσω να παρουσιάσω το μοναδικό στυλ και τις ιστορίες που πρόσφεραν έναν διαφορετικό, ευκολότερο τρόπο επικοινωνίας. Τα βιντεοπαιχνίδια είναι μια μορφή τέχνης. Ενδεχομένως, ίσως η μορφή τέχνης αυτής της γενιάς.
Γύρω στο 1997, έπαιξα για πρώτη φορά ένα παιχνίδι με τον τίτλο Final Fantasy VII. Είναι ένα παιχνίδι που μου πήρε σχεδόν 60 ώρες να ολοκληρώσω, και αυτό το παιχνίδι όχι μόνο μου είπε μια επική ιστορία που θα μπορούσα να ξεκινήσω και να σταματήσω οποιανδήποτε στιγμή ήθελα, αλλά επίσης μου επέτρεψε να συμμετάσχω στην ιστορία, λόγω του αλληλεπιδραστικού χαρακτήρα του παιχνιδιού. Τότε ήταν που κατάλαβα την αξία των βιντεοπαιχνιδιών ως μορφής τέχνης, και θέλω να εκφράσω αυτό ακριβώς μέσα από τη σειρά μου και να το μοιραστώ με όλους όσοι είναι ή δεν είναι παίκτες.

Πώς την υποδέχθηκε το κοινό; Καταφέραμε να μαζέψουμε ένα σημαντικό ποσό της παραγωγής χρησιμοποιώντας τη μέθοδο χρηματοδότησης crowdfunding, μέσω του kickstarter.com. Με τη βοήθεια του καλού μου φίλου και συμπρωταγωνιστή Brent Black, ενός δημοφιλούς τραγουδιστή στους παίκτες βιντεοπαιχνιδιών, είχα δύο δημοσιεύσειs του τρέιλερ της σειράς στο YouTube, YouTube.com/brentalfloss, και YouTube.com/LeonUnity, όπου πέτυχε ένα συνδυασμένο σύνολο θέασης πάνω από 100.000. Συνολικά, όπως μπορείτε να καταλάβετε, η υποδοχή της σειράς ήταν εξαιρετικά καλή και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να περιμένω να τελειώσει το έργο και να δημοσιευτεί στο YouTube.com/LeonUnity, κάτι που ελπίζω ότι θα συμβεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Tι επιδιώκεις μέσα από την εταιρεία σου, Leon Films; Παγκόσμια κυριαρχία! Χα χα χα! Όχι, σοβαρά, θέλω να είναι σε θέση να δημιουργεί τα δικά της έργα για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και φυσικά το πολύ σημαντικό διαδίκτυο: ένα μέσο που μεγαλώνει καθημερινά και που κατά τη γνώμη μου σύντομα θα σβήσει την παραδοσιακή τηλεόραση όπως την ξέρουμε. Θέλω επίσης να επεκτείνω το Leon Films έτσι ώστε στο μέλλον να περιλαμβάνει εξελίξεις των ψηφιακών διαδραστικών τεχνών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»