Μάιος στο Παλιό Ξυδάδικο της Λεμεσού

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.5.2018

Τρεις παραγωγές ανεβαίνουν τον Μάιο στο Παλιό Ξυδάδικο, στο πλαίσιο του προγράμματος theYard.Residency.18, του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών.


Αρχή με την νέα παραγωγή της ομάδας Ενάκτ με το έργο «Πέτα στον αέρα». Θα ακολουθήσει η φιλοξενία της παραγωγής «Φαίδρα» με την Χριστίνα Κωνσταντίνου στον ομότιτλο ρόλο και τέλος η πειραματική παράσταση TBC με τους Minshin Yano, Kοραλλία Στεργίδη και Raphael Schulenburg.

peta_ston_aera


Πέτα στον αέρα

Η νέα παραγωγή της θεατρικής ομάδας Ενάκτ έχει τίτλο «Πέτα στον αέρα» και πραγματοποιείται στις 8, 9, 10 και 11 Μαΐου.

Ένα τετράγωνο, δύο γυναικείες υπάρξεις και μια τρίτη αυθαίρετη ζωντανή ύπαρξη ύψους 1.87, βρίσκονται έρμαια μιας καταιγίδας πληροφοριών. Οι πληροφορίες στριφογυρίζουν άστοχα στον αέρα καθώς οι χαρακτήρες, άλλοτε συναγωνιστικά και άλλοτε ανταγωνιστικά, προσπαθούν να υπερβούν ο ένας τον άλλο.

Σκηνοθεσία, κείμενο, δραματουργία: enacttheatre | Παραγωγή: enacttheatre | Performers: Μαρίνα Μακρή, Έλενα Καλλινίκου | Εικαστική Επιμέλεια: Στέφανος Δρουσσιώτης | Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρίνος Χαραλάμπους | Μέντορας: Λία Χαράκη | Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Δημήτρης Χειμώνας | Βοηθός Παραγωγής: Εβίτα Ιωάννου | Σχεδιασμός αφίσας: Αλέξης Θεμιστοκλέους

+ 8, 9, 10, 11 Μαΐου στις 20:30 στο Παλιό Ξυδάδικο [Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός]. Εισιτήρια προς 12 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 99 942966. 

faidra_web
ΦΑΙΔΡΑ του Γιάννη Ρίτσου


Η Χριστίνα Κωνσταντίνου συναντά τον Γιώργο Καλογήρου υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των Αλέξανδρου Αχτάρ και Παναγιώτη Μπρατάκου, για να βουτήξουν μαζί στον ωκεανό της «Φαίδρας» του Γιάννη Ρίτσου και να εξερευνήσουν το αδιέξοδο του σαρκικού πάθους, τα όρια του παράνομου έρωτα, τα προσωπεία που φορούν οι άνθρωποι για να καταφέρουν να συγκρατήσουν τη νόμιμη κοινωνική τους εικόνα, την επιθυμία για μια ζωή όπως την ονειρευτήκαμε στα εφηβικά μας σεντόνια και τη λύπη για τα όνειρα που εγκλωβίστηκαν στην καθημερινότητα.

Η Φαίδρα είναι ερωτευμένη με τον Ιππόλυτο, παιδί του συζύγου της, Θησέα, από τον προηγούμενο γάμο του με μια γυναίκα που ήξερε να καβαλάει υπέροχα τα άλογα, αλλά δεν.. καβάλησε ποτέ τόσο υπέροχα τον Θησέα, ώστε να συνεχίσει να μοιράζεται το κρεβάτι μαζί του. Η Φαίδρα είναι ερωτευμένη με τον θετό της γιο. Τρελά ερωτευμένη. Πεθαίνει από έρωτα.
Εκείνος δεν το ξέρει. Η Φαίδρα είναι σίγουρη πως γνωρίζει πώς να τον κάνει να σπαρταράει από ηδονή στα χέρια της, αλλά δυστυχώς ο Ιππόλυτος έμοιασε στη μάνα του και αποφάσισε να αφιερωθεί στην παρθενία, στην ορειβασία και στο κυνήγι ζώων που δεν σκοτώνονται ποτέ, μιας και η ευαίσθητη φύση του καταλήγει να τα λυπάται.
Απόψε ο Θησέας θα αργήσει να επιστρέψει. Κάλεσε τον Ιππόλυτο. Του είπε πως θέλει να του μιλήσει για κάτι πολύ σημαντικό που τον αφορά. Πάρα πολύ σημαντικό. Και θα του μιλήσει.

Σκηνοθεσία, διαμόρφωση χώρου: Αλέξανδρος Αχτάρ και Παναγιώτης Μπρατάκος | Ενδυματολογία: Σωσάννα Τομάζου | Σχεδιασμός Φωτισμών: Σεσίλια Τσελεπίδη | Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αχτάρ | Αφίσα: Centurion Designs | Trailer: Αντώνης Φραγκούς | Προβολή & Επικοινωνία: Μύρω Χριστοδούλου | Παραγωγή: συμπαραγωγή των Αλέξανδρου Αχτάρ, Χριστίνας Κωνσταντίνου και Παναγιώτη Μπρατάκου | Ερμηνεύουν
Χριστίνα Κωνσταντίνου και ο μουσικός Γιώργος Καλογήρου



+ Πέμπτη 17 Μαΐου στις 20:30 στο Παλιό Ξυδάδικο. Εισιτήρια προς 12 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 96 765505.

theyard_maycover
ΤΒC


Στις 30 Μαΐου θα δοθεί μια παράσταση με το έργο TBC, από τους Minshin Yano, Kοραλλία Στεργίδη και Raphael Schulenburg. Πρόκειται για νέους καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών που ως ομάδα φέρνουν μαζί διαφορετικές πρακτικές.

Το επερχόμενο project τους ξεκινά στην Κύπρο σαν μια πειραματική παράσταση που διερευνά τις αφηγήσεις που προκύπτουν όταν συναντιούνται οι πρακτικές τους: μια χορογραφία από ήδη υπαρκτούς μύθους που διαχωρίζονται σε tableaux και εκφράζουν μια προσπάθεια να επιλυθούν θέματα όπως οι πληροφορίες που έχουμε για τη φύση των δεινοσαύρων και πώς θα μπορούσε η πλάτη ενός να βουρτσίσει τις πατούσες της γάτας της Kλεοπάτρας.

Ερμηνεύουν οι Minshin Yano – Κοραλλία Στεργίδη – Raphael Schulenburg | Μέντορας: Αλέξης Βασιλείου

+ Στις 30 Μαΐου στις 20:00 στο Παλιό Ξυδάδικο. Εισιτήρια προς 3 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 99 226742.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Κουκλοθέατρο του πολέμου | Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει ερείπια και σκουπίδια σε παιχνίδια

Κουκλοθέατρο του πολέμου | Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει ερείπια και σκουπίδια σε παιχνίδια

Κουκλοθέατρο του πολέμου | Παλαιστίνιος καλλιτέχνης μετατρέπει ερείπια και σκουπίδια σε παιχνίδια

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»

Η υφυπουργός Πολιτισμού στον «Π»: «Το νομοσχέδιο του καθεστώτος καλλιτέχνη είναι το πρώτο βήμα»