«Ξαναδιαβάζοντας Κ.Π. Καβάφη» με τον φακό της ψυχανάλυσης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 27.1.2020

«Το ίχνος μιας διαδρομής, η περίληψη του κόσμου: ξαναδιαβάζοντας Κ. Π. Καβάφη» είναι ο τίτλος της πρώτης εκδήλωσης του Βιβλιοτρόπιου για το 2020.


Φιλοξενούμενοι σε αυτή την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης Τεχνοδρόμιο, στη Λεμεσό, είναι οι Μιχάλης Πέτρου, κλινικός ψυχολόγος-κοινωνικός ανθρωπολόγος και ο Χάρης Μωρίκης, κλινικός ψυχολόγος-συγγραφέας ενώ η ποιήτρια Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου συμμετέχει στην εκδήλωση.

O Καβάφης είναι η αφορμή σε αυτή την εκδήλωση για να διαφανούν τα ίχνη που αφήνει ο δημιουργός στο έργο του. Οι δύο φιλοξενούμενοι ψυχολόγοι ερευνούν ιδιαίτερα τη σχέση της λογοτεχνίας με την ψυχανάλυση και τη φωτίζουν με τις παρεμβάσεις τους.

«Κάθε άνθρωπος περιέχει σε κάθε στιγμή της πορείας του συμπυκνωμένη τη διαδρομή του μέχρι εκείνου του σημείου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Βιβλιοτρόπιου.

«Είναι η περίληψη του κόσμου του διαρκώς, είτε το γνωρίζει είτε όχι. Ο ίδιος ως υποκείμενο δεν προκύπτει ακαριαία, αλλά αποτελεί το προϊόν μιας πορείας. Αυτό αφορά πρωτίστως την ψυχική συνθήκη, αθέατη κατ’ αρχάς, η οποία όμως διαυγάζει σε άλλα επίπεδα, από την απλή καθημερινότητα έως την παθολογία. Ομοίως, κάποια πολύ ιδιαίτερα λογοτεχνικά έργα «αφηγούνται» τη γέννησή τους, περιέχοντας τη διαδρομή τους. Η τελική τους μορφή είναι επίσης ένα είδος γενεαλογίας της συνθετικής διαδικασίας που προηγήθηκε. Το συγκλονιστικό καβαφικό έργο κατ’ εξοχήν αναδεικνύει αυτή τη διάσταση, σε κάποιες ελάχιστα μελετημένες πτυχές του. Ο ποιητής εν προκειμένω κατασκευάζοντας ένα ποίημα, το ποιητικό του έργο, «κατασκευάζει» τον εαυτό του, αλλά και συμμετρικά, εκπτύσσοντας την προσωπικότητά του δεν μπορεί παρά να δημιουργεί το συγκεκριμένο έργο. Μέσα από τα λεγόμενα «ποιήματα ποιητικής», ο ιδιοφυής Αλεξανδρινός μας εισάγει στο εργαστήριό του.»

Διαθέτοντας ως εργαλείο την ψυχαναλυτική προσέγγιση, οι κλινικοί ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές Δρ Μιχάλης Πέτρου και Δρ Χάρης Μωρίκης «φέρνουν στο προσκήνιο λεπτομέρειες και στοιχεία που αλλιώς δεν θα ήταν παρατηρήσιμα, αποκαλύπτοντας έτσι κάποια από τα μυστικά της δημιουργίας του Καβάφη».

Το λογοτεχνικό έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη με τον φακό της ψυχανάλυσης αναδεικνύεται σε όλο του τον κρυμμένο πλούτο, ενώ παράλληλα ο ενήμερος αποδέκτης εισάγεται επιπλέον στις άδηλες διαστάσεις της ψυχικής λειτουργίας και της ανθρώπινης συνθήκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Κυπριακής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας.

Οι συμμετέχοντες

Ο Μιχάλης Πέτρου είναι Κλινικός Ψυχολόγος και Κοινωνικός Ανθρωπολόγος του Πανεπιστήμιου Lumière της Λυών, όπου δίδαξε κλινική Ψυχολογία ως chargédecours, καθώς και Εθνοψυχολογία στα Ινστιτούτα Εκπαίδευσης Ψυχιατρικών Νοσηλευτών.
Είναι ψυχαναλυτής, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της International Psychoanalytical Association. Από το 2017 είναι μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας.
Εργάστηκε σε ανοικτό παιδοψυχιατρικό πλαίσιο της Λυών, στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών σε πρόγραμμα αποϊδρυματισμού. Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου για τον αυτισμό «Το Περιβολάκι ΙΙΙ».
Δημοσίευσε άρθρα σε ελληνικά και γαλλικά επιστημονικά περιοδικά για τον αποϊδρυματισμό, την εκπαίδευση, τον αυτισμό, την απώλεια, το πένθος και τη μνήμη, τη μητριαρχία, την κακοποίηση, την εφηβεία και τη σχέση μεταξύ του ψυχισμού και του πολιτισμού.

Ο Χάρης Μωρίκης σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία στη Γαλλία στο Πανεπιστήμιο Aix – Marseille I. Είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (I.P.A.). Έχει κάνει πολλές ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ψυχαναλυτικά περιοδικά.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων «…“Εκόμισα εις την Τέχνην”: Μια ψυχαναλυτική συνεισφορά στο αίνιγμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω του Καβαφικού έργου» (Ποταμός, 2011), «Η Λογοτεχνία στο ντιβάνι: διαβάζοντας λογοτεχνία με το φακό της Ψυχανάλυσης» (Αρμός, 2014), «Λεονάρντο ντα Βίντσι: σχεδιάζοντας την αλήθεια, χρωματίζοντας την αχρονικότητα». Μία ψυχαναλυτική μελέτη (Αρμός, 2016) και «Η δημιουργία στο φροϋδικό έργο. Η μετουσίωση: πρόταση αποκατάστασης μίας επιγραφής» (Αρμός, 2018).

+ Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 στις 19:30 στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης Τεχνοδρόμιο, στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 99667599 και στο facebook του Βιβλιοτρόπιου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Καβάφης. Αρχείο Ίδρυμα Ωνάση / FETTEL & BERNARD

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
ΑΚΤΗ: Κυκλοφόρησε το τεύχος Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου του περιουδικού λογοτεχνίας

ΑΚΤΗ: Κυκλοφόρησε το τεύχος Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου του περιουδικού λογοτεχνίας

ΑΚΤΗ: Κυκλοφόρησε το τεύχος Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου του περιουδικού λογοτεχνίας

Κείμενα 29 λογοτεχνών και εκπαιδευτικών στο «Πενήντα χρόνια άσβεστες μνήμες 1974-2024»

Κείμενα 29 λογοτεχνών και εκπαιδευτικών στο «Πενήντα χρόνια άσβεστες μνήμες 1974-2024»

Κείμενα 29 λογοτεχνών και εκπαιδευτικών στο «Πενήντα χρόνια άσβεστες μνήμες 1974-2024»

Εκδόσεις Αλμύρα: Κυκλοφόρησε το «Ἐπὶ τῶν ποταμῶν Βαβυλῶνος» του Αλέξανδρου Χρονίδη

Εκδόσεις Αλμύρα: Κυκλοφόρησε το «Ἐπὶ τῶν ποταμῶν Βαβυλῶνος» του Αλέξανδρου Χρονίδη

Εκδόσεις Αλμύρα: Κυκλοφόρησε το «Ἐπὶ τῶν ποταμῶν Βαβυλῶνος» του Αλέξανδρου Χρονίδη

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.25

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.25

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.25