Λάρνακα 2030: Με κεντρικό σύνθημα το «Common Ground» διοργανώνει μία μεγάλη εικαστική παρέμβαση στην πόλη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.5.2024
Αυτή την Κυριακή, 12 Μαΐου 2024, εγκαινιάζεται η δράση που θα παρουσιάσει όλες τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, από την αρχή του θεσμού το 1985 μέχρι το 2028.

Η Λάρνακα 2030 ανακοινώνει το κεντρικό της θέμα «Common Ground - Κοινός Τόπος» μέσα από μια δράση που φέρνει όλες τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης στο κέντρο της πόλης, που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή, 12 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαΐου 2024

Η εικαστική παρέμβαση

Πρόκειται για μιας μεγάλης κλίμακας εικαστική παρέμβαση στις βιτρίνες των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου, μέσα από την οποία παρουσιάζονται όλες οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης από την αρχή του θεσμού το 1985 μέχρι το 2028. Η δράση είναι ο καρπός της συνεργασίας της Ομάδας Εργασίας Αρχιτεκτονικής και Design του Λάρνακα 2030 με τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου και γίνεται με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ευρώπης και την επέτειο των 20 ετών από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η γκαλερί του Λάρνακα 2030 στην πλατεία Ζουχουρί λειτουργεί ως το σημείο ενημέρωσης του Common Ground με ενημερωτικά βίντεο και έντυπο υλικό για το πρότζεκτ, για τη λειτουργία και τον τρόπο δράσης των ομάδων εργασίας των Αρχιτεκτόνων και των Σχεδιαστών του Λάρνακα 2030. Η γκαλερί θα λειτουργεί στο εξής και ως μόνιμος εκθεσιακός χώρος του Λάρνακα 2030 με πληροφορίες για Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, με φακέλους υποψηφιότητας (bid books) διαφόρων πόλεων, ενώ θα παρατίθεται οπτικοποιημένη η πορεία της Λάρνακας προς την κατάθεση της υποψηφιότητάς της και πέρα απ’ αυτή.

Η εικαστική παρέμβαση Common Ground διαρκεί από τις 12 έως τις 26 Μαΐου και συνοδεύεται από μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων στο δημόσιο χώρο, όπως urban games, θέατρο, μουσική κτλ, που πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα, προσκαλώντας το κοινό κάθε ηλικίας να βιώσει με ένα νέο τρόπο το ιστορικό κέντρο της πόλης. Στη διάρκεια του πρότζεκτ θα υπάρχουν δύο παράλληλες συμμετοχικές δράσεις για τους επισκέπτες στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας:

(1) «Αυτό-κόλλα τη φωνή σου»: Οι βιτρίνες των κενών καταστημάτων του εμπορικού κέντρου γίνονται ο καμβάς ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη Λάρνακα και το μέλλον της. Θα γίνουν ο Κοινός Τόπος ώστε να μιλήσουν για τις ελπίδες, τα όνειρά του και αυτά που τους ενοχλούν. Η παρέμβαση αφορά δισδιάστατες γραφιστικές επικολλήσεις στο εξωτερικό των βιτρινών και τρισδιάστατες κατασκευές, οι οποίες θα διανέμουν τις ψήφους των πολιτών σε μία συνεχή δράση την ημέρα των εγκαινίων. Η ψηφοφορία θα γίνεται με τη χρήση props (μαρκαδόροι, στικερς, και άλλα γραφιστικά στοιχεία) τα οποία θα διατίθενται στον χώρο των βιτρινών

(2) «Διαβατήριο»: Με το διαβατήριο του Common Ground, που θα διατίθεται στον εκθεσιακό χώρο του Λάρνακα 2030, οι επισκέπτες θα μπαίνουν στο απόλυτο urban game! Το μόνο που έχουν να κάνουν ώστε να διεκδικήσουν τα δώρα του παιχνιδιού είναι να επισκεφθούν όλες τις πολιτιστικές πρωτεύουσες, που απλώνονται στο εμπορικό κέντρο και να πάρουν το “μάτι” της καθεμιάς μπαίνοντας στο αντίστοιχο κατάστημα! Στο Διαβατήριο θα υπάρχουν placeholders όπου θα τοποθετούνται τα “ματάκια”. Στη διάρκεια του πρότζεκτ οι πρώτοι 77 που θα έχουν συμπληρώσει το διαβατήριό τους, θα το παραδώσουν στον εκθεσιακό χώρο Common Ground του Λάρνακα 2030 στην πλατεία Ζουχουρί ώστε να μπουν στην κλήρωση για τα σούπερ δώρα από καταστήματα του εμπορικού κέντρου.

Συμμετέχοντες

Οι Χάρης Αριστοδήμου, Eisa Baddour, Ευγένιος Γαβριήλ, Περικλής Γεωργίου, Αγνή Δημητρίου, Χριστίνα Ηλία, Μαρία Ισαάκ, Σταύρη Καλοπετρίδου, Κωνσταντίνος Κέλπης, Μάριος Κυριάκου, Λούης Λοΐζου, Ειρήνη Λουκά, Μαριαλένα Μπύρου, Αναστασία Ορφανίδου, Γιώργος Πέτρου, Λήδα Σολομωνίδου, Στέλλα Ταουσιάνη, Γιώτης Τσανγκάρης, Κωνσταντίνος Χαριλάου και Χριστίνα Χάρπα υπό τον συντονισμό του Κυριάκου Χριστοφίδη – όλες/οι νέες/οι αρχιτέκτονες και γραφίστες της πόλης - εργάστηκαν επί έξι μήνες σε συνεργασία με τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου για να διαμορφώσουν ένα ενιαίο εικαστικό περιβάλλον κατά μήκος των κύριων εμπορικών οδών Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως με αφετηρία την πλατεία Ζουχουρί, αλλά και μια διαδρομή, που προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να γνωρίσουν την ιστορία του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέσα από μια βόλτα στις βιτρίνες των καταστημάτων του ιστορικού κέντρου.

Η θεαματική έναρξη του Common Ground την Κυριακή 12 Μαΐου, μεταμορφώνει το κέντρο της πόλης σε ένα ενιαίο πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης και συν-δημιουργίας. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Χορογραφικές δράσεις στον δημόσιο χώρο

17.00 Rolling Free στο Άνω Τμήμα της οδού Ερμού

17.30 Hide & Seek στο Ενδιάμεσο Τμήμα της οδού Ερμού

18.00 Dunk στο Ενδιάμεσο Τμήμα της οδού Ερμού

18.30 Skala στο Κάτω Τμήμα της οδού Ερμού

Συμμετέχοντες: Σταύρη Καλοπετρίδου, Πωλίνα Σταμπολή, Άντρια Χρίστου, Χρύσια Καισερλίδου, Έλενα Αγρότου, Άλεξ Κυριάκου

Εγκαίνια 18.30 Common Ground Info Point στην Πλατεία Ζουχουρί

Αναφορά Μηδέν: περφόρμανς από τις Fibre Performing Arts

19.30 Έναρξη στον Κόμβο Οδών Ερμού και Ζήνωνος Κιτιέως

Χορογραφία: Σταύρη Καλοπετρίδου
Χορεύτριες: Άντρια Χρίστου, Μαριάννα Μόραν, Πωλίνα Σταμπόλη, Σοφία Ηρακλέους, Σεμίνα Ξενοφώντος, Χρύσια Καισερλίδου
Μουσική Επιμέλεια: Έλενα Φλουρή
Ομάδα Βοηθών Παραγωγής: Νικολέττα Καλοπετρίδου, Δώρος Νικολαΐδης, Βέτα Γεωργούλια, Έλενα Αγρότου

Street Party

20.30 Σετ Βινυλίων / DJ με περίπτερα φαγητού και ποτού στην Οδό Αρμένικης Εκκλησίας

Μουσική από Roots Crew Soundsystem και SILVЯ

Περισσότερες πληροφορίες: info@larnaka2030.eu

4844795691292587 image

Συνεργαζόμενοι Δήμοι:

Δήμος Λάρνακας │ Δήμος Αραδίππου│ Δήμος Δρομολαξιάς - Μενεού │ Δήμος Λευκάρων

Δήμος Αθηένου│ Κοινότητα Πύλας

Χορηγοί:

Strategic Partner: PETROLINA

Gold Sponsors: AJK Group | Αδελφοί Ανδρέου ΛΤΔ |Quality Group Cyprus| Ocean Basket

Silver Sponsors: Ypera Insurance | Υπεραγορές Μετρό | HF Markets

Academic Partner: UCLan Cyprus University

Supporters: Sunshadow Investments

Advertising/PR Partners: DeLeMa McCann Cyprus

Friends: Panikkos Livadiotis Group | McDonalds

Digital Partner: Ideaseven

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ksoporti Art Weekend 2024 | H Νεφέλη ανοίγει τα στούντιο των καλλιτεχνών

Ksoporti Art Weekend 2024 | H Νεφέλη ανοίγει τα στούντιο των καλλιτεχνών

Ksoporti Art Weekend 2024 | H Νεφέλη ανοίγει τα στούντιο των καλλιτεχνών