Η νικήτρια του Χρυσού Φοίνικα των Καννών επικρίνει την "καταστολή" των διαδηλώσεων από τον Μακρόν

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.5.2023
Η Τζαστίν Τριέ έγινε η τρίτη γυναίκα που κέρδισε το σημαντικό βραβείο με το δικαστικό δράμα "Ανατομία μιας πτώσης".

Η νικήτρια του φετινού Χρυσού Φοίνικα για την καλύτερη ταινία στις Κάννες προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, αφού χρησιμοποίησε τον ευχαριστήριο λόγο της για να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στις πολιτιστικές πολιτικές της γαλλικής κυβέρνησης.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο για το δικαστικό δράμα "Ανατομία μιας πτώσης", η σκηνοθέτης Justine Triet δήλωσε ότι η "εμπορευματοποίηση του πολιτισμού που υποστηρίζει αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης της πολιτιστικής εξαίρεσης της Γαλλίας".

Πρόσθεσε ότι χωρίς αυτή την πολιτιστική κληρονομιά "δεν θα βρισκόταν εδώ σήμερα".

Η ομιλία της Triet επέκρινε επίσης τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ο οποίος τον περασμένο μήνα υπέγραψε σε νόμο ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία από τα 62 στα 64 έτη - παρά τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες.

Η Triet δήλωσε ότι η χώρα της "υπέφερε από ιστορικές διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος", αλλά ότι "οι διαμαρτυρίες αυτές αρνήθηκαν... καταστάλθηκαν με σοκαριστικό τρόπο".

Οι αιχμηρές παρατηρήσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού, Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ, η οποία δήλωσε ότι χάρηκε που το βραβείο απονεμήθηκε σε Γάλλο σκηνοθέτη, αλλά "έμεινε άναυδη" από την ομιλία της Τριέτ.

"Αυτή η ταινία δεν θα είχε δει το φως της δημοσιότητας χωρίς το γαλλικό μοντέλο χρηματοδότησης των ταινιών μας, το οποίο επιτρέπει μια ποικιλομορφία που είναι μοναδική στον κόσμο. Ας μην το ξεχνάμε αυτό", έγραψε στο Twitter.

Η νικήτρια ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί η Γερμανίδα ηθοποιός Sandra Hüller, είναι η δεύτερη της Γαλλίδας σκηνοθέτιδας που επιλέγεται να διαγωνιστεί στην Κυανή Ακτή, μετά τη σκοτεινή κωμωδία Sibyl.

Η Hüller, γνωστή για τον ρόλο της στην κωμωδία-δράμα Toni Erdmann του 2016, πρωταγωνίστησε επίσης σε μια άλλη βασική υποψήφια για το κορυφαίο βραβείο στις Κάννες φέτος, τη Ζώνη ενδιαφέροντος του Βρετανού σκηνοθέτη Jonathan Glazer. Στην ταινία του Τριέ υποδύεται μια συγγραφέα που αναγκάζεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της ως βασική ύποπτη για τη δολοφονία του συζύγου της.

Το περιζήτητο βραβείο της κορυφαίας ταινίας, το οποίο απονεμήθηκε από μια ομάδα κριτών με επικεφαλής τον περσινό νικητή - τον σκηνοθέτη του "Τριγώνου της θλίψης", Ruben Östlund - απονεμήθηκε από την βετεράνο ηθοποιό του Χόλιγουντ Jane Fonda κατά τη λαμπερή τελετή λήξης του ετήσιου κινηματογραφικού φεστιβάλ.

"Η πρώτη φορά που ήρθα ήταν το 1963", δήλωσε η Fonda, καθώς ετοιμαζόταν να δώσει το περίφημο βραβείο στην Triet. "Το φεστιβάλ ήταν μικρότερο τότε. Δεν υπήρχαν γυναίκες σκηνοθέτες που διαγωνίζονταν εκείνη την εποχή και δεν μας πέρασε καν από το μυαλό ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτό. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας".

Επτά γυναίκες σκηνοθέτες, τόνισε η Fonda, είχαν ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα φέτος. "Είναι ιστορικό", δήλωσε η Fonda. "Αλλά μια μέρα θα είναι φυσιολογικό".

Η Τριέ, η οποία είναι η τρίτη γυναίκα που κερδίζει το διάσημο βραβείο, επικράτησε άλλων διεκδικητών, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, αγαπημένος του φεστιβάλ, του οποίου η νέα ταινία The Old Oak έκανε πρεμιέρα στο Palais στο τέλος του φεστιβάλ.

Ο Glazer δεν έφυγε με άδεια χέρια- κέρδισε το μεγάλο βραβείο για τη "Ζώνη ενδιαφέροντος", τη διασκευή ενός μυθιστορήματος του Martin Amis που περιγράφει εφιαλτικά τις οικιακές ανησυχίες μιας ναζιστικής οικογένειας που ζει κοντά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην Πολωνία προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Glazer είναι περισσότερο γνωστός για τις κριτικές επιτυχίες του Sexy Beast και Under the Skin, μια δυστοπία επιστημονικής φαντασίας στην οποία πρωταγωνιστούσε η Scarlett Johansson ως εξωγήινη. Αποδεχόμενος το βραβείο, δήλωσε: "Ο Γκλάζερ είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που έχουν κερδίσει το βραβείο: "Αυτή είναι μια τιμή πέρα από τα όνειρά μου. Θέλω να τιμήσω τη μνήμη του Martin Amis και είμαι τόσο χαρούμενος που κατάφερα να του δείξω την ταινία".

Το βραβείο καλύτερης ερμηνείας απονεμήθηκε στον Ιάπωνα θρύλο της υποκριτικής Koji Yakusho, για την ερμηνεία του ως ένας συγκρατημένος, δενδρολάτρης καθαριστής τουαλέτας του Τόκιο στην ταινία Perfect Days του Wim Wenders. Πρόκειται για μια ερμηνεία στην οποία η πολυπλοκότητα των συναισθημάτων του χαρακτήρα για τον φυσικό κόσμο που τον περιβάλλει, καθώς και οι λεπτομέρειες του τραυματικού παρελθόντος του ως μέλος μιας εύπορης οικογένειας, γίνονται εμφανείς καθώς η ιστορία ξετυλίγεται σιγά σιγά και ο ίδιος αντιμετωπίζει τους χαρακτήρες που συναντά.

Καλύτερη ηθοποιός αναδείχθηκε η Merve Dizdar, πρωταγωνίστρια του τουρκικού δράματος About Dry Grasses του σκηνοθέτη Nuri Bilge Ceylan. Η Dizdar μαγνήτισε πολλούς κριτικούς στον ρόλο της ως Nuray, μια δασκάλα από την επαρχία. "Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται να ξεπεράσουν τις δυσκολίες σε αυτόν τον κόσμο και να διατηρήσουν την ελπίδα", δήλωσε η Dizdar, καθώς παρέλαβε το βραβείο της.

Παρουσιάζοντας το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής, ο Βρετανός ηθοποιός Orlando Bloom δήλωσε ότι η αξία του κινηματογράφου είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές, "που δεν είναι πάντα εύκολο κατόρθωμα". Έδωσε το βραβείο στον Φινλανδό σκηνοθέτη Aki Kaurismäki για την ταινία του Fallen Leaves, στην οποία πρωταγωνιστεί η Alma Pöysti ως υπάλληλος σούπερ μάρκετ που ζει μια μοναχική ζωή μέχρι που συναντά έναν βαρυποινίτη εργάτη οικοδομών που επίσης μοιάζει να παρασύρεται.

Καλύτερη σκηνοθεσία πήρε ο Tran Anh Hung για την ταινία του The Pot-au-Feu, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Γάλλοι ηθοποιοί Juliette Binoche και Benoît Magimel, ως ένας σεβαστός σεφ, καθώς ερωτεύονται στην κουζίνα.

ΠΗΓΗ: The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

«Ecstasy»: Η πρώτη σεξουαλική σκηνή που εμφανίστηκε στον κινηματογράφο

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»

Βραβείο Κοινού LUX 2024 | H βραδιά που κέρδισε το «The Teachers’ Lounge»