Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει μια μοναδική συναυλία Ινδικής Κλασικής Μουσικής με το εξαίρετο Tarang Ensemble, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, στις 20:30.
Έχοντας ιδρυθεί πριν είκοσι χρόνια από την σπουδαία εκπρόσωπο της Καρνατικής μουσικής και διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια της βίνα, Saraswati Rajagopalan, το εξαμελές Tarang Ensemble είναι αφιερωμένο στην προβολή πολλών διαφορετικών αλλά και συγκλινουσών πτυχών της Ινδικής Μουσικής και στη συνάρτηση τους με τα διάφορα ρεύματα της Δυτικής Μουσικής, με πίστη ωστόσο στην παράδοση και διατηρώντας την ιδιαίτερη εκφραστική τους κομψότητα.
Η ποικιλία των μουσικών τεχνοτροπιών που αναφαίνονται μέσα από τις ερμηνείες του Tarang Ensemble είναι εντυπωσιακή, και ακόμα πιο εκπληκτικός είναι ο τρόπος που η κάθε τεχνοτροπία διαχέεται μέσα από τα όρια της άλλης ούτως ώστε να επέλθει η αίσθηση της απόλυτης αρμονίας. Από το
Rag Jog – την γνωστή ράγκα της Ινδουστανικής κλασικής μουσικής στο
Amritavarshini – τη μυστικιστική πεντατονική ράγκα της Καρνατικής μουσικής, από το δημοφιλές
Keeravani, το οποίο γέννησε η Καρνατική μουσική και υιοθέτησε η Ινδουστανική, μέχρι το αγαπημένο μπάτζαν του Μαχάτμα Γκάντι,
Vaishnava Jana To σε ποίηση Ναρσίμχα Μέχτα, το ρεπερτόριο του Tarang Ensemble περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό εύρος ηχοχρωμάτων και φέρνει στο προσκήνιο την ομορφιά της Ινδικής Κλασικής Μουσικής, διανθίζοντας τις πιο ανεπαίσθητες πλευρές της και συνενώνοντας την τεχνική πολυπλοκότητα του κάθε οργάνου σε ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο.
Tarang EnsembleSaraswati Rajagopalan / Βίνα
Kailash Chand Sharma / Φλάουτο
Biju Paulose / Πλήκτρα
Aditya Chaitanya Kalyanpur / Τάμπλα
Shamdath Pranavdath / Μόρσιγνκ
Varun Rajasekharan / Γκατάμ & Καντζίρα
Λίγα Λόγια για την καρνατική μουσική: Πριν από τον 13
ο αιώνα, οι αρχαίες ινδικές μουσικές πραγματείες καταδεικνύουν την ύπαρξη ενός ενιαίου συστήματος κλασικής μουσικής στην Ινδία. Με το πέρασμα των χρόνων, το σύστημα αυτό χωρίστηκε σε δύο μουσικά επίπεδα – την Ινδουστανική και την Καρνατική μουσική. Η Ινδουστανική μουσική διαμορφώθηκε μέσα από τις επιρροές της Περσίας, της Αυτοκρατορίας των Μουγκάλ, και τις λαϊκές παραδόσεις που άκμαζαν στο βόρειο μέρος της χώρας, ενώ η Καρνατική Μουσική διαμορφώθηκε μέσα από τη λατρευτική μουσική των ναών, τις λαϊκές παραδόσεις και τους ποιητές-συνθέτες του νοτίου μέρους της χώρας. Συνεπώς, η Καρνατική μουσική διαθέτει ένα εξαιρετικά πλούσιο, πολυσύνθετο και εκλεπτυσμένο μελωδικό και ρυθμικό σύστημα, καθώς και ένα τεράστιο όγκο ποιητικών θησαυρών σε διάφορες γλώσσες όπως Σανσκριτική, Τελούγκου, Ταμίλ και Μαλαγιαλάμ. Η σύγχρονη Καρνατική μουσική επικοινωνεί συνήθως μέσω της ανθρώπινης φωνής αλλά και οργάνων όπως η βίνα, το βιολί και το φλάουτο.
ΒΙΝΑ – ένα από ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ: Η προέλευση της βίνα μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαιότητα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μουσικά όργανα που αναφέρονται στις αρχαίες ινδικές γραφές. Η επιρροή της βίνα ήταν τόσο μεγάλη που της έδωσε την προοπτική να αναπαράγει ανεπαίσθητους ήχους και νότες που θα μπορούσαν πιθανότατα να παραχθούν μόνο από την ανθρώπινη φωνή. Ως εκ τούτου, η βίνα θεωρείται το πλησιέστερο μουσικό όργανο στην ανθρώπινη φωνή.
Πληροφορίες & Box Office: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα – Παρασκευή 10πμ-3μμ) Εισιτήρια: €15 / €10 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.