CO-CREATE στο Gardens of the Future

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.7.2021

Εν αφορμή του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Social & Creative"*, πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου, συνεύρεση οργανισμών του δημιουργικού κλάδου, οι οποίοι καλέστηκαν σε συμμετοχική παρουσίαση και συζήτηση με αντιπρόσωπους του Δημοσίου Φορέα.


Η πρωτοβουλία αυτή, φιλοξενήθηκε στον κήπο του Gardens of the Future στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας και συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και τις Ειδικές Σύμβουλους του Υπουργείου, Δρ. Νατάσα Χρίστου και Αργυρώ Τουμάζου. Ο στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την βελτίωση χρηματοδοτικών εργαλείων του κρατικού φορέα και προώθηση των συμπράξεων του δημιουργικού κλάδου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι κανονισμοί για τις κρατικές χορηγίες από τον κ. Νίκο Ιωάννου, Λειτουργό Βιομηχανικών Εφαρμογών, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, που στοχεύουν στην προώθηση διακρατικών συμπλεγμάτων καινοτομίας για δημιουργική και κοινωνική καινοτομία. Έγινε επίσης παρουσίαση του νέου στρατηγικού σχεδιασμού του Κυπριακού Κέντρου Χειροτεχνίας από την διευθύντρια του Μαρία Αναξαγόρα και τον ειδικό Σύμβουλο Χαράλαμπο Κουταλάκη. Την συζήτηση συντόνισε συμμετοχικά η κα. Χρίστου και ακούστηκαν όλες οι γνώμες, απόψεις και ανησυχίες του κλάδου.

Το πρόγραμμα "Social & Creative" στοχεύει στην εδραίωση μιας ισχυρής και βιώσιμης κοινωνικής και δημιουργικής κοινότητας στην περιοχή της Μεσογείου, μέσω της προώθησης διακρατικών συμπλεγμάτων καινοτομίας για δημιουργική και κοινωνική καινοτομία.

Στο πρόγραμμα του "Co-Create", προσκλήθηκαν να συμμετέχουν 25 κοινωνικοί εταίροι που δραστηριοποιούνται στα δημιουργικά επαγγέλματα και περιλαμβάνουν οργανωμένες ομάδες δημιουργών, πολιτιστικά ΜΚΟ και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φορείς πολιτιστικών υποδομών και Τριτοβάθμια εκπαίδευση, έρευνα και δημιουργία. Πριν από την συνάντηση διεξήχθη μια σειρά από ατομικές/ομαδικές συνεντεύξεις, για καταγραφή των προκλήσεων που αφορούν τους διάφορους τομείς δημιουργικής εργασίας.Οι βασικές προκλήσεις που ταλανίζουν τους δημιουργούς συνοψίζονται πιο κάτω:

1. Εξαιρετικά δυσχερές οικονομικό περιβάλλον

● Πολύ χαμηλοί προϋπολογισμοί για χορηγίες σε πολιτιστικούς δημιουργούς
● Δεν εφαρμόζονται πολιτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για οικονομική στήριξη
● Πολύπλοκες/απαιτητικές διαδικασίες αιτήσεων
● Αδυναμία εξεύρεσης ιδιωτικής συγχρηματοδότησης για ευρωπαϊκά προγράμματα
● Πολύπλοκο, αντιπαραγωγικό και μη-επωφελές σύστημα εισοδημάτων σε ακαδημαϊκά εργαστήρια και συνεργασίες με την βιομηχανία

2. Νομική αναγνώριση

● Εκκρεμεί νομική κατοχύρωση του δημιουργικού επαγγέλματος
● Απουσιάζει ως επάγγελμα από τις επίσημες κατηγορίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων

3. Εξαιρετικά δύσκολη και προβληματική η συνεννόηση με τις κρατικές υπηρεσίες και υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης

● Πρόκληση στα κανάλια επικοινωνίας και ανοιχτού διαλόγου από κρατικούς φορείς
● Έλλειψη γνώσεων και σεβασμού προς τις απαιτήσεις των δημιουργικών επαγγελμάτων
● Ανεπαρκής πολιτική για το πολιτιστικό/δημιουργικό/ κοινωνικό τομέα
● Χρονιαία προγράμματα χορηγιών αποτρέπουν μεσοπρόθεσμο/μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και ανάπτυξη

4. Προκλήσεις εξωστρέφειας

● Ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για ανάπτυξη συνεργασιών με την Ευρώπη, οι ικανότητες συμμετοχής είναι περιορισμένες και η διαδικασία δαπανηρή.
● Είμαστε πολύ μικροί για συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματαΜέσα από τον ανοιχτό διάλογο της συνάντησης, εισηγήσεις που συζητήθηκαν:

1. Φορολογικά κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα ή/και εταιρείες οι οποίες επενδύουν σε πιστοποιημένες νομικές οντότητες του δημιουργικού κλάδου μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και άλλων.

2. Να ευνοούνται συνέργειες και δραστηριότητες κατάρτισης, έρευνας και καινοτομίας από οργανισμούς του δημιουργικού κλάδου προς άλλος κλάδους.

3. Θεσμοθέτηση πολιτικής κινήτρων για αναδόμηση πολιτικών ανάπτυξης εξωστρέφειας του κλάδου σε πιο μεγάλο κοινό.

4. Στενότερη και ευέλικτη συνεργασία με τις τοπικές και κρατικές αρχές για ανάπτυξη του δημιουργικού τομέα που είναι εν πολλοίς ανεκμετάλλευτος.

5. Θεσμική βελτιστοποίηση και επιμέλεια όρων κρατικών και άλλων διαγωνισμών στήριξης του κλάδου.

Το Υπουργείο θα σχεδιάσει και θα αναπτύξει τις χρηματοδοτικές πρόνοιες των σχεδίων του για συμπλέγματα καινοτομίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραπάνω προκλήσεις και διαπιστώσεις, και θα επανέλθει με περαιτέρω ενημέρωση των δημιουργικών εταίρων για τα εν λόγω μέτρα.

Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Έκθεση του street artist TWENTY THREE

Έκθεση του street artist TWENTY THREE

Έκθεση του street artist TWENTY THREE

Ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη

Ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη

Ο Δήμος Λευκωσίας διοργανώνει συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη