Συναυλίες αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.7.2020

Με δύο μεγάλες συναυλίες με τίτλο «95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης» , η χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού γιορτάζει τα 80 χρονια από την ίδρυσή της .


Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στις 2 Αυγούστου στο Κηποθέατρο Λεμεσού και στις 3 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών στη Λευκωσία.


Στις συναυλίες λαμβάνουν μέρος η διεθνούς φήμης Λαϊκή Oρχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η χορωδία «Άρης» Λεμεσού (διεύθυνση Σόλων Κλαδάς) και οι καλλιτέχνες Πέγκυ Ζήνα, Βασίλης Λέκκας, Μπάμπης Τσέρτος και Σπύρος Κουτσοβασίλης . Καλλιτεχνική διεύθυνση  Θανάσης Βασιλάς.


Οι συναυλίες αφιερώνονται στο μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος γεννήθηκε πριν 95 χρόνια , στις 29 Ιουλίου του 1925 στη Χίο.  Ο συνθέτης ασχολήθηκε με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι "Ζορμπάς" (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική. Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.


Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973). To 1970, για την μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege, και το 1975, για την ταινία Serpico. Επίσης ήταν υποψήφιος για Grammy το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα.


Ως ανεκτίμητη προσφορά του συνθέτη  θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση. Χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979) μας χάρισε ξεχωριστά έργα που αποτελούν σήμερα την εθνική αλλά και παγκόσμια κληρονομιά. 


Η χορωδία του συλλόγου «ΑΡΗΣ» Λεμεσού ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Σόλωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος τη διεύθυνε μέχρι το 1956 όταν έφυγε από τη Κύπρο για να αναλάβει τη διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Η σημαντική της παρουσία στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης της χαρακτηρίστηκε από το ανέβασμα με μεγάλη επιτυχία, της όπερας « Διδώ και Αινείας». Το 1962 η χορωδία έκανε ένα νέο ξεκίνημα , αυτή τη φορά κάτω από τη διεύθυνση του Μαρίνου Μιτέλλα, ο οποίος ήταν ο μόνιμος μαέστρος και διευθυντής της μέχρι το 2014. Από το 2014 η χορωδία διευθύνεται από τον μαέστρο δρα Σόλωνα Κλαδά. Από την ημέρα της ίδρυσης της, η χορωδία υπηρετεί με συνέπεια, σοβαρότητα και ανιδιοτέλεια την ποιοτική χορωδιακή μουσική. Με ένα ρεπερτόριο που περιλαμβάνει κάθε είδος χορωδιακής μουσικής – από κλασσικά έργα μέχρι και δημοτικά τραγούδια – η χορωδία συμμετέχει σε πλήθος από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, αποσπώντας κολακευτικές κριτικές και σχόλια, και επιτυγχάνοντας να καταξιωθεί σαν ένα καθ΄ όλα άρτιο χορωδιακό σύνολο, για πολλούς, μία από τις καλύτερες χορωδίες της Κύπρου. Έχει δώσει συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας καθώς και στη Βουλγαρία, Αγγλία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία , Αίγυπτο, Βέλγιο, Τσεχία, Ουαλλία και Ολλανδία .


Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1997 από μουσικούς-συνεργάτες του Μ. Θεοδωράκη, γνώστες του έργου του, το οποίο επιχειρούν να αναδείξουν με ποικίλους τρόπους (συναυλίες, παραστάσεις, τηλεοπτικές εμφανίσεις, ηχογραφήσεις). Η πρώτη εμφάνιση της Ορχήστρας έγινε στο Θέατρο Αιξωνή της Γλυφάδας τον Ιούνιο του 1997. Έκτοτε, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» έχει δώσει πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες της παλιάς και της νέας γενιάς, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και προάγοντας τον ελληνικό πολιτισμό.


Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν έργα του συνθέτη από τις πασίγνωστες και χιλιοτραγουδημένες συλλογές όπως Το τραγούδι του νεκρού αδελφού, Άξιον εστί , Επιφάνεια Αβέρωφ, Φαίδρα, Αλέξης Ζορμπάς, ΠολιτείαΑ & Β , Μαγική Πόλη, 12 Λαϊκά του Μάνου Ελευθερίου , Τραγούδια του Ανδρέα , Ένας Όμηρος, Ρωμιοσύνη, Λιποτάκτες, Συνοικία το όνειρο, Χαιρετισμοί Αρχιπέλαγος ,  τα 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας και την κινηματογραφική ταινία Χρυσοπράσινο φύλλο.


Για τις συναυλίες γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης:


Είναι μεγάλη η χαρά μου που με την ευκαιρία των 95 χρόνων από την γέννηση μου, η καταξιωμένη χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού οργανώνει τις συναυλίες αυτές προς τιμή μου σε συνεργασία με την ορχήστρα Θεοδωράκη. Γνωρίζοντας την ιστορία της χορωδίας αυτής, δεν έχω καμμιά αμφιβολία για την επιτυχία των συναυλιών, πράγμα που εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου με όλη μου την αγάπη!  M.Θ.


Ώρα έναρξης των παραστάσεων 21.00


+Τα εισιτήρια προπωλούνται  ηλεκτρονικά από την tickethour.com.cy  (τηλ 77 77 7040 ), από όλα τα ACS couriers και για τη Λεμεσό επίσης από το ταμείο του Κηποθεάτρου μόνο απογεύματα  από  16:00 – 19:00  Τιμές εισιτηρίων :  €23, €20



                                  

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Προκόπης και περί συναισθημάτων

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

Στις 18 Απριλίου η εμφάνιση του Δημήτρη Μεσημέρη

2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού | Τα σημεία των υπαίθριων εκθέσεων

2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού | Τα σημεία των υπαίθριων εκθέσεων

2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Λεμεσού | Τα σημεία των υπαίθριων εκθέσεων