Εργαστήρια και συναυλίες για τον Χατζιδάκι

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.7.2019

Στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτιστική Αποκέντρωση 2019  πραγματοποιούνται τον Ιούλιο και Αύγουστο σε κοινότητες τις επαρχίας Λεμεσού εκπαιδευτικά εργαστήρια και συναυλίες αφιερωμένες στον Μάνο Χατζιδάκι, με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατο του. Στο μεγάλο αυτό αφιέρωμα συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες οι οποίοι υπήρξαν συνεργάτες του συνθέτη αλλά και μουσικοί και ερευνητές οι οποίοι καταθέτουν με συναυλίες και εργαστήρια τη δική τους ιδιαίτερη ματιά πάνω στον συνθέτη και το έργο του.


Όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στις κοινότητες Κοιλανίου, Λόφου,και Ανώγυρας. Η επιλογή τους δεν είναι τυχαία αφού πρόκειται για τοποθεσίες που διακρίνονται για την απλότητα και το αρχιτεκτονικό τους ενδιαφέρον, εξυπηρετώντας έτσι ακριβώς τον σκοπό της των διοργανωτών: «Προσπάθεια μας είναι να η γνωριμία του ακροατηρίου με την βαθύτερη ουσία του έργου του συνθέτη. Να παρουσιάσουμε δηλαδή στο κυπριακό κοινό τη δουλειά του Μάνου Χατζιδάκι με τρόπο ουσιαστικό και  πέρα από τα γνωστά και τετριμμένα των μεγάλων επιτυχιών που και ο ίδιος αποστρεφόταν όπως είχε δηλώσει κατ’ επανάληψη».

Αρχή με Κοιλάνι

Αφετηρία αυτής της αφιερωματικής διαδρομής είναι η κοινότητα Κοιλανίου της επαρχίας Λεμεσού, όπου στις 13 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό εργαστήριο με τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις: ένα μωσαϊκό», καθώς και η συναυλία των Βασίλη Γισδάκη και Psycho Quartet με τίτλο «Ο μήνας έχει δεκατρείς», στη διάρκεια της οποίας θα ακουστούν γνωστά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο με αναφορές και στον Μίκη Θεοδωράκη.

Λόφου και Ανώγυρα στο πρόγραμμα

Οι τιμητικές εκδηλώσεις συνεχίζονται σε άλλες δύο κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού τον μήνα Αύγουστο. Συγκεκριμένα εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις και Ρεμπέτικο» θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Σχολείο της Λόφου στις 11 Αυγούστου στις 18:00 στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί η σχέση του συνθέτη με το ρεμπέτικο τραγούδι, ξεκινώντας από τη διάλεξη ορόσημο, που έκανε το 1949 στο Θέατρο Τέχνης και συνεχίζοντας με την ενσωμάτωση του ρεμπέτικου στη μουσική του, ενώ θα μελετηθεί και η  εναντίωση του Χατζιδάκι στη χρήση του ρεμπέτικου μετά τα μέσα της δεκαετίας του '60, λόγω των διαστάσεων συρμού που πήρε το είδος. Θα ακολουθήσει η συναυλία «Από το Ρεμπέτικο στον Μάνο Χατζιδάκι» στο προαύλιο του σχολείου την ίδια μέρα στις 20:30, με τη Σοφία Αβραμίδου στο τραγούδι και τον Σάκη Κοντονικόλα στο πιάνο.

Τελευταίος σταθμός του μουσικού αυτού ταξιδιού είναι τα Ανώγυρα. Στα Γραφεία της κοινότητας συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι με τίτλο «Μάνος Χατζιδάκις και γενιά του '30», στις 24 Αυγούστου στις 18:00. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί η σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με τον ελληνικό μοντερνισμό και με ποιητές όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Γκάτσος, αφού ο συνθέτης αφουγκράστηκε τις ιδεολογικές και αισθητικές τους  θέσεις, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το περίπλοκο ζήτημα της ελληνικότητας. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Συνομιλία με τον Μάνο Χατζιδάκι» στην πλατεία της κοινότητας στις 20:30, με τους Αγγελίνα Σωτηρίου στο τραγούδι και Πλωτίνο Μικρομάτη στο πιάνο. Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν μέσω της μουσικής τους τον κόσμο του Μάνου Χατζιδάκι, στοιχεία της προσωπικής του μυθολογίας, τον διάλογο που είχε με ιδιωματικές  μουσικές του Κόσμου και σημαντικούς συνθέτες της εποχής του.

*Κοιλάνι: 13/07, Λόφου 11/08, Ανώγυρα 24/08. Όλα τα εργαστήρια αρχίζουν στις 18:00 και όλες οι συναυλίες στις 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Με «African star» ρίχνει αυλαία το «Cyprus Film Festival» 2024

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη