Ο Πίτερ Χολ, «ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο βρετανικό θέατρο» απεβίωσε τη Δευτέρα στο Λονδίνο. Ιδρυτής της Royal Shakespeare Company και διευθυντής του National Theatre για 15 χρόνια, ο Πίτερ Χολ υπήρξε ο άνθρωπος που «μεταμόρφωσε το βρετανικό θέατρο», όπως έγραψε για τον ίδιο η εφημερίδα Guardian.
Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει σε ανακοίνωσή του βαθιά λύπη για το θάνατο «ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα στο βρετανικό θέατρο». «Ήταν ένας διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης, η επιρροή του οποίου στην καλλιτεχνική ζωή της Βρετανίας τον 20ό αιώνα ήταν απαράμιλλη», αναφέρεται ακόμη.
Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Ρούφους Νόρις, τόνισε ότι «στεκόμαστε όλοι στους ώμους γιγάντων και οι ώμοι του Πίτερ Χολ στήριξαν ολόκληρο το βρετανικό θέατρο όπως το γνωρίζουμε».
«Χάθηκε ένα σπουδαίο πνεύμα» δήλωσε ο Κρεγκ Νότραν, νυν καλλιτεχνικός διευθυντής της Royal Shakespeare Company (RSC) που ίδρυσε ο Πίτερ Χολ το 1960, σε ηλικία μόλις 29 ετών.
Ο Πίτερ Χολ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1930 στο Σάφολκ της Μεγάλης Βρετανίας. Μοναχοπαίδι από αγροτική οικογένεια, με πατέρα ανθρακωρύχο και αργότερα διοικητικό υπάλληλο, δεν είχε μεγάλη επαφή με την τέχνη. Όμως, από τα 14 του χρόνια θέλησε να γίνει σκηνοθέτης, πριν καν μπορέσει να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτό το επάγγελμα.
Η καλλιτεχνική πορεία του ξεκινά από ερασιτεχνικές παραστάσεις στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ακολούθησαν ανεβάσματα στο Λονδίνο, σαιξπηρικά έργα στο Στράτφορντ, ως τη στιγμή που ανέλαβε τη διεύθυνση του Royal Shakespeare Company, όταν αυτό στεγάστηκε στο Ολντουιτς της βρετανικής πρωτεύουσας. Το 1973 αντικατέστησε τον Λόρενς Ολίβιε στη διευθυντική θέση του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου, όπου παρέμεινε ως το 1988.
Ερωτώμενος γιατί ασχολήθηκε με το θέατρο, ο Πίτερ Χολ είχε πει σε συνέντευξή του: «Γιατί το θέατρο είναι τίμιο. Είναι από τα ελάχιστα πράγματα όπου μια ομάδα ανθρώπων συναντιέται και ζει μια κοινή εμπειρία υπό συνθήκες απόλυτης ειλικρίνειας. Δεν διαθέτει υποκρισία όπως η πολιτική, δεν είναι παθητικό όπως η τηλεόραση.»
Εργάστηκε για σχεδόν επτά δεκαετίες σαν σκηνοθέτης σε παραστάσεις θεάτρου και όπερας, ενώ περιστασιακά βράθηκε και πίσω από την κινηματογραφική κάμερα.
Παράλληλα, αγωνίστηκε για να πείσει τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για τις τέχνες, αν και θεωρούσε ότι οι πολιτικοί δεν κατανοούν το ζήτημα.
Έχει σκηνοθετήσει πολλές παγκόσμιες πρεμιέρες, ενώ είχε ανεβάσει πάνω από 180 παραγωγές από μεγάλα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου.
Ο Πίτερ Χολ υπήρξε λάτρης της Επιδαύρου. Εδωσε εκεί την πρώτη του παράσταση το 1982. Ανέβασε επίσης Ορέστεια, Λυσιστράτη, Βάκχες αλλά και τρία Σαιξπηρικά έργα: «Κυμβελίνος», «Χειμωνιάτικο παραμύθι» και «Τρικυμία» σε μια δεκάωρη παράσταση.
Η τελευταία του παραγωγή στο Εθνικό Θέατρο ήταν η «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ το 2011. Λίγο αργότερα διαγνώστηκε με άνοια. Είχε έξι παιδιά και εννέα εγγόνια.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©Sarah Lee | Guardian
