«Η αλήθεια της Φρίντα Κάλο λέει πολλά στο σύγχρονο κόσμο»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 8.1.2019

Πρεμιέρα έκανε στις 30 Δεκεμβρίου 2018, η νέα παραγωγή της θεατρικής ομάδας Persona, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, στο Wherehaus 612, όπου και θα ανεβαίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2019.


Μία ζωγράφος που είναι ανά το παγκόσμιο γνωστή τόσο για την τέχνη της όσο και για την προσωπικότητα και τη ζωή της, η Φρίντα Κάλο, ήταν η «αφορμή» για την υλοποίηση αυτής της παράστασης. Όπως ανέφερε η σκηνοθέτιδα του έργου, Λέα Μαλένη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πολίτης 107,6» και στο ένθετο «Τι παίζει», «Η Φρίντα Κάλο, υπήρξε μία προσωπικότητα, που ακόμα και στις μέρες μας όχι μόνο επηρεάζει, αλλά προκαλεί φρενίτιδα αντιδράσεων ανά το παγκόσμιο. Εμείς δε σταθήκαμε σ’ αυτό. Σταθήκαμε στην προσωπικότητά, στη ζωή και στην τέχνη της. Η ίδια είχε ανάγκη να κάνει τέχνη, ούσα από πολύ νωρίς και για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι, ως ασθενής.»

frintakalo


Μεταξύ σουρεαλισμού και ρεαλισμου 

Η δράση του έργου τοποθετείται σε ένα υπαρκτό μουσείο, το Victoria and Albert του Λονδίνου, όπου μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε η έκθεση «Inside the Frida Kahlo: Making Her Self Up». Με αυτό τον τρόπο «η δράση συμβαίνει σε ένα σουρεαλιστικό και ρεαλιστικό επίπεδο».

Στο ίδιο μουσείο φιλοξενείται ως εθελόντρια η φοιτήτρια ψυχολογίας- την οποία υποδύεται η ηθοποιός Μυρσίνη Χριστοδούλου- με στόχο να μελετήσει τη μεξικανή ζωγράφο για την ολοκλήρωση της τελικής της εργασίας. Όπως ανέφερε η ίδια η ηθοποιός «η φοιτήτρια μελετά τη ζωή της Φρίντα Κάλο, προσπαθώντας να ανακαλύψει αν τελικά η πορεία της, γενικότερα ως άνθρωπος, καθορίστηκε από τις προσωπικές τις επιλογές ή από το περιβάλλον και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες τις εποχής».

Διαβάστε επίσης: «Remaking Frida»: 24 καλλιτέχνες εμπνέονται από την Φρίντα Κάλο

frinta

Η αλήθεια της Φρίντα Κάλο έχει πολλά να πει στο σύγχρονο κόσμο.

Η ιστορία της Φρίντα Κάλο είναι διαχρονική, καθώς όπως ανέφερε η κα Μαλένη «η αλήθεια της έχει πολλά να πει στο σύγχρονο κόσμο. Η ίδια έζησε σε μία εποχή που η επανάσταση ήταν η μόνη επιλογή για τη χώρα της, και η ίδια ταύτισε την ύπαρξη της με την αναγέννηση της χώρας της, αλλάζοντας την ημερομηνία γέννησής της και συγχρονίζοντάς την με την ημερομηνία κήρυξης της επανάστασης στο Μεξικό». 
Προτιμώ να μη μιλώ, να μη σκηνοθετώ, να μην ανεβάζω παραγωγές αν δεν έχω κάτι ουσιαστικό να πω.

Ο κόσμος της, η ανάσταση κοινωνία στην οποία έζησε και οι αντιστοιχίες που μπορεί να έχει σε σχέση με το σήμερα, ήταν και το «κλειδί» για την προετοιμασία αυτής της παράστασης, όπως ανέφερε η σκηνοθέτιδα. «Πάντα ψάχνουμε ένα ουσιαστικό λόγο, γιατί να πούμε κάτι θεατρικά. Προτιμώ να μη μιλώ, να μη σκηνοθετώ, να μην ανεβάζω παραγωγές αν δεν έχω κάτι ουσιαστικό να πω. Και σε αυτή την περίπτωση ήταν μια ευτυχής συγκυρία να βρεθούμε με τον Παναγιώτη Μπρατάκο και τη Χριστίνα Κωνσταντίνου για τη δημιουργία του κειμένου και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα  με εκφράζει απόλυτα», συμπλήρωσε.

mirsini

Ο καθένας κρατά κάτι διαφορετικό από την παράσταση. Προσωπικά κάθε φορά, σε κάθε πρόβα, κρατούσα και κάτι άλλο από το κείμενο

Αυτή η παράσταση είναι για όλους, καθώς «ο κάθε θεατής θα ταυτιστεί σε κάποιο σημείο της παράστασης με κάτι», όπως ανέφερε η  Μυρσίνη Χριστοδούλου. «Ο καθένας κρατά κάτι διαφορετικό. Προσωπικά κάθε φορά, σε κάθε πρόβα, κρατούσα και κάτι άλλο από το κείμενο».

«Η πολύχρωμη ιστορία της Φρίντα Κάλο» δε δίνει απαντήσεις. Δεν είναι αυτός ο στόχος. «Αφήνουμε το κοινό να συμπληρώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε και να κρατήσει ο καθένας που έρχεται να δει την παράσταση το δικό του λιθαράκι από αυτό που έχει δει», ανέφερε η κα Μαλένη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΚΕΙΜΕΝΟ / ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Παναγιώτης Μπρατάκος,
Λέα Μαλένη,
Χριστίνα Κωνσταντίνου
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/
ΤΕΛΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Λέα Μαλένη
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιώργος Γιάννου – Ρέα Ολυμπίου
ΜΟΥΣΙΚΗ: Κώστας Κακογιάννης
ΚΙΝΗΣΗ: Αλεξία Νικολάου – Λέα Μαλένη
3D MAPPING/ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ: Στάθης Μήτσιος
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Βασίλης Πετεινάρης
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ελένη Αναστασίου
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Μόνικα Χατζηβασιλείου
ΠΡΟΒΟΛΗ/ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Δήμητρα Χατζηγιάννη
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ/ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ: Βικτόρια Λεωνίδου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Χριστίνα Κωνσταντίνου, Γιώργος Τζωρτζής, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Ερμίνα Κυριαζή, Πέτρος Ιωάννου, Μικαέλα Θεοδουλίδου, Νικόλας Στραβοπόδης
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Χρυστάλλα Χατζηαδάμου, Τάριελ Μπερίτσε, Βάρσια Αδάμου

ΧΩΡΟΣ: Wherehaus 612 (Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Βιομηχανική Περιοχή Παλλουριώτισσας, Λευκωσία)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: 29 Δεκεμβρίου 2018 στις 8:30 μ.μ

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Από Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, στις 8.30μ.μ. μέχρι 30 Ιανουαρίου. Περιορισμένος αριθμός παραστάσεων

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: www.tickethour.com.cy και σε όλα τα υποκαταστήματα ACS Couriers
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 77777040 και 70000138

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία