Το μέλλον ενός έργου του Keith Haring σε κλαμπ της Βαρκελώνης κρίνεται αβέβαιο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.6.2021

Μια λιγότερο γνωστή τοιχογραφία που δημιούργησε ο Keith Haring σε ένα κλαμπ της Βαρκελώνης το 1989 κινδυνεύει να χαθεί, αφού πρόκειται να κατεδαφιστεί το κτίριο στo πλαίσιo της ανέγερσης μιας νέας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε ο Guardian.


Όλα ξεκίνησαν ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 1989. Ο Cesar de Melero ήταν DJ στο κλαμπ Ars Studio της Βαρκελώνης όταν ενημερώθηκε από τον πορτιέρη πως ο Keith Haring βρίσκεται έξω από το club αλλά δεν του έχει επιτραπεί η είσοδος. Αμέσως ζήτησε να τον αφήσουν να περάσει και κάπως έτσι ξεκίνησε και μια σύντομη αλλά έντονη φιλία ανάμεσα στους δύο άντρες. Για χάρη αυτής της φιλίας ο Haring ζωγράφισε μια μικρή κόκκινη τοιχογραφία στον προσωπικό χώρο που διατηρούσε ο Melero – μια σιλουέτα ενός ανθρώπου που μοιάζει να κάνει χορευτική φιγούρα με ένα κόκκινο λουλούδι στη θέση του κεφαλιού του,

Το club έκλεισε το 1992, και από τότε λειτουργούσε ως αίθουσα μπιλιάρδου. Η ζωγραφιά όμως του Haring έστεκε ακόμα εκεί στο ίδιο σημείο απείραχτη, μνήμη μιας άλλης εποχής. Όταν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου ανακοίνωσαν την απόφασή τους να κατεδαφιστεί το κτίριο και μαζί του φυσικά και το έργο του Haring, ξεκίνησε ένα μεγάλος αγώνας για να προσδιοριστεί η μοίρα του έργου συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης αν θα μπορούσε να αφαιρεθεί με ασφάλεια και ενδεχομένως να πουληθεί.

Haring paints the Ars Studio club mural, Barcelona. ©César de Melero

Ο διευθυντής της αίθουσας μπιλιάρδου, Gabriel Carral, ανέφερε στη Guardian, ότι το Ίδρυμα Keith Haring πρότεινε την αγορά του με το αντίτιμο των 80.000 ευρώ (ή περίπου 97.000 $), καθώς και το κόστος της αφαίρεσης του από τον τοίχο.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης (MACBA) στεγάζει ένα αντίγραφο του έργου.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα προτιμούσαν να παραμείνει στην αρχική του θέση το έργο στο πνεύμα της καλλιτεχνικής πρόθεσης του Haring να βρίσκεται ελεύθερο και όπως δήλωσε και στην Guardian εκπρόσωπος του συμβουλίου της «μπορούμε να εγγυηθούμε την προστασία του έργου στο πλαίσιο του ειδικού αστικού σχεδίου και ζητήσαμε από την Generalitat (Καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση) να το ανακηρύξει μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο από τα έργα του Haring απειλήθηκαν με κατεδάφιση. Το 2011, ένα ακόμα έργο του στο Παρίσι σχεδιασμένο το 1987, βρέθηκε στα πρόθυρα απόλυτης καταστροφής αλλά ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες αποκατάστασης, αποκαλύφθηκε στο κοινό το 2017.

Ο Haring δημιούργησε αυτό το έργο ως ένδειξη αγάπης για το μέρος και φιλίας προς τον Cesar de Melero και σε καμία περίπτωση για τα χρήματα. Μπορεί ο χώρος που το σχεδίασε να ήταν κάποτε club, μετά αίθουσα για μπιλιάρδο και στη συνέχεια να γίνει κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων αλλά η ουσία του παραμένει όπως η αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική του αξία. Γιατί όπως και ο ίδιος ο Haring έχει δηλώσει: «Η τέχνη απευθύνεται σε όλους».

elculture.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...