Tate: Ένα πλούσιο και ανατρεπτικό πρόγραμμα και για το 2022

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 30.7.2021

Μια παγκόσμια έρευνα για τον σουρεαλισμό, μια αναδρομική έκθεση της Cornelia Parker και μια τεράστια έκθεση για τον Σεζάν είναι οι κεντρικές διοργανώσεις των μουσείων Tate Britain, Tate Modern και Tate Liverpool για τη σεζόν 2022.


Τα μουσεία Tate υπόσχονται νέες προοπτικές για σημαντικές προσωπικότητες, κινήματα και θέματα στην ιστορία της τέχνης για το 2022.

TATE BRITAIN

Η Tate Britain θα φιλοξενήσει δύο σημαντικές αναδρομικές εκθέσεις: από τον Απρίλιο, με πίνακες του Walter Sickert από τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, και τον Μάιο, με έργα από όλη την καριέρα της Cornelia Parker, που θα περιλαμβάνει εγκαταστάσεις της, γλυπτά, φωτογραφίες, σχέδια και κεντήματα.

Η Cornelia Parker είναι γνωστή για τις μεγάλων διαστάσεων εικαστικές εγκαταστάσεις της που φαίνεται να αποτυπώνουν εύγλωτα την στιγμιαία εικόνα κάποιας καταστροφής, όπως στο έργο “Cold Dark Matter: An Exploded View” (1991), για το οποίο ανατίναξε με τη βοήθεια του βρετανικού στρατού ένα υπόστεγο κήπου και συνέλεξε τα θραύσματα τοποθετώντας τα έτσι ώστε, να αναπαριστούν την ακριβή στιγμή της έκρηξης. Συνολικά στο έργο της, που εκτείνεται σε πολλά καλλιτεχνικά μέσα, αναζητά την έννοια της καταστροφής και του ανεπιθύμητου, ενώ συχνά ενσωματώνει στη δουλειά της ιστορικά κειμήλια.



Cornelia Parker, Cold Dark Matter: An Exploded View. Φωτογραφία: Cornelia Parker / Tate



Ο Hew Locke θα επιστρέψει στην Tate Britain στις Duveen Galleries, όπου θα δημιουργήσει νέα έργα, τον Μάρτιο του 2022.

Τον Νοέμβριο, η Tate Britain θα φιλοξενήσει την έκθεση της Lynette Yiadom-Boakye, η οποία άνοιξε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά σταμάτησε λόγω της πανδημίας Covid-19, για άλλους τρεις μήνες. Έργα του φωτογράφου ντοκιμαντέρ Bill Brandt, του γλύπτη Anthony Caro και μια έρευνα της σχολής ζωγράφων Norwich θα παρουσιαστούν επίσης το 2023.

Το ίδρυμα θα καλωσορίσει και την Βιετναμέζα καλλιτέχνιδα Thao Nguyen Phan, στην τοποθεσία του στο St Ives, τον Φεβρουάριο, μετά από μια επιτυχημένη έκθεση στην Chisenhale Gallery τον Οκτώβριο του 2020. Η γκαλερί θα παρουσιάσει, επίσης, την «επιστροφή» της Barbara Hepworth, με μια σημαντική έκθεση της δουλειάς της.



Barbara Hepworth, Ρelagos, 1946. Πηγή: Wikimedia Commons



TATE MODERN

Η έκθεση "Surrealism Beyond Borders" θα έρθει στην Tate Modern τον Φεβρουάριο και θα ρίξει μια διεθνιστική ματιά στο κίνημα, το οποίο μπορεί να ξεκίνησε στην Ευρώπη, αλλά έκανε μια διαδρομή σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ πολλών καλλιτεχνών, το κοινό του δημοφιλούς μουσείου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και τα έργα της Αγγλο-Μεξικανής ζωγράφου Leonora Carrington, τα οποία με τη μοναδική τους αισθητική και τον μυθικό συμβολισμό τους μαγνητίζουν το βλέμμα του θέατη, ενώ τον μετατρέπουν σε κομμάτι του παράλογου, ανήσυχου και φεμινιστικού σύμπαντος της.



Coups de bâtons, 1937, Mayo (Antoine Malliarakis). Φωτογραφία: Bild-Kunst / Achim Kukulies



Η Tate Modern θα πραγματοποιήσει επίσης μια μεγάλη έκθεση για τον Σεζάν, το φθινόπωρο. Θα περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο με την υπόσχεση να «εξερευνήσουν τις φιλοδοξίες, τις καινοτομίες και τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τη ζωή και το έργο του Cézanne».

Επιπλέον, έργα της Πολωνής γλύπτριας Magdalena Abakanowicz, η οποία ειδικευόταν στην υφαντική, θα βρίσκονται την Tate Modern από τον Νοέμβριο του 2022.



The Basket of Apples, c. 1893. Θα είναι μέρος της έκθεσης για τον Cézanne στην Tate Modern. Φωτογραφία: Helen Birch Bartlett Memorial Collection / The Art Institute of Chicago



TATE LIVERPOOL

Η Tate Liverpool θα φιλοξενήσει και πάλι το βραβείο Turner, μετά την πρώτη του διοργάνωση εκεί το 2007, και θα παρουσιάσει, επίσης, την ομαδική έκθεση "Radical Landscapes", τον Μάιο, η οποία θα διερευνήσει το πώς η βρετανική ύπαιθρος απεικονίζεται από καλλιτέχνες, ως ένα μυστικιστικό μέρος για πειραματισμό και επανάσταση.

Υπενθυμίζουμε πως οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας χτύπησαν σκληρά και την Tate, όπως και τα περισσότερα μουσείου του κόσμου. Μεταξύ άλλων ενεργειών για τη διάσωση των μουσείων και την συνέχεια της λειτουργίας της αναγκάστηκε να κάνει περικοπή του προσωπικού της με ένα πρόγραμμα εθελουσίας. Όπως έχει ανακοινώσει το διοικητικό προσωπικό της, ο τουρισμός και η επισκεψιμότητα αναμένεται να επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα τη σεζόν 2024 - 2025.

Περισσότερες πληροφορίες: www.tate.org.uk

culturenow.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Needle & Thread Talks | Ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη για ευκαιρίες περιοδείας και εξαγωγής της τέχνης

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Μια γλυκιά vintage γεύση στη Λεμεσό

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...

Agora: The Making Of | Από το 1960 μέχρι σήμερα...