«Επικεντρωνόμαστε στην πολιτιστική ανάπτυξη» λέει η Κασσιανίδου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.10.2023
Η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου χαιρέτισε την έκθεση Μπιενάλε Λάρνακας 2023
Η ομιλία της Υφυπουργού Πολιτισμού στα εγκαίνια της Μπιενάλε Λάρνακας

Η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου βρέθηκε στα εγκαίνια της Μπιενάλε Λάρνακας 2023 που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ (11/10) στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης και απεύθυνε χαιρετισμό, δηλώνοντας πως η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στην πολιτιστική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί ένας σημαντικός παράγοντας τόσο για την οικονομική όσο και για την τουριστική αναβάθμιση της χώρας μας.

Η ίδια μιλώντας για τον θεσμό ανάφερε πως «η Μπιενάλε Λάρνακας εισάγει ένα καινούργιο θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, ανοίγοντας ένα μεγάλο και εύφορο πεδίο δράσης για τη σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη, εκείνο της φιλοξενίας διεθνών καλλιτεχνικών διοργανώσεων».

«Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν στη σύμπλευση του πολιτισμού με τους δύο ήδη διεθνώς αναγνωρισμένους τομείς αιχμής της Κύπρου, αυτούς των υπηρεσιών και του τουρισμού, δημιουργώντας ένα καινούργιο και υποσχόμενο χώρο πολιτιστικής, κοινωνικής αλλά και οικονομικής αναβάθμισης για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πολιτιστική παιδεία ανάφερε πως αποτελεί προτεραιότητα και χαίρεται που προγραμματίστηκε η συμμετοχή μαθητών από τη μέση εκπαίδευση της Κύπρου στη διοργάνωση. «Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω εκπαίδευση και ενημέρωση των νέων για τον πολιτισμό και την τέχνη», είπε.

Σημειώνεται ότι, το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Τμήμα Αρχαιοτήτων συμμετέχουν για πρώτη φορά στην Μπιενάλε Λάρνακας, παραχωρώντας το Μεσαιωνικό Κάστρο ως έναν από τους έξι εκθεσιακούς χώρους της Μπιενάλε.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία της Υφυπουργού:

Είναι με μεγάλη χαρά που εγκαινιάζω σήμερα την έναρξη των εκδηλώσεων της Μπιενάλε Λάρνακας 2023. Αυτή η διοργάνωση, που στηρίζεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού μέσα από το χορηγικό πρόγραμμα «Φεστιβάλ Τεχνών ‘Κύπρια’», ξεκίνησε επίσημα το 2018 μετά από πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας καλλιτεχνών και φιλότεχνων. Σε μόλις πέντε χρόνια κατάφερε να εξελιχθεί και να εδραιωθεί σε ένα σημαντικό γεγονός τόσο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό.

Η Μπιενάλε Λάρνακας εισάγει ένα καινούργιο θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, ανοίγοντας ένα μεγάλο και εύφορο πεδίο δράσης για τη σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη: εκείνο της φιλοξενίας διεθνών καλλιτεχνικών διοργανώσεων.

Η δυναμική αυτής της πρωτοβουλίας φέρνει κάθε δυο χρόνια στη χώρα μας εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλες τις χώρες του κόσμου μαζί με ξένους επιμελητές, γκαλερίστες, δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης και διεθνή γραφεία τύπου. Το όφελος για τον τόπο είναι μεγάλο, εφόσον αυτοί θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του νησιού μας στο εξωτερικό, μεταφέροντας μαζί τους εμπειρίες αλλά και εικόνες από τον δικό μας πολιτισμό.

Η Μπιενάλε δεν θα μπορούσε, φυσικά, να μην συνυπάρξει και να μην συνδιαλεχτεί με την τοπική κοινωνία, αφού εκτός από την κυρίως έκθεση στους έξι εκθεσιακούς χώρους, ολόκληρη η πόλη της Λάρνακας μετατρέπεται σε ένα μεγάλο σκηνικό για να φιλοξενήσει δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις που συνοδεύουν αυτή τη διοργάνωση.

Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν στη σύμπλευση του πολιτισμού με τους δύο ήδη διεθνώς αναγνωρισμένους τομείς αιχμής της Κύπρου, αυτούς των υπηρεσιών και του τουρισμού, δημιουργώντας ένα καινούργιο και υποσχόμενο χώρο πολιτιστικής, κοινωνικής αλλά και οικονομικής αναβάθμισης για τη χώρα μας.

Το θεματικό πλαίσιο της Μπιενάλε Λάρνακας 2023, με τίτλο «Home Away from Home», έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι υπέβαλαν τις δικές τους προτάσεις που αγγίζουν βαθιές έννοιες, όπως η ταυτότητα, το ανήκειν, ο εκτοπισμός και η αναζήτηση της αίσθησης της στέγης σε έναν σύγχρονο κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται. Από αυτές επιλέγηκαν προτάσεις 101 καλλιτεχνών από 35 διαφορετικές χώρες, κάτι που καταδεικνύει το μέγεθος του αποτυπώματος της Μπιενάλε Λάρνακας στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό σκηνικό και αξίζει ιδιαίτερη μνεία.

Αυτό το συναπάντημα καλλιτεχνικών δημιουργημάτων από όλον τον κόσμο στη Λάρνακα αναμένεται, στον σχεδόν ενάμιση μήνα που θα διαρκέσει, να υπερβεί την επισκεψιμότητα των 35.000 ατόμων.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα στηρίζει πάντα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει το πολιτιστικό προϊόν της χώρας μας, που αναβαθμίζει την εικόνα του Κυπριακού πολιτισμού διεθνώς και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του στρατηγικού του σχεδιασμού.

Ως Κυβέρνηση επικεντρωνόμαστε στην πολιτιστική ανάπτυξη ως έναν σημαντικό παράγοντα, τόσο για την οικονομική αναβάθμιση της χώρας μας, όσο και για την τουριστική. Επιπλέον, η πολιτιστική παιδεία αποτελεί προτεραιότητα και χαίρομαι που προγραμματίστηκε η συμμετοχή μαθητών από τη μέση εκπαίδευση της Κύπρου σε αυτή τη διοργάνωση. Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω εκπαίδευση και ενημέρωση των νέων για τον πολιτισμό και την τέχνη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Βύρα και γενικά τον Δήμο Λάρνακας για την όλη υποστήριξη και φιλοξενία. Ευχαριστίες και στα Τμήματα του Υφυπουργείου Πολιτισμού, το Τμήμα Νεότερου & Σύγχρονου Πολιτισμού, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας για τη δική τους στήριξη και συμβολή σε αυτή τη διοργάνωση.

Επιτρέψετέ μου να αναφέρω πως είναι σημαντικό για εμάς, ως Υφυπουργείο Πολιτισμού, που σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχει για πρώτη φορά και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, παραχωρώντας το Μεσαιωνικό Κάστρο, ως έναν από τους 6 εκθεσιακούς χώρους της Μπιενάλε. Χώροι με ιστορική και πολιτισμική σημασία, όπως είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας, σίγουρα προσδίδουν άλλη αίγλη και σημαντικότητα στην όλη διοργάνωση. Ένα εγχείρημα που έρχεται να συζεύξει τον μεσαιωνικό πολιτισμό με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Θα ήταν, επίσης, παράλειψη να μην αναφερθώ και στη σημαντική συνεργασία της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας με την Μπιενάλε Λάρνακας στις τελευταίες δύο διοργανώσεις της, για τη δημιουργία των αναμνηστικών δώρων, εμπνευσμένων από την Κυπριακή παράδοση, που δόθηκαν στους καλλιτέχνες.

Για εμάς, αυτές οι συνεργασίες αντιπροσωπεύουν μια σημαντική εξέλιξη, καθώς το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, μαζί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας αποδεικνύουν πως πλέον η λειτουργία τους, υπό τη νέα στέγη του Υφυπουργείου Πολιτισμού, μπορεί να αποφέρει καρπούς. Και ενώνοντας, αγαπητοί, δυνάμεις μπορούμε να αγγίξουμε ένα πιο ολιστικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις τέχνες και τον πολιτισμό μας.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πολιτιστικό Όμιλο Artion για την πρωτοβουλία και την εξαιρετική διοργάνωση. Χωρίς τις προσπάθειές σας αυτή η μοναδική εκδήλωση δεν θα ήταν δυνατή.

Τα συγχαρητήρια μου στην Επιμελήτρια Yev Kravt για τη σημαντική συμβολή της στην ολοκλήρωση της φετινής έκδοσης της Μπιενάλε Λάρνακας, για την ενδιαφέρουσα θεματική και τη γενικότερη επιμέλεια.

Θα ήθελα να καλωσορίσω και επίσημα τους καλλιτέχνες από την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ για τη συμμετοχή τους στην Μπιενάλε Λάρνακας 2023.

Εύχομαι σε όλους κάθε επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Βίκυ Κάλλα & Παναγιώτης Τοφή | Ξεκλειδώνουν κίνηση και σώμα στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Αρχίζει σύντομα η συντήρηση δύο μεσαιωνικών εκκλησιών στην Κερύνεια

Αρχίζει σύντομα η συντήρηση δύο μεσαιωνικών εκκλησιών στην Κερύνεια

Αρχίζει σύντομα η συντήρηση δύο μεσαιωνικών εκκλησιών στην Κερύνεια

«Ζωντανεύοντας τα ίχνη της μνήμης» | Ανοιχτό κάλεσμα από το KOURION 2030

«Ζωντανεύοντας τα ίχνη της μνήμης» | Ανοιχτό κάλεσμα από το KOURION 2030

«Ζωντανεύοντας τα ίχνη της μνήμης» | Ανοιχτό κάλεσμα από το KOURION 2030