«Ιερή παράδοση και οι μύστες της Magna Graecia» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου φιλοσοφίας της βραβευμένης Κύπριας ποιήτριας και συγγραφέως Βέρας Κορφιώτη που μόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Επιφανίου. Η Βέρα Κορφιώτη στους δύο τόμους του βιβλίου της μελετά τον Όμηρο, τον Ερμή τον Τρισμέγιστο, τον Ορφέα, τον Ησίοδο, τον Επιμενίδη, τους Ίωνες φιλοσόφους, τον Πυθαγόρα, τον Ξενοφάνη, τον Παρμενίδη και τον Εμπεδοκλή.
Όπως επισημαίνει στον πρόλογο του βιβλίου η Aνδρούλα Τουμάζου, η συγγραφέας, μετά από τον εκπληκτικό πυθαγόρειο περίπλου με το έργο «Αυτός Έφα, Πυθαγόρας ο Σάμιος», συνεχίζει την κατάδυσή της στον χρόνο, ανασύρει και φέρνει μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας ανεκτίμητους θησαυρούς που οι πλείστοι αγνοούμε και ούτε καν μπορούσαμε να υποψιαστούμε την ύπαρξή τους».
Και συνεχίζει: «Οδηγός, και συνοδοιπόρος μας ταυτόχρονα, επιμένει να ανατρέψει τη συνήθη άποψη για τη φιλοσοφία ως απρόσιτη και ακατανόητη, ως ενασχόληση προορισμένη αποκλειστικά για μία ελίτ διανοουμένων ή και... αργόσχολων. Με αμεσότητα και τη μέγιστη δυνατή απλότητα, χωρίς στόμφο και επιτήδευση, έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους ειδικούς και σ’ εμάς, τους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους, ακυρώνοντας την κρατούσα εντύπωση ότι η φιλοσοφία είναι περιττή θεωρητικολογία, δείχνοντάς μας την άρρηκτη σχέση της με τη ζωή, τις δυνατότητες και την αναγκαιότητά της για την αυτοβελτίωση και την ποιοτική ανύψωση της κοινωνίας».
«Αρχαιολάτρις, αλλά επ’ ουδενί αρχαιόπληκτη, με θαυμασμό και τεράστιο σεβασμό στα πνευματικά επιτεύγματα των προγόνων μας, πασχίζει να μας καταστήσει συνειδητούς κληρονόμους και, κατά το δυνατόν, συνεχιστές όσων εκπληκτικών κληροδότησαν εκείνοι στην ανθρωπότητα», καταλήγει η επιμελήτρια του έργου.
H φιλοσοφία διαβάζεται με τα μάτια της ψυχής
Όπως επισημαίνει στον πρόλογό της η επιμελήτρια της έκδοσης, η μελέτη προβάλλει, χωρίς έπαρση, τη σημασία της τρισχιλιετούς συνέχειας της γλώσσας, τη βαρύτητα της συμβολής της αρχαίας ελληνικής στη θεμελίωση της δυτικής σκέψης και την καταλυτική της επίδραση στον επιστημονικό και όχι μόνο στοχασμό.
«Η έλλειψη όμως έπαρσης και η σεμνότητα της συγγραφέως δεν αντιφάσκουν προς την υπερηφάνεια από την οποία εμφορείται για την ελληνική της ταυτότητα, για την ελληνική ρίζα, η οποία συνεχίζει να αρδεύει το παρόν και το μέλλον όσων συνειδητά μετέχουν της ελληνικής παιδείας και όχι απλώς τυγχάνει να φέρουν ένα ελληνικό όνομα. Πέραν του θαυμασμού από τον οποίο εμφανέστατα διακατέχεται η Βέρα Κορφιώτη για την αρχαία ελληνική διανόηση, η κυρίαρχη αίσθηση που αφήνει το παρόν έργο είναι ο πλέον βαθύς πόθος και ο ουσιωδέστερος στόχος της να συμβάλει στην αναζήτηση και ανεύρεση, μέσω και αυτής της μελέτης, της ταυτότητάς μας».
Η ίδια η συγγραφέας και μελετήτρια σημειώνει «η φιλοσοφία δεν είναι ένα μάθημα που, αν κανείς το μελετήσει πολύ, κάποτε θα μάθει. Η φιλοσοφία δεν μαθαίνεται με τις σπουδές στα πανεπιστήμια, ούτε διαβάζεται μόνο με τη διάνοια. Η φιλοσοφία διαβάζεται με τα μάτια της ψυχής. Μελετώντας την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τη διάνοια, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να βοηθούμε την ψυχή να θυμηθεί θέματα και μαθήματα που κάποτε διδάχθηκε».
«Αν δοκιμάσω να αποστάξω την ευεργεσία που δέχτηκα από τη μελέτη αυτή, θα μιλήσω μονάχα για την εκπληκτική αίσθηση που μου δώρισε: ο κόσμος, όσα κι αν έπαθε από τον άνθρωπο, μπορεί να μείνει το ίδιο νέος και πρωτοπόρος, όπως ήταν και στην αυγή του πολιτισμού μας», καταλήγει στο δικό της σημείωμα η Βέρα Κορφιώτη.
