Έρχεται το "The Theatrical Clown" με τον Uri Roodner

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 28.2.2018

Το "The Theatrical Clown", είναι ένα τριήμερο θεατρικό εργαστήρι από τον καθηγητή Uri Roodner και αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για 10-20 ηθοποιόυς, περφόρμερς, χορευτές και σκηνοθέτες με βάση τη Κύπρο να γνωρίσουν και να εξασκήσουν τον “θεατρικό κλόουν” όπως διδάχτηκε από τον Ζακ Λεκόκ και τους ακόλουθούς του.


“Το φιάσκο είναι η βοσκή και οι καταστροφές είναι τα άλογα στον άγριο κόσμο του κλόουν.

Το εργαστήρι “The Theatrical Clown” σμίγει την αισιοδοξία, την ευθυμία και το χάος, φανερώνοντας τον κλόουν μέσα από τον περφόρμερ/ηθοποιό που απαλλάσεται από υποκρισία, προσωπική πολιτική, στυλ, ύφος, άμυνες και γνώση. Αυτό που απομένει είναι ο άνθρωπος με πάθος να ανέβει στη σκηνή, για όποιο κόστος.”

Σκοπός είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τη προσωπική τους ελευθερία και πώς μπορούν να το μεταδώσουν αυτό στο κοινό. Θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν την δημιουργικότητά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον που ενθαρύνει την απόλαυση του γελοίου. Ο κλόουν είναι γεμάτος ευθυμία και αισιοδοξία και αποδέχεται την αποτυχία με διάθεση για παιχνίδι, σκανδαλιά και φαντασία. Αποτελεί εργαλείο όχι μόνο επί σκηνής αλλά και κατά τη δημιουργική διαδικασία καθώς αποτελεί πλέον βασικό όπλο στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία.

Ο Uri Roodner έχει μια μακρόχρονη καριέρα ως περφόρμερ, σκηνοθέτης και δάσκαλος. Κατά τη δεκαετία του ’80 εκπαιδεύτηκε και συνεργάστηκε με μερικούς από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους κλόουν όπως τον Phillip Gaulier, Pier Byland, Lindsay Kemp, Angela De-Castro, Marcello Magni, Ken Cambell & John Wright. Ως ηθοποιός εμφανίστηκε σε σηματικές Βρετανικές σκηνές όπως το The Royal Court και Sadler’s Wells, όπως και σε ταινίες των Michael Winterbottom and the Brothers Quay. Τη δεκαετία του ’90 περίοδευσε παγκοσμίως με τους Tottering Bipeds, τη θεατρική ομάδα που δημιούργησε με την Katie London. Τα έργα τους χαρακτηρίστηκαν ως "Comic, strikingly creative, berserkly funny... " The Times.

Δίδαξε σε σημαντικά ιστιτούτα στο Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Σανγκάη, Άμστερνταμ, Μαδρίτη και Τελ-Αβίβ. Δημιούργησε το τριετές πτυχίο ΒA Acting and Contemporary Theatre στη δραματική σχολή East 15, όπου εκπαιδεύει πολυτάλαντους περφόρμερς. Θεατρικές ομάδες που δημιουργήθηκαν στο course έλαβαν σορεία βραβειών όπως “Scotsman Fringe First”, “Total Theatre”, “Adelaide Critics”, και “The Eddies (Perrier) for Comedy”. Κάποιες από τις ομάδες είναι οι “Pretend Men”, “Fat Rascal”, “Bear Trap”, Late Night Gimp Fight”, “Snuff Box”, “Lost Watch”, και “Antlers” μεταξύ άλλων.

Διάρκεια: 3, 4, 5 Απρίλη 2018 (Τρίτη - Πέμπτη), 17:00 - 21:00
Χώρος: Dance House Nicosia (Παρθενώνος 25, Άγιος Ανδρέας 1105, Λευκωσία)
Κόστος Συμμετοχής: 60ευρώ
Πληροφορίες: 99 319120 ή nsatheatrecy@gmail.com

Το εργαστήρι θα παραδωθεί κυρίως στα αγγλικά αλλά θα υπάρχει μεταφραστής σε περίπτωση ανάγκης. Ενθαρύνεται η ποικιλία σε εθνικότητες, γλώσσες και ιστορικό.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως στείλουν μια σύντομη παράγραφο αναφέροντας σχετική εμπειρία ή/και τους λόγους ενδιαφέροντος μέχρι τις 25 Μαρτίου 2018 στο nsatheatrecy@gmail.com. Ακολούθως οι συμμετέχοντες θα καλούνται να καταβάλουν το 50% του συνολικού κόστους για την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους.

Το εργαστήρι διοργανώνεται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία