Μουσικές παραδόσεις του κόσμου για πέμπτη χρονιά στα Κατύδατα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.8.2018

Η δημιουργός του φεστιβάλ Windcraft Έλλη Μιχαήλ μάς μιλά για την πορεία του φεστιβάλ μέχρι σήμερα και τι θα δούμε στη φετινή διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Αυγούστου.


Το φεστιβάλ Windcraft κλείνει φέτος πέντε χρόνια. Έφτασε στο σημείο που το φανταζόσουν όταν το πρωτοξεκίνησες;

Από το ξεκίνημα, προσδοκία του φεστιβάλ δεν ήταν να εντυπωσιάσει με φαντασμαγορίες ή να αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις. Στόχος μας ήταν εξ αρχής να προσφέρουμε μια αληθινή μουσική εμπειρία, με επίκεντρο τις τέχνες και τις ανθρώπινες σχέσεις. Πέντε χρόνια μετά συνειδητοποιώ ότι η προσπάθειά μας πέτυχε. Το φεστιβάλ μεγάλωσε και κυρίως ωρίμασε, διατηρώντας πάντα τη γοητεία του "σπιτικού φεστιβάλ" που είχε όταν πρωτοξεκίνησε. Κάθε Αύγουστο το χωριό "ξυπνά", γεμίζοντας κάθε λογής κόσμο, φωνές, μουσικές, ζωή. Με αφορμή τη μουσική, κτίζονται σχέσεις και καταργούνται σύνορα. Χρόνο με τον χρόνο το πρόγραμμα των συναυλιών και των παράλληλων δράσεων εμπλουτίζεται, διατηρώντας ένα σταθερά υψηλό επίπεδο ποιότητας και αισθητικής. Και το σημαντικότερο, κερδίσαμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη των μουσικών, οι οποίοι στηρίζουν και αγκαλιάζουν το φεστιβάλ, όπως κι εμείς αυτούς.

Ο αρχικός στόχος της συνύπαρξης με τους κατοίκους του χωριού έχει επιτευχθεί; Ποια είναι η δική τους άποψη για το φεστιβάλ και ποια είναι η παρουσία τους ως κοινό;

Το φεστιβάλ Windcraft είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Κατύδατα και δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη συμβολή των κατοίκων του χωριού. Τα Κατύδατα είναι μια πραγματικά φιλόξενη κοινότητα και είμαστε τυχεροί γιατί οι ντόπιοι αγκαλιάζουν την εκδήλωση με τον πιο θερμό τρόπο, ανοίγοντας τα σπίτια τους είτε για να φιλοξενήσουν εργαστήρια και δράσεις, είτε απλώς και μόνο για να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Πολλοί παρακολουθούν τις συναυλίες και είναι ανοιχτοί στα νέα ακούσματα και άλλοι στηρίζουν τη διοργάνωση ως εθελοντές. Επιπλέον, οι ίδιοι οι χωριανοί εμπλέκονται σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως παιχνίδια εξερεύνησης, περιπάτους ή παραδοσιακά εργαστήρια, που έχουν στόχο την επαφή των επισκεπτών με την ιστορία, τις παραδόσεις και τον κόσμο του χωριού.

Το φεστιβάλ απευθύνεται πιο πολύ στους κατοίκους ή στο κοινό το οποίο θα πάει από τις πόλεις;

Το Windcraft είναι ένα φεστιβάλ που δεν αποκλείει κανέναν! Οι συναυλίες και οι δράσεις απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής. Τόσο οι κάτοικοι του χωριού όσο και οι επισκέπτες -από τις πόλεις, την επαρχία ή το εξωτερικό- θα βρουν στοιχεία στο πρόγραμμα που θα τους είναι γνώριμα και άλλα που θα τους προσκαλέσουν σε καινούργιες ανακαλύψεις. Στο Windcraft Music Fest η παραδοσιακή μουσική παρουσιάζεται αυθεντική αλλά και "πειραγμένη". Η κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά αποκαλύπτεται στους νέους και αποκτά νέα σημασία μέσα από την οπτική τους ματιά. Διαφορετικά μουσικά στυλ -όπως τζαζ, παραδοσιακή, κλασική ή εναλλακτική μουσική- διασταυρώνονται και συνυπάρχουν. Πρόκειται για ένα αρμονικό πάντρεμα του χθες και του σήμερα, μια συνάντηση πολιτισμών και παραδόσεων που τους χωράει όλους!

Πώς εξελίσσεται φέτος η διοργάνωση; Ως προς τους καλλιτέχνες και τις υποδομές.

Η φετινή διοργάνωση θα φιλοξενήσει πέραν των 60 καλλιτεχνών από Κύπρο και εξωτερικό. Θα εμφανιστούν 5 ντόπια σχήματα (Paphos Big Band, Alkis Agathokleous Quintet, The French Experience, Marlia Project και Windcraft Band), 3 σχήματα από το εξωτερικό (Captain Stambolov - Γαλλία, Uriel Herman Quartet - Ισραήλ και Chouska -Ελλάδα), καθώς και μια διεθνής συνεργασία (Levant Project από Κύπρο, Αρμενία και Γερμανία). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης μουσικοθεατρικές παραστάσεις για παιδιά, την παράσταση "Σοφία η Μέλισσα" με την υπογραφή του Δημήτρη Μπασλάμ και τη μουσική αφήγηση "Ντίλι-Ντίλι, παραμύθκια λαλούν τα σιείλη" από την Ελενίτσα Γεωργίου και τον Βασίλη Φιλίππου. Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι φέτος η συμβολή καλλιτεχνών από τον χώρο της μουσικής και του χορού στην πραγματοποίηση εργαστηρίων (Ruven Ruppik, Captain Stambolov, Μάρλια Τομπάζου, Κάλια Λοϊζίδου, Νεφέλη Τσιούτη), αλλά και η συνεργασία μας με οργανωμένες ομάδες, όπως οι Nicosia Photo Walks, Tesura Cyprus και Atelier KabuK, στη διεξαγωγή δράσεων.
Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν σε γραφικές σκηνές που θα στηθούν στον φυσικό χώρο του χωριού με όσο το δυνατόν λιγότερη τεχνική παρέμβαση. Η κύρια σκηνή θα βρίσκεται όπως πάντα στο "Χάνι", στην αυλή ενός παραδοσιακού πλινθόκτιστου πανδοχείου. Το "Περβόλι" θα φιλοξενήσει τα εναλλακτικά σχήματα, ενώ φέτος θα αξιοποιηθεί και η "Μικρή Πλατεία" για απογευματινές παραστάσεις. Στον χώρο του σχολείου θα υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να κατασκηνώσουν δωρεάν όσοι επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στο χωριό.

Θεωρείς ότι η ύπαρξη πολλών φεστιβάλ στην ύπαιθρο λειτουργεί ανταγωνιστικά; Αν όχι, πώς; 

Δεν πιστεύω ότι χωράει ανταγωνισμός στη μουσική ή στις τέχνες γενικά. Κανένα φεστιβάλ το οποίο σέβεται την τέχνη που υπηρετεί δεν αποτελεί "κίνδυνο" για άλλα όμοιά του, αφού όλοι εργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό: να αναδείξουμε και να εξελίξουμε την καλλιτεχνική δημιουργία σε αυτόν τον τόπο. Επιπλέον, το κάθε πολιτιστικό φεστιβάλ διαμορφώνει τον δικό του χαρακτήρα, εστιάζει σε διαφορετικά είδη τέχνης και προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία από τα υπόλοιπα, που σίγουρα θα αξίζει να ζήσεις!

INFO

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εργαστήρια / δραστηριότητες

16.00-17.30 Tangology / εργαστήρι χορού τανγκό
16.00-19.00 The Art of Pithkiavli / εργαστήρι κατασκευής πιθκιαυλιού
17.00-18.00 Voiceprint Circle Singing / εργαστήρι φωνητικής
18.00-19.00 Cypriot Story telling / κυπριακά παραμύθια
19.30-20.00 Why Not! / δημιουργούμε μουσική με ένα φλάουτο 48 μέτρων

Μουσική

19.00-19.45 Paphos Big Band (CY)
20.00-21.00 Alkis Agathocleous Quintet (CY)
21.15-22.15 Levant Project (CY) (DE) (AM)
22.30-23.30 Uriel Herman Quartet (ISR)
23.30-00.30 The French Experience (CY)

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Εργαστήρια / δραστηριότητες

10.00-12.00 Φωτογραφικός περίπατος στο χωριό
10.00-13.00 The Art of Pithkiavli / εργαστήρι κατασκευής πιθκιαυλιού
11.00-13.00 Play Balkan!/ εργαστήρι βαλκανικής μουσικής
16.00-19.00 Διακόσμηση κολοκυθιού
16.00-17.30 Ρυθμοί του κόσμου / εργαστήρι κρουστών
17.00-18.00 You Reach the fountain by asking / παιχνίδι εξερεύνησης στο χωριό
18.00-19.00 Moving Sound / εργαστήρι κινησιολογίας
18.00-19.00 Make a bag / εργαστήρι κατασκευής υφασμάτινης τσάντας

Μουσική

19.00-19.45 Sofia the bee (GR/CY)
20.00-21.00 Marlia Project (CY)
21.00-22.00 Chouska Ensemble (GR)
22.00-23.00 Windcraft Band (CY)
23.00-00.00 Captain Stambolov (FR)

+ Windcraft Music Festival, 11-12 Αυγούστου, Κατύδατα, επαρχία Λευκωσίας. Εισιτήρια: 20 ευρώ μονοήμερο, 25 ευρώ διήμερο. Παιδιά κάτω των 12, εργαστήρια και παράλληλες δράσεις δωρεάν. Διαδυκτιακή προπώληση εισιτηρίων μέχρι τις 10 Αυγούστου μέσω της ιστοσελίδας Eventbrite.com. Διαμονή: Δωρεάν κατασκηνωτικός χώρος με χώρους υγιεινής. Ξενοδοχεία και καταλύματα στα γύρω χωριά (Κακοπετριά, Καλοπαναγιώτης, Σπήλια, Γαλάτα κ.λπ.). Πληροφορίες, τηλ. 22377748. Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα www.windcraftmusicfest.com.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...