Εγκαίνια της έκθεσης «Ποιητικές μεταφορές» στο Σπίτι της Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.3.2023
Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, τα εγκαίνια της έκθεσης «Ποιητικές μεταφορές», η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Δάφνης Νικήτα και του εικαστικού Γιώργου Ταξιαρχόπουλου και περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών, που πραγματεύονται τη σχέση ποίησης και ζωγραφικής.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Σπύρος Αγαθού, Θεόδουλος Γρηγορίου, Δημοσθένης Δαββέτας, Λία Λαπίθη, Παναγιώτης Μιχαήλ, PASHIAS, Ανδρέας Σάββα, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Αντώνης Τζιαρρίδης, Νίκος Τρανός, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς και Αλέξανδρος Ψυχούλης.

Όπως σημειώνει η Δάφνη Νικήτα στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: «Η ρήση του αρχαίου Έλληνα λυρικού ποιητή Σιμωνίδη του Κείου, ‘Η ζωγραφική είναι η ποίηση που σιωπά’, υποδηλώνει τη σχέση των εικαστικών τεχνών και της ποίησης. Όμως θα ήταν ελλιπές η σχέση αυτή να αναζητηθεί μόνο στην οποιαδήποτε συμβατική ‘ποιητική διάσταση’ (ομορφιά, αρμονία, λυρισμός) των οπτικών απεικονίσεων και να μην προχωρήσει στην ουσία της δημιουργίας, στην αναζήτηση του ανεξήγητου».

«Λόγος και εικόνα ενεργοποιούνται για να προκαλέσουν στον αναγνώστη και στον θεατή σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις, προσδοκίες, φόβους ή ανησυχίες. Ένα ποίημα, ένα έργο τέχνης τη στιγμή που δημιουργείται βασίζεται σ’ έναν κόσμο που ήδη υπάρχει και την ώρα που συναντά το κοινό έχει ήδη δημιουργήσει ένα νέο κόσμο που μπορεί, αν ο θεατής το επιτρέψει να διευρύνει τους ορίζοντες των αισθήσεων και της νόησης», αναφέρει η επιμελήτρια.

Από την πλευρά του, ο εικαστικός Γιώργος Ταξιαρχόπουλος σημειώνει για την έκθεση ότι «Οι σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες σκέφτονται με τον Λόγο. Οι σύγχρονοι ποιητές/-τριες σκέφτονται με την Εικόνα. Τη σχέση των δύο μαρτυρά η χειρονομία τους ως πορεία η οποία επιτελεί μία αρχετυπική ποιητική μεταφορά».

«Κύπριοι και Ελλαδίτες οραματίστηκαν να αποτελέσουν από κοινού μία συνοπτική εγκατάσταση της ιστορικής πορείας της ποιητικής ρήσης του Φλούσερ ‘Η εικόνα είναι μία κατασκευή’», αναφέρει ο κ. Ταξιαρχόπουλος.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΘΝΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Άνοιξε η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φοιτητικών Ταινιών Yeast στη Λεμεσό

Άνοιξε η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φοιτητικών Ταινιών Yeast στη Λεμεσό

Άνοιξε η αυλαία του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φοιτητικών Ταινιών Yeast στη Λεμεσό