Larnaka 2030 | Γνωρίστε το έργο 25 τοπικών καλλιτεχνών στην Πλατεία Ζουχουρί

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.9.2023
Ένας συνδυασμός διαφορετικών μορφών δημιουργικής έκφρασης

Στις 2 Σεπτεμβρίου, η Λάρνακα 2030 σας προσκαλεί να γιορτάσετε τις τέχνες και να γνωρίσετε το έργο 25 τοπικών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια συλλογική καλλιτεχνική δράση στο δημόσιο χώρο της Πλατείας Ζουχούρι, συνδυάζοντας διαφορετικές μορφές δημιουργικής έκφρασης, όπως τις συμμετοχικές και εικαστικές τέχνες, διαδραστικά παιχνίδια, εργαστήρια ποίησης, μουσικής και ζωντανές μουσικές εμφανίσεις με τις μπάντες Kontovourkis & Co. και Ταφ Λακ.

Τo EVOHK artist-run space παρουσιάζει την ομαδική έκθεση ‘Visual Rhythms’, η οποία συνδυάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής σε διάφορα σημεία της πλατείας Ζουχουρί. Τα έργα των καλλιτεχνών διαπραγματεύονται το θέμα του οπτικού ρυθμού: την φόρμα ως ‘χρονομετρημένη κίνηση μέσω του χώρου’, η οποία δημιουργεί μια κοινή γλώσσα που ενώνει τη γεωμετρία με το ρυθμό. Στις εικαστικές τέχνες καθώς και άλλες τέχνες, συνδυάζουν την επανάληψη ως παύσεις για να δημιουργήσουν μια αίσθηση ρυθμού.

Η εφαρμογή παρόμοιων είτε αντίθετων χρωμάτων, το ένα δίπλα στο άλλο σε μια ακολουθία ή μια διάταξη σχημάτων και γραμμών δημιουργούν μια κατευθυνόμενη ροή στην καλλιτεχνική σύνθεση και ως αποτέλεσμα, αυτή η ροή ή κίνηση δημιουργεί τον ρυθμό.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Εργαστήρια:

‘Αποκάλυψη Μοτίβων’ συνεργατικό έργο/ συμμετοχικό εργαστήριο | 17:00-19:00 Καλλιτέχνες: Στέλιος Τζίβας, Σεμπάστιαν Κουκκίδης

Οι δύο εικαστικοί καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν ένα σχέδιο, που θα είναι βασισμένο σε μοτίβα και σχήματα που παρατηρούνται στο αστικό τοπίο της Λάρνακας και την πλούσια αρχαιολογική της κληρονομιά. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα μοντέρνο σχέδιο που συνδυάζει αρμονικά στοιχεία της ιστορίας με μια γιορτινή παλέτα χρωμάτων. Στην συνέχεια το σχέδιο αυτό θα ζωντανέψει σε μεγάλη κλίμακα, διακοσμώντας ένα μεγάλο πανό 9 x 3 μέτρων που θα χρησιμεύσει ως το κεντρικό στοιχείο πίσω από την κύρια μουσική σκηνή του φεστιβάλ Visual Rhythms. Το δημιουργικό δίδυμο θα διεξάγει επίσης ένα συμμετοχικό εργαστήριο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, προσκαλώντας τους παρευρισκόμενους να εξερευνήσουν τεχνικές, που οι ίδιοι χρησιμοποίησαν για την δημιουργία του μεγαλύτερου πανό, συμπεριλαμβανομένης της πειραματικής δημιουργίας μοτίβων. Μέσα από την διαδικασία αυτή οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμπνευστούν από διαφορετικά μοτίβα και να δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια πάνω σε πανό τα οποία θα μπορούν να πάρουν μαζί τους. Το εργαστήριο θα είναι ανοιχτό σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και προηγούμενης εμπειρίας στη δημιουργία εικόνας.

Εργαστήριο Παραδοσιακού Παιχνιδιού | 19:00 - 20:00

Στο εργαστήρι τα παιδιά θα γνωρίσουν και θα παίξουν τα παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου μας, που συνήθως αναβιώνουμε στις γιορτές και στα πανηγύρια (παραδοσιακά παιχνίδια). Κάποια από τα παραδοσιακά παιχνίδια που θα παίξουν τα παιδιά είναι η Λούρα/Σκάλα, Αυκά του κολόκα, το Κόκκαλο, η Καττόμουγια και διάφορα άλλα. Θα έχουν την ευκαιρία μέσα από το παιχνίδι να συνεργαστούν και να γνωριστούν με άλλα παιδιά. Επίσης θα μπορούν να αλλάξουν ή να εξελίξουν τα παιχνίδια βάζοντας νέους κανόνες ή παίζοντάς τα διαφορετικά. Το εργαστήρι θα λειτουργήσει βιωματικά/διαδραστικά. Σκοπός του εργαστηρίου είναι γνωρίσουν, να παίξουν τα παιδιά τα παραδοσιακά παιχνίδια αλλά και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους για να φτιάξουν νέα παιχνίδια. Με αυτόν τον τρόπο θα βιώσουν την συνεργασία, την ομαδικότητα και την εφευρετικότητα, βασικές προϋποθέσεις των παραδοσιακών παιχνιδιών, σε ένα περιβάλλον διασκέδασης.

Καλλιτέχνιδα: Θεοδώρα Ανδρέου

Μουσικό Εργαστήρι για παιδιά | 20:00 - 21:00

Το μουσικό εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών, τα οποία θα εξερευνήσουν τη μαγεία διάφορων πολιτισμών μέσω του ρυθμού και της κίνησης.

Καλλιτέχνες: Ειρήνη και Μαρία Χατζησοφοκλέους

Εργαστήρι ποιητικής γραφής: | 20:00 - 21:00 Καλλιτέχνης: Μαρία Κούβαρου

Στο εργαστήρι ποιητικής γραφής οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ποιήματα σε έμμετρο και/ή ελεύθερο στίχο, με θέμα τη Λάρνακα. Θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα από ποιήματα με θέμα την πόλη, όπως και φωτογραφίες από διάφορες γωνιές της ως “εργαλεία έμπνευσης”. Τα ποιήματα θα διαβαστούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου σε μια διαδραστική ανατροφοδότηση και μετά το πέρας του θα “εκτεθούν” (με την έγκριση των συμμετεχόντων) ως μέρος του σκηνικού της κεντρικής δράσης.

Τι να φέρετε μαζί σας: στυλό/μολύβι, χαρτί, και την αγάπη σας για τη Λάρνακα.

‘Κρουστά και Light Art’ εργαστήριο μουσικού αυτοσχεδιασμού/ φωτεινή προβολή ζωντανής ζωγραφικής | 20:00-21:00

Το εργαστήριο μουσικού αυτοσχεδιασμού είναι ανοιχτό προς όλες τις ηλικίες και προσκαλεί τους συμμετέχοντες να παίξουν μουσική με κρουστά και τύμπανα για να φτιάξουν τους δικούς τους ηχητικούς ρυθμούς και μελωδίες ως μέρη μιας συλλογικής δράσης. Παράλληλα, ένας ζωγραφικός αυτοσχεδιασμός σε ζωντανή φωτεινή προβολή, θα επιχειρήσει να αποδώσει οπτικά το ρυθμό που θα δημιουργηθεί, δίνοντας χρώμα και κίνηση στο δημόσιο χώρο. Η δραστηριότητα έχει ως στόχο να συνθέσει ένα πειραματικό περιβάλλον εξερεύνησης της δημιουργικής έκφρασης και της φαντασίας αλλά και τη συνέργειας διαμέσου των τεχνών. Ο συνδυασμός μουσικού και ζωγραφικού αυτοσχεδιασμού θα δώσει μία ξεχωριστή οπτική νότα στην όλη δράση.

Καλλιτέχνες: Μαρία Κραμβή, Ειρήνη Κωνσταντίνου

Συναυλίες:

Ζωντανή μουσική με τους Ταφ Λακ | 22:00 - 23:30 Καλλιτέχνες: Αντρέας Γεωργίου, Ενκαρνίτα Ιο, Σταύρος Λοιζιάς, Λουκία Λαζάρου, Δημήτρης Ιωάννου και Αλέξανδρος Κωμοδρόμος

Η μπάντα Ταφ Λακ έχει δημιουργηθεί το καλοκαίρι του 2020, κάνοντας τη πρώτη τους εμφάνιση το 2021 στο Savino Live Venue στη Λάρνακα. Είναι μια εναλλακτική μπάντα η οποία ερμηνεύει τραγούδια από την ροκ και ποπ μουσική σκηνή, αγαπημένα κομμάτια από το Ελληνικό πεντάγραμμο όπως επίσης και το Αγγλικό. Κατά την διάρκεια της πορείας τους, τον Μάρτιο του 2023, έχουν παρουσιάσει σε ζωντανή εμφάνιση με επιτυχία το πρώτο δικό τους τραγούδι, “Τρέχω”. Στη παρούσα φάση , οι Ταφ Λακ συνθέτουν τη μουσική τους και ετοιμάζονται να παρουσιάσουν σύντομα τα επόμενα τους αυθεντικά τραγούδια.

Ζωντανή μουσική με τους Kontovourkis & Co. Act | 23:30 - 01:00

Καλλιτέχνες: Μιχάλης Κοντοβούρκης, Παναγιώτα Κοντοβούρκη, Στέφανος Ηλιόπουλος, Νικόλας Φούρναρης, Μάικ Νικολάου και Duncan McCowan

Οι Kontovourkis & Co. είναι η αναβαθμισμένη μορφή του συγκροτήματος Michalis Kontovourkis’ Bandπου δημιουργήθηκε αρχικά το 2018 μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του τραγουδιστή&τραγουδοποιού Μιχάλη Κοντοβούρκη, «Απ’ την Αρχή». Η νέα σύνθεση περιλαμβάνει πλέον την Παναγιώτα Κοντοβούρκη στο βιολί και τα φωνητικά και τον Μιχάλη Μιχαήλ στα πλήκτρα. Οι τελευταίες αυτές προσθήκες ενισχύουν ένα ήδη πολυδιάστατο μουσικό σύνολο που αποτελείται από μερικούς από τους πιο γνωστούς performers της ροκ σκηνής του νησιού και όχι μόνο. Ο Στέφανος Ηλιόπουλος στα τύμπανα, ο Νικόλας Φούρναρης στο μπάσο, ο Μάικ Νικολάου στην κιθάρα και ο πολυοργανίστας Duncan McCowan στην φυσαρμόνικα, τρομπέτα και κρουστά. Ο Κοντοβούρκης ηγείται της μπάντας στο τραγούδι και την ακουστική κιθάρα. Το διαρκώς εξελισσόμενο νεοσύστατο σύνολο γίνεται ολοένα και πιο εκλεκτικό σε κάθε του εμφάνιση, βασισμένο κυρίως στις πρωτότυπες συνθέσεις του Κοντοβούρκη. Συνδυάζει ένα πλούσιο ελληνικό Folk/Rock ύφος με έντονους τόνους country/bluegrass από τα αγγλόφωνα τραγούδια του McCowan και είναι έτοιμοι να αφήσουν το στίγμα τους στην αναπτυσσόμενη μουσική σκηνή του νησιού.

Η είσοδος είναι δωρεάν και ανοιχτή προς το κοινό.

Συνετελεστές

Οργανωτής: Λάρνακα 2030
Δημιουργική Ομάδα: Ειρήνη Κωνσταντίνου, Ανδρέας Γεωργίου, Μαρία Κραμβή
Καλλιτεχνική επιμέλεια: EVOHK artist-run space

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στο info@larnaka2030.eu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Κύπρος 1974» | Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

«Κύπρος 1974» | Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

«Κύπρος 1974» | Έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια

«Εκεί, Έξω, Μαζί»: Επτά άτομα μιλούν για την επαναδιεκδίκηση της πόλης

«Εκεί, Έξω, Μαζί»: Επτά άτομα μιλούν για την επαναδιεκδίκηση της πόλης

«Εκεί, Έξω, Μαζί»: Επτά άτομα μιλούν για την επαναδιεκδίκηση της πόλης

Επιστρέφει με Usurum το 19o Rialto World Music Festival

Επιστρέφει με Usurum το 19o Rialto World Music Festival

Επιστρέφει με Usurum το 19o Rialto World Music Festival