ΕΚΔΟΣΗ|«Διηγήματα & τυχαίες ιστορίες»

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 24.11.2020

Αυτό το μικρό βιβλίο είναι μια συλλογή μικρών ιστοριών που ποτέ δεν έχουν λεχθεί και είναι ανεπανάληπτες. Είναι τυχαίες ιστορίες που δεν μπορούσαν να γραφτούν από άλλο πρόσωπο εκτός από τον συγγραφέα επειδή ανήκουν σε μια μοναδική οπτική γωνία του κόσμου, όπως μοναδικός είναι ο καθένας από εμάς. Δημιουργούν μαζί, μια συλλογή αναμνήσεων και φαντασίας, βασισμένη σε χαρακτήρες και συναισθήματα που εμπνέουν. Τελικά πέρασαν δέκα χρόνια για τον συγγραφέα Κρισάντο Αλόνσο Άριας-Μπεναβίδες να αποφασίσει να τις μοιραστεί.


Καθεμία από τις ιστορίες φέρει μαζί της ένα μήνυμα σημαντικό, έμμεσα, αλλά την ίδια στιγμή είναι ιστορίες μικρές των οποίων οι χαρακτήρες μάς προσκαλούν στους κόσμους τους και μας σχεδιάζουν μια πραγματικότητα κάποτε μακρινή, κάποτε κοντινή. Μαζί με το βιβλίο εμφανίζονται κάποιοι πίνακες: στιγμές χρώματος ανάμεσα σε πινελιές που υπήρξαν, επίσης, μέρος αυτής της καλλιτεχνικής δύναμης που κυλά στο αίμα μας.

Ποια είναι η θεματική αυτού του βιβλίου; 

Αυτό το βιβλίο είναι μια συλλογή από ιστορίες από τη ζωή μου και ανθρώπων που γνώρισα μεταξύ των 20 και 30 μου χρόνων. Γράφτηκε από έναν άνθρωπο που μεγάλωνε και μάθαινε για τους άλλους ανθρώπους. Επιπρόσθετα, μπορείτε να βρείτε την αγάπη μου για τον καφέ ή τα ηλιοβασιλέματα, διηγήσεις με λεπτομερείς περιγραφές στις οποίες προσπαθώ να ζωγραφίσω στο μυαλό σας τις εικόνες που βλέπω… με φόντο μία βαθιά αντανάκλαση στην ισότητα και πώς εμείς ως ανθρώπινα όντα τείνουμε να ζούμε κρίνοντας τους άλλουςꓽ ένα άτομο με σύνδρομο down, μια ιερόδουλη ή ένα ναρκομανή, μία τέλεια σύζυγο ή ένα τυφλό παιδί. Ο κάθε χαρακτήρας στο βιβλίο αφήνει ένα μήνυμα. Ακόμα, υπάρχουν γλυκές αναμνήσειςꓽ ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, μία μητέρα που προσεύχεται, ένα χαρούμενο δώρο… η πρώτη αγάπη.

Γιατί έγραψες το βιβλίο;  

Η αρχική  ιδέα ήταν η συγχώρεση κακών αναμνήσεων, και καθώς έγραφα άρχισα να διαπιστώνω ότι μέσω του γραψίματος μπορούσα να εκφράζω ιδέες χρησιμοποιώντας χαρακτήρες και τόπους, καταστάσεις και εμπειρίες. Εννοώ ότι το γράψιμο άρχισε ως μια απλή κάθαρση, αλλά σύντομα έγινε τρόπος τοποθέτησης κρυμμένων μηνυμάτων μέσω των λέξεων και εξερεύνησης προσωπικοτήτων ανθρώπων που είχα δει παλαιότερα. Χρησιμοποιώντας τις ιστορίες σαν όχημα για αμφισβήτηση των αξιών που έχουμε ως ανθρώπινα όντα, τους λόγους για τις αντιδράσεις μας.

Ποιό είναι το θέμα των ιστοριών; 

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση επειδή θα μπορούσα εύκολα να πω ότι περιγράφω ανθρώπους που υπάρχουν, αλλά θα εξηγήσω την εξής διαδικασίαꓽ Αφού επιλέξω το θέμα της ιστορίας τότε θα προσπαθήσω να του δώσω ένα νόημα στη ζωή μας, έχοντας κατά νου ότι ο αναγνώστης θα μπορούσε να κερδίσει κάτι από αυτή την ιστορία. Ακολούθως, θα προσπαθήσα να περιγράψω με πολλές λεπτομέρειες το σκηνικό, τις μυρωδιές, τους ήχους, τα συναισθήματα και γρήγορα να πω το τέλος. Έχω χαρακτηριστεί ως ένας γρήγορος αφηγητής, σαν αστραπιαία φωτογραφία σε λέξεις, και ναι πρέπει να παραδεχθώ ότι αυτές οι μικρές παράγραφοι κάθε σελίδας, εμπεριέχουν ένα βαθύ νόημα, ειπωμένο με ταχύ τρόπο.

Είσαι συγγραφέας; 

Σπούδασα βιομηχανικός μηχανικός, καριέρα σχετική με διαδικασίες παραγωγής. Επίσης, ζωγραφίζω από την ηλικία των 15 ετών, το λάδι και το ακρυλικό είναι μέρος της καλλιτεχνικής μου παιδείας, αλλά ο παππούς μου ο Crisanto είναι αυτός που έχει να κάνει με την  καλλιτεχνική φύση και χάρη σε αυτόν ονομάζομαι Crisanto (ο παππούς μου ονομάστηκε έτσι επειδή γεννήθηκε τη μέρα του Αγίου Χρυσάνθου). Πολλά από τα έργα μου εμφανίζονται ως εικονογράφηση των ιστοριών του βιβλίου. Αλλά το γράψιμο ήρθε σε μένα ως έκπληξη, έμαθα να γράφω καθώς έγραφα. Ακόμα έχω περιθώρια βελτίωσης, αλλά βρίσκω τον δρόμο μου ως συγγραφέας. Έχετε το πρώτο μου βιβλίο, σίγουρα ένα δεύτερο υπάρχει στον ορίζοντα.

Το βιβλίο στα Ελληνικά βασίζεται στην εκδοχή στα Ισπανικά; 

Το βιβλίο εκδόθηκε στην Κόστα Ρίκα, την πατρίδα μου, το 2017 και στο Μεξικό το 2018, στα Ισπανικά, προσαρμοσμένο για την κάθε χώρα. Λόγω της λατινοαμερικάνικης καταγωγής υπάρχουν κάποια οργανικά στοιχεία που σχετίζονται με την κοσμοθεωρία κάποιου από το κέντρο της  αμερικανικής ηπείρου. Η ιστορία με το τέλειο ηλιοβασίλεμα και το σβήνοντας τα αστέρια μπορούσαν να είναι παράδειγμα αυτού. Γνώρισα στη Λεμεσό τη Χριστίνα Κατσικάρη, την αγαπητή μου Ελληνοαργεντινή φίλη, που έχει δύο μητρικές γλώσσες, αφού γεννήθηκε στην Λατινική Αμερική. Είναι φιλόλογος και αποδέχθηκε τη μεγάλη πρόκληση να μεταφέρει τις σκέψεις μου στην ελληνική γλώσσα. Μέσα από τα χέρια της, ένας ένας, οι χαρακτήρες ξαναγεννήθηκαν, αυτή τη φορά στην ελληνική γλώσσα. Δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά τον Θεό για αυτή την ευκαιρία.

Πώς φτάνεις στα καταστήματα Public της Ελλάδας;

Ζω στη Λευκωσία και συχνά επισκέπτομαι την αγαπημένη Αθήνα, όπου ζω επίσης, στον Κεραμεικό. Μια μέρα επισκέφθηκα μια έκθεση βιβλίου στην πλατεία του Δημαρχείου της Αθήνας, ζήτησα το όνομα κάποιου εκδότη για να του παρουσιάσω το βιβλίο μου και κάπως έτσι το όνομα Εκδόσεις Αγγελάκης ειπώθηκε για πρώτη φορά. Έδωσα τη μεταφρασμένη εκδοχή στον Διευθυντή Κωνσταντίνο Αγγελάκη και προς έκπληξή μου η αντίδρασή του ήταν θετική, αφού ο Κωνσταντίνος είδε προοπτική στο βιβλίο μου. Θα έλεγα ότι αυτό ήταν μεγάλη τιμή προκειμένου να μπορέσω να δείξω στον ελληνικό κόσμο, λίγο από τον κόσμο μου, ως Λατινοαμερικάνος.

Υπάρχει κάποια ιστορία για την Κύπρο; 

Ναι, υπάρχει μία, αν και η Κύπρος αξίζει ένα βιβλίο από μόνη της. Ίσως το δεύτερο.



+ Η έκδοση είναι διαθέσιμη σο βιβλιοπωλείο Public 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη

«Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» | Το βιβλίο της Βίβιαν Αβρααμίδου - Πλουμπή παρουσιάζεται την Πέμπτη