14+1 ψαγμένα βιβλία : Τι βιβλία θα πάρουμε φέτος μαζί μας στις διακοπές;

Αίγλη Τούμπα Δημοσιεύθηκε 16.7.2018
25th May 1937: Two London women reading back to back as they sunbathe by the banks of the Serpentine in Hyde Park, London. (Photo by E. Dean/Topical Press Agency/Getty Images)

Στην κορνίζα φιγουράρει μια φωτογραφία με πλάνο κάποια παραλία, πρόσωπα χαρούμενα, ηλιοκαμένα κορμιά, καλοκαίρι-Κρήτη, ένα γρήγορο flash back μέσα από τη ζωή μου:


Έχουν περάσει 20 χρόνια, αναμνήσεις από το καλοκαίρι του 1998: Κρήτη, παραθαλάσσιο χωριό Τσούτσουρος στο νότιο άκρο του νησιού, αντίκρυ από το Λιβυκό πέλαγος μια παρέα φίλοι περνούμε τις διακοπές ξέγνοιαστα στην αμμουδερή παραλία, ο κρύος αέρας μας δροσίζει, η θάλασσα έχει ένα παράξενο τιρκουάζ χρώμα, κατακάθαρα νερά, δεν έχω διάθεση να το κουνήσω από την ξαπλώστρα καθότι το Best Seller της Μάιρας Παπαθανασοπούλου "Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα" με καθηλώνει... ήταν η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας που ανέδειξε το ροζ μυθιστόρημα.

Όπως πάντα η ανάγνωση με απορροφά, θέλω αν είναι δυνατόν να το τελειώσω απόψε, σκέφτομαι και ανακουφίζομαι ακούγοντας ότι η παρέα αποφάσισε να περάσουμε το βράδυ στην παραλία εν αναμονή της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Το ολόγιομο φεγγάρι κάνει τη νύχτα μέρα και ζω στιγμές απόλυτης ευτυχίας: η Μάιρα αφηγούμενη κωμικά τις δραματικές περιπέτειες μιας απατημένης 35άρας συζύγου και την τελική φυγή της προς τα εμπρός... η πανσέληνος, τα μυστικά της ζωής που μας αποκαλύπτονται, το μαγευτικό τοπίο, η καλή παρέα, τσικουδιά, τι άλλο να πεθυμήσει κανείς... Τα ωραία πράγματα στη ζωή κρατούν πολύ λίγο, και θέλεις πάντα να σου ξανασυμβούν!

Οι μέρες των διακοπών πλησιάζουν, οι βιβλιόφιλοι πάντα έχουν το ερώτημα "τι βιβλία να πάρω μαζί μου στις διακοπές;". Είναι μια από αυτές τις σταθερές αξίες της ζωής που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι για να κάνουν τη διαδικασία πακεταρίσματος βαλίτσας λίγο πιο δύσκολη και να γονατίσουν την όποια αποφασιστικότητά σου. Να πάρω αυτό το Best Seller για το οποίο μιλά όλος ο κόσμος φέτος; Ή εκείνο που έχει μπει στη λίστα με τα 50 καλύτερα βιβλία όλων των εποχών; Έχω κι αυτό που θέλω τρία χρόνια να το ξεκινήσω και όλο το αναβάλλω. Να πάρω 4-5 μικρά, αυτή την τριλογία ή εκείνο το κούτσουρο με τις 2.000 σελίδες; Και πώς θα το κουβαλάω στην παραλία κάθε μέρα;
Οι λίστες βιβλίων -ιδίως οι καλοκαιρινές- είναι δύσκολη υπόθεση. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν βιβλία για όλα τα γούστα και απ' όλα τα είδη, ώστε ο καθένας να βρει αυτό που τον ενδιαφέρει. Άσε που για να επιλέξεις ένα βιβλίο θέλεις και να 'χει λίγο απ' όλα.

Για να μην βραχυκυκλωθείτε (και) φέτος, λοιπόν, κάτσαμε και φτιάξαμε μια λίστα με τα βιβλία που πιστεύουμε πως είναι ό,τι πρέπει για τις διακοπές του καλοκαιριού, καθένα για τους δικούς του λόγους.

Ιδανικά θα είχαμε προσθέσει 50 τίτλους ακόμα, ίσως και περισσότερους, θέλουμε να πιστεύουμε όμως πως παρακάτω θα βρείτε κάτι για κάθε γούστο.

Σας προτείνω λοιπόν μερικά βιβλία που θα σας σημαδέψουν, ιστορίες που θα θυμάστε και ήρωες που θ' αγαπήσετε...

1.Οι Καλοί, Hannah Kent, Εκδόσεις Ίκαρος

2.Γυναίκες της Μικρής Πατρίδας, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Ψυχογιός

3.Οι Τυφλοί, Νίκος Μάντης, Εκδόσεις Καστανιώτη

4.Η Κάρυ μας, Thepdore Dreiser, Εκδόσεις Gutenberg

5.Ανησυχία, Zoυλφί Λιβανελί, Εκδόσεις Πατάκη

6.Το φάντασμα του Αλεξάντρ Βολφ, Γκαϊτό Γκαζντάνοφ, Εκδόσεις Αντίποδες

7.Λίγες και μια Νύχτες, Ισίδωρος Ζουργός, Εκδόσεις Πατάκη

8.Από τον Δία στον Χριστό, Ελένη Αρβελέρ, Εκδόσεις Gutenberg

9.4321, Paul Auster, Εκδόσεις Μεταίχμιο

10.Υπόγειος Σιδηρόδρομος, Colson Whitehead, Εκδόσεις Ψυχογιός

11.Homo Deus, Yuval Noah Harari, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

12.Δελτία Παραπόνων, Τζέφρυ Ευγενίδης, Εκδόσεις Πατάκη

13.Το Μαγικό Βουνό, Thomas Mann, Εκδόσεις Μεταίχμιο

14.Χαμένο Παιδί, Ίαν Μακγιούαν, Εκδόσεις Πατάκη

15.Η Μητέρα του Σκύλου, Παύλος Μάτεσις, Εκδόσεις Καστανιώτη.

Είτε είστε απ' αυτούς που ανοίγουν βιβλίο μόνο κάθε καλοκαίρι στις διακοπές, είτε απ' αυτούς που διαβάζουν πάντοτε και παντού, όλοι θα συμφωνήσετε ότι ο χρόνος των καλοκαιρινών διακοπών προσφέρεται για απόδραση (και) μέσα από ένα καλό βιβλίο.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»

Περικλής Κοροβέσης: «Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα»