Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα του 21ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Αρχοντικό Αξιοθέας:
- Ήχοι της Πόλης: Λόγιες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Κωνσταντινούπολης | Τρίτη 4 Σεπτεμρβιου, 20:30.
Το Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής «Προσανατολισμός», με προσκεκλημένο τον διακεκριμένο εθνομουσικολόγο, μουσικό και δεξιοτέχνη στο νέι Δρ Μάρκο Σκούλιο, παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα από τις λόγιες και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Κωνσταντινούπολης. Μέσα στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της άνθισε μια εκλεπτυσμένη, επώνυμη μουσική δημιουργία με κύριο χαρακτηριστικό την πολυτροπικότητα και την αμφίδρομη σχέση με ανατολικές λαϊκές παραδόσεις.
Στους «ήχους της Πόλης» μας μεταφέρει το Εργαστήρι Ανατολικής Μουσικής «Προσανατολισμός» το οποίο ιδρύθηκε το 2016 από τον Χριστόδωρο Μνάσωνος στοχεύοντας στη μελέτη και προβολή των μελωδικών πολυτροπικών ιδιωμάτων που έχουν συνάφεια με τη μουσική της Κύπρου.
Συντελεστές:Επιμέλεια συναυλίας: Πέτρος Λαζάρου
Επιμέλεια μουσικού υλικού και διδασκαλία: Χριστόδωρος Μνάσωνος
Ούτι: Ανδρέας Σμάγας, Ανδρέας
Κραμπιάς, Δήμος Κωνσταντίνου,
Χριστόδωρος Μνάσωνος
Πολίτικο λαούτο: Κυριάκος Μαρ-
κουλλής, Παναγιώτης Λοΐζου, Χρίστος
Ισιδώρου, Χριστόδωρος Μνάσωνος
Κανονάκι: Κυριάκος Λουκά
Κρουστά: Γιάννης Λέμπος, Μουσταφά
Ισμαήλ
Νέι: Αδάμος Αδάμου
Τοξωτός ταμπουράς: Χριστόδωρος
Μνάσωνος
Βιολί: Παύλος Μιχαηλίδης, Νικόλας
Παπαδόπουλος
Βιολοντσέλο: Κωνσταντίνα Ψάλτη
Κοντραμπάσο: Ντάνιελ Παβλόφσκι
Φωνή: Γιάννης Λέμπος, Δήμος Κων-
σταντίνου, Κυριάκος Μιχαήλ, Νικόλας
Παπαδόπουλος
- Ο Παντελής Θαλασσινός επιστρέφει στην Αξιοθέα | Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, 20:30
Μετά από την επιτυχημένη συναυλία του στο περσινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Παντελής Θαλασσινός επιστρέφει στην Αξιοθέα για να μοιραστεί και πάλι μαζί μας το ιδιαίτερο χρώμα της φωνής του και τα τρυφερά τραγούδια του, τα οποία εδώ και 20 χρόνια χαρίζει απλόχερα στο κοινό του.
Μαζί του, στη μοναδική αυτή συναυλία, εμφανίζονται και δύο νέοι ερμηνευτές από την Κύπρο η Μαρία Θεοδότου και ο Δημήτρης Μεσημέρης οι οποίοι ήδη έχουν αναδειχθεί για το ταλέντο τους. Τους τραγουδιστές συνοδεύει εξαμελής ορχήστρα με μαέστρο τον Αχιλλέα Τσαγγαρίδη.
Μαέστρος: Αχιλλέας Τσαγγαρίδης
Ερμηνευτές:
Παντελής Θαλασσινός
Μαρία Θεοδότου
Δημήτρης Μεσημέρης
Μουσικοί:
Αχιλλέας Τσαγγαρίδης: μπάσο
Ξένιος Ευαγγέλου: τύμπανα, κρουστά
Θεόδουλος Βακανάς: βιολί, μπουζούκι
Γιώργος Δημητρίου: μπουζούκι,
λαούτο
Άριστος Χριστοδούλου: πλήκτρα
Ντάνης Ιακώβου: κιθάρα
- Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου από το Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου| 10,11 & 13 Σεπτεμρβίου, 20:30
Συνεχίζοντας την καρποφόρα συνεργασία του με την εταιρεία Medochemie, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει ξανά την επιτυχημένη θεατρική παραγωγή του κορυφαίου έργου της Ελληνικής Αναγέννησης «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Το έργο πρωτοανέβηκε to 2005 και είχε μιαν αξιόλογη διεθνή πορεία με παραστάσεις στην Ελλάδα (Κρήτη, Αθήνα, Ιωάννινα, Βόλο), στη Γερμανία (Μιούνστερ, Αμβούργο, Μόναχο), στην Αγγλία (Λονδίνο), αλλά και στην Ιταλία (Κατάνια, Παλέρμο, Ρώμη, Βενετία, Τεργέστη) όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και στα ιταλικά – δηλαδή στη γλώσσα των προγόνων του Βενετοκρητικού ποιητή, στην οποία γράφτηκαν πολλά από τα έργα της δυτικοευρωπαϊκής Αναγέννησης που ενέπνευσαν το αριστούργημα αυτό της Ελληνικής Λογοτεχνίας.
Η παράσταση είναι το ώριμο αποτέλεσμα μιας δεκάχρονης θεατρικής έρευνας και παιδείας σε έργα του Ελληνικού Μεσαίωνα και της Ελληνικής Αναγέννησης, με ενοποιητικό χαρακτήρα την ιδιωματική γλώσσα του περιφερειακού ελληνισμού, αλλά και μιας προωθημένης έρευνας γύρω από το θέμα
των αναγεννησιακών πηγών του κειμένου του Κορνάρου.
Συντελεστές:Διασκευή, σκηνοθεσία:
Μιχάλης Πιερής
Μουσική:
Αντώνης Ξυλούρης-Ψαραντώνης
Χορικά, τραγούδια: Χρήστος Πήττας
Σκηνικός διάκοσμος, φροντιστήριο:
Χρίστος Λυσιώτης
Κοστούμια: Μαρίνα Κλεάνθους,
Xρίστος Λυσιώτης
Φωτισμοί: Καρολίνα Σπύρου
Διεύθυνση παραγωγής, βοηθός
σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή
Διδασκαλία τραγουδιών:
Νικόλας Παπαγεωργίου
- Παγκόσμιον Άσμα του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου από το Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου| 21 & 23 Σεπτεμβρίου, 20:30
Συνεχίζοντας τη μακρόχρονη προσπάθειά του για την ανάδειξη λιγότερο γνωστών λογοτεχνικών κείμενων, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει τη δραματοποίηση του κορυφαίου έργου «Παγκόσμιον Άσμα-Προμηθέας Δεσμώτης» του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου και πρώην Δημάρχου της Πάφου Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902–1953), το οποίο αλλάζει την εικόνα που έχουμε για την προσφορά της Κύπρου στην ευρύτερη νεοελληνική λογοτεχνία.
Γραμμένο με γνήσια ποιητική ορμή, το πρωτεϊκό αυτό έργο αποτελεί μια επαναπραγμάτευση του μύθου του Προμηθέα, συνθεμένη στο πρότυπο του Δάντη και του Μίλτωνα, που απλώνεται σε κάθε γωνιά της υφηλίου: από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο έως τη μυθολογία του Περού και των Ίνκας, από την Ιαπωνία έως τους Ινδιάνους της Αμερικής και τους Σκανδιναβικούς μύθους. Το έργο εμπεριέχει ικανή ποσότητα θεατρικής ύλης που διευκόλυνε τη δραματική προσαρμογή του, ενώ η παράστασή του, καρπός πολύχρονου μόχθου εκ μέρους του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, θα προσθέσει στο ρεπερτόριο του κυπριακού και του νεοελληνικού θεάτρου ένα πολύ σημαντικό κείμενο, ανάλογο και εν πολλοίς ποιοτικά ισότιμο προς αντίστοιχα έργα με τα οποία έχουν πλουτίσει τη νεοελληνική γραμματεία ο Άγγελος Σικελιανός και ο Νίκος Καζαντζάκης.
Συντελεστές: Δραματική προσαρμογή, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Χρήστος Πήττας
Σκηνικά-Κουστούμια: Χρίστος Λυσιώτης
Επιμέλεια κίνησης: Πέρσα Σταματοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου
Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτης: Σταματία Λαουμτζή
Video Art: Ζedem Media
Χειρισμός ήχου: Σταματία Λαουμτζή, Μάριαν Αροδίτη
Τεχνική υποστήριξη: Κυριάκος Κακουλλής
Ερμηνεύουν οι:Προμηθέας: Σταύρος Αροδίτης
Γαληνός: Χαρίτων Ιωσηφίδης
Ποιητής: Γρηγόρης Παπαγρηγορίου
Kορυφαία α΄: Μύρια Χατζηματθαίου
Kορυφαία β΄: Μαρία Χριστοδούλου
Δίας: Δημήτρης Πιτσιλλής
Ηρακλής: Πρόδρομος Αλαμπρίτης
Χορός:Έφη Γαβριήλ, Λούης Γαβριήλ, Ευτυχία Γεωργίου, Μιχάλης Γιάγκου,
Μαρία Θεοφάνους, Ιωάννα Ιωάννου, Νατάσα Καφκαλιά,
Σολομών Κουντούρης, Άθως Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου,
Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Ραφαέλα Μιχαήλ, Θεοφάνης Παναγή,
Μιχαέλα Πρωτοπαππά, Χριστόδουλος Σαντζιάκκη,
Νικολέτα Σιάνου, Άντρη Χατζηγεωργίου, Γεωργία Χατζηνικολάου
- Η Ρίτα Αντωνοπούλου τραγουδά Άλκη Αλκαίο και Μάνο Ελευθερίου| 24 Σεπτεμβρίου, 20:30
Σε δύο από τους σημαντικότερους στιχουργούς του νεότερου ελληνικού τραγουδιού είναι αφιερωμένη η ξεχωριστή αυτή συναυλία της Ρίτας Αντωνοπούλου η οποία με τη σπουδαία φωνή της προσεγγίζει ερμηνευτικά τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Άλκη Αλκαίου και του Μάνου Ελευθερίου.
Ο μάστορας του λόγου και της τέχνης Μάνος Ελευθερίου, τον οποίο χάσαμε πρόσφατα, υπήρξε ένας λόγιος κοσμοπολίτης με μία ιδιαίτερη ευγένεια και απλότητα που άφησε πίσω του ένα ογκώδες λογοτεχνικό έργο, μία κριτική σκέψη – τομή στα ελληνικά γράμματα, και τους στίχους για πάνω από 400 τραγούδια τα οποία έντυσαν με τις μελωδίες τους οι σπουδαιότεροι Έλληνες συνθέτες.
Ο Άλκης Αλκαίος έφερε στο φορτισμένο μεταπολιτευτικό κλίμα ένα νέο λόγο έξω από τα τετριμμένα. Η ματιά του πάντρεψε με μαεστρία και με προσωπικό χαρακτήρα κοινωνικές και πολιτικές θεματικές χωρίς να απομακρύνεται από τη νεοελληνική κουλτούρα, την καθημερινότητα, τα ζητούμενα και τα θέλω των πολλών, αλλά και χωρίς να καταντά δέσμιός τους. Στη συναυλία θα ακουστούν συνθέσεις των Θάνου Μικρούτσικου, ∆ήµου Μούτση, Μάριου Τόκα, Σταύρου Κουγιουµτζή, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Γιάννη Σπανού κ.ά.
Συντελεστές:Τη Ρίτα Αντωνοπούλου συνοδεύει εξαµελής ορχήστρα.
Μουσική διεύθυνση:
Kωνσταντίνος Ζορπάς
Συµµ ετέχει ο Άδωνης Μιχαηλίδης.
Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Μιχάλης Πουργουρίδης
- Τρωάδες του Ευριπίδη από το Θέατρο ένα| 26-30 Σεπτεμβρίου, 20:30
Οι Τρωάδες είναι το κατ’ εξοχήν αντιπολεμικό έργο που έγραψε ο Ευριπίδης με έμφαση στις συνέπειες του πολέμου ειδικά στις γυναίκες και παιδιά. Έργο πολύπλευρο και βαθιά πολιτικό, επίκαιρο, ενάντια στη βία του πολέμου, μεταφέρεται επί σκηνής σε μια σύγχρονη ανάγνωση, στο παγκόσμιο «σήμερα», έχοντας πάντα ως βάση το λόγο του Ευριπίδη.
Στις Τρωάδες ο Ευριπίδης αναδεικνύει το κενό μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο νικητής καθώς και την ματαιότητα του πολέμου. Ακόμα και οι ευγενείς Αθηναίοι (η αιτία που έγραψε το έργο ο Ευριπίδης ήταν η εισβολή και η κατάληψη της Μήλου και η εν συνεχεία σφαγή και υποταγή του πληθυσμού της από τους Αθηναίους, επειδή θέλησαν να παραμείνουν ουδέτεροι στον Πελοποννησιακό Πόλεμο),δείχνουν τον χειρότερο τους εαυτό με σφαγές και άλλες βίαιες πράξεις. Η τραγική ειρωνεία στο έργο είναι το θάρρος και η αξιοπρέπεια που δείχνει η Εκάβη κάτι που δεν χαρακτήριζε τους κατακτητές. Ο μόνος ηρωισμός με τον οποίο ασχολείται ο Ευριπίδης είναι αυτός των μητέρων και των χήρων των ηττημένων Τρώων.
Αντρέας ΧριστοδουλίδηςΣυντελεστές:Σκηνοθεσία: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης
Σκηνικά / Κουστούμια: Λάκης Γενεθλής
Χορογραφία / Κίνηση: Γιώργος Δημόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Δημόπουλος
Τους ρόλους ερμηνεύουν:Εκάβη – Έρικα Μπεγέτη
Κασσάνδρα – Κρίστη Παπαδοπούλου
Ανδρομάχη – Ελένα Χατζηαυξέντη
Ελένη – Ειρήνη Σαλάτα Γεωργίου
Μενέλαος – Σωτήρης Μεστάνας
Ταλθύβιος – Μανώλης Μιχαηλίδης
Αστυάνακτας – Βασίλης Χαραλάμπους
Χορός: Έφη Χαραλάμπους, Βασιλική Ανδρέου, Στάλω Στυλιανού, Μαρία
Πογιατζή, Μαρίλια Χαριδήμου, Ελένη Οροκλινιώτη,Μαρία Ανδρέου.
Στρατιώτες: Χάρης Χατζηχριστοφόρου, Στέλιος Στυλιανού, Πόλυς Χατζηκώ-
στα, Μηνάς Καλαϊτζής.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.