Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τον Λευκωσιάτη Ιωάννη Καρατζά, συμμάρτυρα του Ρήγα Βελεστινλή.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.10.2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, στο πλαίσιο των δράσεων του Παράλληλου Προγράμματός του συνδιοργανώνει με τον Δήμο Λευκωσίας και το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Λευκωσιάτη Ιωάννη Καρατζά, συμμάρτυρα του Ρήγα Βελεστινλή την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.


Κυριακή 31 Οκτωβρίου, Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης 09:00, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας 12:00.

Κάθε χρόνο, το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» τιμά την μνήμη του εθνικού μας ήρωα αλλά και των συντρόφων του, που φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους στον Πύργο Νεμπόιζα στο Βελιγράδι, στις 24 Ιουνίου το 1798. Ανάμεσά τους τότε, βρισκόταν και ο 31χρονος Λευκωσιάτης Ιωάννης Καρατζάς.
Με απόφασή του το Ινστιτούτο επιλέγει κάθε χρόνo μία από τις γενέτειρες-Δήμους των συμμαρτύρων του Ρήγα Βελεστινλή για να πραγματοποεί τις εκδηλώσεις. Έτσι εκ περιτροπής οι Δήμοι Ζίτσας Ιωαννίνων, Καστοριάς, Λευκωσίας, Ρήγα Φεραίου, Σιάτιστας και Χίου πραγματοποιούν κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον εθνικό μας ήρωα Ρήγα Βελεστινλή και τους Συντρόφους του που κατάγονται από τους συγκεκριμένους δήμους.
Φέτος, η Λευκωσία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις αυτές τιμώντας για πρώτη φορά τον Λευκωσιάτη ήρωα την Κυριακή 31 Οκτωβρίου με μνημόσυνο του Ρήγα Βελεστινλή, του Ιωάννη Καρατζά και των συντρόφων τους στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των Κυπρίων Εθνομαρτύρων 1821. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο ιστορικός Πέτρος Παπολυβίου.

Στη συνέχεια οι επίσημοι καλεσμένοι θα μεταβούν στις 12:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας παρουσία του δημάρχου της πόλης Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη όπου θα χαιρετίσουν οι δημάρχοι των πόλεων καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα Βελεστινλή. Ακολούθως θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Ιωάννης Καρατζάς. Ο Κύπριος συμμάρτυρας του Ρήγα» του κ. Γεώργιου Ι. Σούρλα, πρ. Υπουργού - Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Συντονίζει ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την νεαρή πιανίστρια Άννα Αβρααμίδου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;