«Animation και Σύγχρονη Τέχνη» στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης-ΣΠΕΛ

Μερόπη Μωυσέως Δημοσιεύθηκε 17.5.2019

Για μια σειρά από εκδηλώσεις κατά τις οποίες η τέχνη των κινουμένων σχεδίων διεκδικεί τη θέση της στη σύγχρονη τέχνη ανοίγει ξανά τις πόρτες της για το κοινό η Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ, που εγκαινιάστηκε στις αρχές του χρόνου με την αναδρομική έκθεση του Χριστόφορου Σάββα.


Το ανακαινισμένο κτήριο της ΣΠΕΛ στο κέντρο της πόλης θα φιλοξενεί από αύριο, Διεθνή Μέρα Μουσείων, και μέχρι τις 31 Μαΐου το πρότζεκτ «Animation και Σύγχρονη Τέχνη» το οποίο επιμελούνται ο Γιώργος Τσαγγάρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Animafest, και ο Γκέρμπεν Σιέρμερ (Gerben Schermer), ιδρυτής του Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων της Ολλανδίας και καλλιτεχνικός του διευθυντής για τρεις δεκαετίες, μέχρι πέρυσι.

«Κινούμενο έργο τέχνης»

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν προβολές ταινιών για παιδιά και ενήλικες, ένα εργαστήρι για παιδιά και μια εικαστική έκθεση με έργα βίντεο και εγκαταστάσεις σύγχρονων σκηνοθετών που επιχειρούν να πειραματιστούν με τα όρια της τέχνης των κινουμένων σχεδίων.

«Δεν είναι κινούμενα σχέδια, είναι σύγχρονη τέχνη», δήλωσε στον «Π» ο Γκέρμπεν Σιέρμερ, ο οποίος βρισκόταν χθες στο κτήριο της ΣΠΕΛ για το στήσιμο της έκθεσης. «Είναι μια επεκτεινόμενη κινηματογραφική εμπειρία, περισσότερο σαν ένας κινούμενος πίνακας ζωγραφικής», σημείωσε ακόμη σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει ακριβώς την ιδέα των κινουμένων σχεδίων ως σύγχρονη τέχνη.

Μιλώντας για τα κινούμενα σχέδια, ο κ. Σιέρμερ έκανε μια διάκριση ανάμεσα σε εκείνα που φτιάχνονται στον υπολογιστή (που όλα μοιάζουν ίδια) και σε εκείνα που γίνονται με παραδοσιακές καλλιτεχνικές μεθόδους. Για παράδειγμα, αύριο και την Κυριακή στη ΣΠΕΛ θα προβληθούν ταινίες που φτιάχτηκαν στο χέρι, καρέ καρέ, πάνω σε ριζόχαρτο με σινική μελάνι ή σε κομμάτια ξύλου. Στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στον ίδιο χώρο θα εκτίθενται σχέδια από τις ταινίες «που όμως δεν είναι προσχέδια, είναι από μόνα τους έργα τέχνης».

Σύμφωνα με τους επιμελητές Γιώργο Τσαγγάρη και Γκέρμπεν Σιέρμερ, οι ταινίες που θα δούμε επιλέχθηκαν με γνώμονα το να είναι προσιτές σε ένα ευρύ κοινό. «Μέσα από έναν τολμηρό και επιδέξιο σχεδιασμό το πρόγραμμα Animation Και Σύγχρονη Τέχνη εισηγείται ένα πλαίσιο αναφοράς τόσο για το κοινό όσο και για επαγγελματίες, ενώ παράλληλα προβάλλει την ιστορική παρακαταθήκη του animation.»

Το πρόγραμμα

  • Σάββατο 18 Μαΐου


17:00-18:00: Προβολή ταινιών Κινουμένων Σχεδίων για οικογένειες, παιδιά και νέους από 5 ετών
18:00-19:00: Εργαστήρια για παιδιά 5-12 ετών, παρουσίαση χειροποίητων τεχνικών για τη δημιουργία χάρτινων οπτικών συσκευών animation (κρατήσεις στο τηλ. 99745747. Το εργαστήρι θα επαναληφθεί σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα)
18:00: Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης «Animation και Σύγχρονη Τέχνη Ι». Συμμετέχουν οι Liu Yu, Pierre Hebert, Stuart Pound, Sun Xun, Georges Schwizgebel
20:00-21:00: Προβολή ταινιών σύγχρονου σινεμά animation για ενήλικες (60’ σε loop)
21:00 Πάρτι με τον DJ Tony Cusack

  • Κυριακή 19 Μαΐου


19:30 Παρουσίαση του προγράμματος των ταινιών και της έκθεσης από τους επιμελητές (στα αγγλικά).

+ Οι προβολές και η έκθεση θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή, 17:00-21:00.


ΚΥΡΙΑ ΕΙΚΟΝΑ: Εργο του Georges Schwizgebel, δουλειά του οποίου θα δούμε στην έκθεση Animation και Σύγχρονη Τέχνη

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο